Автор Тема: Ланда или Ламбда?  (Прочетена 12680 пъти)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Re: Ланда или Ламбда?
« Отговор #15 -: Sep 18, 2010, 22:32 »
http://www.google.com/search?hl=bg&safe=off&rlz=1B6GGGL_enBG295BG356&q=%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0+-%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+-Toyota&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Явно и други го знаят така. Не твърдя че е правилно.
Може би това е някаво опростяване на израза lambda -> lamda -> landa

« Последна редакция: Sep 18, 2010, 22:37 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #16 -: Sep 18, 2010, 22:44 »
Naka, първо, това, че някои хора така изговарят/изписват една дума, не иозначава, че е правилно ;) Като разбира се, това, означава, че както ти, така и твърдящите противоположното, може да са прави :) Доколкото знам, онова към БАН, което отговаря за книжовния български език (институт някакъв трябва да е) има уникалната опция да се обадиш по телефона за справка за правописа и правоговора на дадена дума :) Ако искаш, може да питам за телефона и да видим каква е тая работа :) Подозирам,че може да се окаже някакъв бъг в произношението (т.е. да се пише ламда, но звуково да прилича повече на ланда). Иначе, гърците (според гръцката Википедия) й казват λάμδα или λάμβδα, като според http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:IPA_for_Greek буквата "μ" си се произнася (единствено) като звук "m". Според мен това е и най-важното - как гърците си произнасят името на буквата :)
Активен

sstefanov

• Напреднали
  • Публикации: 158
    • Профил
« Отговор #17 -: Sep 19, 2010, 00:54 »
Ех, мама му стара, така и не се разбра Иран ли се казва или Ирак!
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #18 -: Sep 19, 2010, 00:56 »
Ех, мама му стара, така и не се разбра Иран ли се казва или Ирак!

Израел.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #19 -: Sep 19, 2010, 02:11 »
Ланда предполагам е опростачено-побългарен вариант :) Нещо като шоо и жисием :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: Sep 20, 2010, 15:20 »
Питах родителите си - завършили са МЕИ-то много отдавна. Навсякъде са го казвали ЛаНда - по електро-специалностите; по механика; пневматика - много го е имало. Даже Брадистилов го е казвал така на лекциите....

Цитат
Подозирам,че може да се окаже някакъв бъг в произношението (т.е. да се пише ламда, но звуково да прилича повече на ланда)

И аз мисля че нещо такова, побългарено. Различните народности имат склонността да опростяват и нагласят произношението според собствената си фонетика.

Например ние каваме България, ама всички други казват Bulgaria. Как така Ъ-то става на У. Иди им обясни че трябва да се казва Bъlgaria. Не че нямат англичаните ъ-та - имат и то твърде много.

« Последна редакция: Sep 20, 2010, 15:34 от Naka »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #21 -: Sep 20, 2010, 16:45 »
Питах родителите си - завършили са МЕИ-то много отдавна. Навсякъде са го казвали ЛаНда - по електро-специалностите; по механика; пневматика - много го е имало. Даже Брадистилов го е казвал така на лекциите....
Ужас!

Как така Ъ-то става на У.
Ами дълга история трябва да е ;) Добави и "о" към сметката, много славяни ни казват Болгария :)
Приеми просто, че има езици, в които няма звук "ъ". Също така не забравяй, че във всеки език, дори във всяко местно наречие произношението е различно, също така, за чужденец е уникално трудно да се научи на това произношение. Лекият пример - английският звук, описван в транскрибциите с æ - за нас българите е сравнително трудно да свикнем да го произнасяме правилно, когато говорим на английски. Когато трябва да транскрибираме на български този звук става още по-зле - Майкъл Джексън, но пък Джак Спароу, но пък Джек Лондон. Като казах Лондон, англичаните могат ли да се оплакват, че по света му казват така, въпреки, че те произнасят  /ˈlʌndən/? Или чикагци да се сърдят, защото не казваме  /ʃɨˈkɑːɡoʊ/? По-тежък пример - испанците не могат да произнасят струпвания на съгласни, т.е. при тях сричките винаги трябва да са отворени, особено в началото на думата - estadio (stadium, стадион), esfera (sphere, сфера) и т.н. Те казват "брус еспрингстин, бритни еспирес, силвестер есталон" и имат нещо като физиологическа неспособност да произнесат такива имена и думи правилно (а като добавим, че нямат звук "ъ", английският става голяма епопея). А ирландци, уелсци, шотландци ако тръгнат да водят сметка как произнасяме имената на техните имена и географски обекти ;) ?

Има доста голяма разлика между недочуващото побългаряване ланда и жисием и езиковите особености на различните местности по света. Просто някой някога много силно е недочул, не си е направил труд да попита или да провери и е тръгнал да обърква авторитетно големи групи хора ;) Както ти казах, и аз съм чувала физик да казва на "тау" "тал"...
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #22 -: Sep 20, 2010, 17:34 »
Тази тема наистина ме накара да се спукам от смях. За пръв път в живота си чувам на Ламбда да и казват Ланда, а имайте предвид, че съм учен физик и това нещо го използвам ежесекундно. Представям си на дължината на вълната на светлината да и казваха Ланда вместо Ламбда, щеше да настане голяма каша, та на последната конференция миналата седмица в Берлин никой не спомена за Ланда, ама може в бързината и аз да не съм чул. Трябва да питам моя колега грък в офиса сигурно бая ще се посмее.
« Последна редакция: Sep 20, 2010, 20:14 от arda_kj »
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #23 -: Sep 20, 2010, 17:49 »
Тази тема е наистина ме накара да се спукам от смях. За пръв път в живота си чувам на Ламбда да и казват Ланда, а имайте предвид, че съм учен физик и това неща го използвам ежесекундно. Представям си на дължината на вълната на светлината да и казваха Ланда вместо Ламбда, щеше да настане голяма каша, та на последната конференция миналата седмица в Берлин никой не спомена за Ланда, ама може в бързината и аз да не съм чул. Трябва да питам моя колега грък в офиса сигурно бая ще се посмее.
Според Википедия лаМда също е валидно произношение, така не си ли го чувал? Накарай колегата грък да го произнесе и слушай внимателно,да не би гръцкото "м" да е по към нашето "н", знам ли...
Активен

lz

• Напреднали
  • Публикации: 172
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
« Отговор #24 -: Sep 20, 2010, 19:40 »
Според Википедия лаМда също е валидно произношение, така не си ли го чувал? Накарай колегата грък да го произнесе и слушай внимателно,да не би гръцкото "м" да е по към нашето "н", знам ли...

То във Википедия може да пише, че и Ламбада е вярно, ама кой вярва на Википедия? Истината е написана в някоя книга, не във Википедия.
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Sep 20, 2010, 20:12 »
Питах колегата и резултата е следния - Ламда (Lamtha) е гръцкото произношение, а Ламбда е английското произношение (както и българското). Иначе за Ланда нямам си и на идея къде, как и кой го е измислил, обаче такова наименование в днешно време не се използва (поне не и в научните среди).
Активен

"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Sep 21, 2010, 22:22 »
Я питай пак твоят колега 'β' - 'beta' ли е или 'vita'?

пуснах Λάμβδα в преводача на гоогъла. Там има и звуковото произношение. http://translate.google.com/translate_t?hl=bg&q=%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B4%CE%B1&rlz=1B6GGGL_enBG295BG356&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wT#el|el|%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CE%B4%CE%B1

чува се като lamvda (но е някаква компютърно синтезирана реч). Би трябвало да е така ако β фонетично е V. Ако е така значи и английското Lambda е грешно. Ние пък директно преписваме от английското... и какво става 'Ламбда' вместо  'Ламвда' [_]3

« Последна редакция: Sep 21, 2010, 22:41 от Naka »
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Sep 21, 2010, 23:35 »
@Naka - Lamtha ("th" значи меко "d") е гръцкото произношение написано с английски букви.  Не знам защо превода в google излиза така, вероятно не се пише така. Ако махнеш beta излиза както трябва. На английски/български е Lambda/Ламбда поне всеки така го произнася. Ламвда такова животно няма :).
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #28 -: Sep 22, 2010, 00:00 »
Гръцкият звук 'β', ако не се лъжа, е нещо по средата между нашето "б" и "в" и се произнася без долепяне на устните, нещо като отворено "б", звучи и като "б", и като "в". Присъства и в други езици (испански например, явно е нещо средиземноморско или маслинено). За "е"-то, предполагам, че щом звучи като "и" е по-затворено от нашето (българското "е" е доста отворено по принцип).
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Sep 22, 2010, 00:22 »
@Naka - Lamtha ("th" значи меко "d") е гръцкото произношение написано с английски букви.  Не знам защо превода в google излиза така, вероятно не се пише така. Ако махнеш beta излиза както трябва.

Това никой не оспорва. Имах в предвид че Английската и Гръцката википедия цитират две форми.
Λάμδα и Λάμβδα. За първата вече разбрахме. Аз пробвах втората.

всъщност тук http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%AC%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%BF
доколкото мога да разбера са дадени две колонки със древното и съвременто значение. Λάμβδα е древното а λάμδα съвременото.

------------------
Вижте този клип. малко след средата няколко пъти казва λ. Какво чувате? http://www.youtube.com/watch?v=Vj9GEsEl8fY
Не че разбирам нещо от гръцки :'(

« Последна редакция: Sep 22, 2010, 02:04 от Naka »
Активен