Автор Тема: фотоапаратът хаби батериите когато се прехвърлят файлове!  (Прочетена 2045 пъти)

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Днес забелязах, че батериите ми свършиха, а не си спомням да съм снимал много.

Обаче дълго време бях го държал включен към компютъра чрез интерфейса USB (след като го включих не го изключвах дълго време, защото не допусках, че енергията за работата му в състояние на връзка с компютъра ще се черпи от батериите).

Реших да измеря с амперметър консумацията на ток когато се включи към компютъра. И се оказа, че консумацията е 200-250 mA от момента на включване (когато му светва индикацията) до момента на изключване (изключването се прави след демонтиране).

Мисля, че проектантите са взели изключително лошо решение. Напълно е възможно да се реализира технически захранване на фотоапарата през USB интерфейса (да се превключи захранването към USB в момента на вкарване на кабела).

Предполагам, че това е така не само на моя фотоапарат, но и на много други.

Затова реших да си купя четец за карти памет. Вадя картата памет от фотоапарата, вкарвам я в четеца, четеца го включвам към USB на компютъра и така пестя батериите на фотоапарата. Които не са никак евтини (сравнени с еднократната инвестиция в четец за памет).

В този магазин продават универсален четец на карти памет за $2.54 (с включен "безплатен" транспорт от Hong Kong до България). Няма мита и ДДС, защото цената е под 30 лв (минимума, при който се начислява ДДС) и под 45 евро (минимума, по който се начислява мито). Поръчах си едно такова от там и след не повече от месец (или по-малко) би трябвало да пристигне (ако не го откраднат по пътя).

Гледам, че в българските магазини подобни устройства са няколко пъти по-скъпи.
« Последна редакция: Feb 01, 2011, 20:50 от vstoykov »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
Цитат
Мисля, че проектантите са взели изключително лошо решение. Напълно е възможно да се реализира технически захранване на фотоапарата през USB интерфейса (да се превключи захранването към USB в момента на вкарване на кабела).

Амиии. За тях са си взели много правилно решение... Нали трябва да си купуваш по-често нови батерии >:D

Аз също съм мерил консумацията. В режим на преглеждане дърпа 0.2 -0.4 A
При изкарване на обектива дърпа 0.5 -0.6 A. подобен ток дърпа и при фокусировка. забелязвал съм пикове и до 0.8A :-[

С какви батерии си? Гледай да си решиш въпроса с акумолаторни.
Постоянно да изкарваш и вкарваш флаш картата също не е решение, защото много скоро ще прее..ш слотчето на апарата.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
Ползвам Duracell, незареждащи се.

Мисля, че не е коректно това, че върху батериите не изписват техния капацитет.

Защото така клиентът не знае какво купува и не може да вземе информирано решение за това какви батерии да купи (ако върху батериите пишеше капацитета им можеше да се изчисли цената на един амперчас капацитет и да се сравни).
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
AA?

Върху незареждащите се батерии никога не се изписва капацитета. Ако са AA размер всякави NI-Mh с капацитет повече от 2000 mАh ще станат.

В момента стандарта е някъде към 2500 (най-много съм виждал 2700). Между другото капацитета не е толкова важен. Много по-важно е вътрешното съпротивление на батериите. Като поостареят фотоапаратите почват да ги изхвърлят не защото им е паднал капацитета а защото много им се качва вътрешното съпротивление.

Аз 2 години карах с 2 x 2700 AA. Когато апаратчето почна да ги изхвъря  ги измерих. Капацитета им беше паднал на 1000 mАh.
« Последна редакция: Feb 01, 2011, 21:57 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
@vstoykov, защо не погледнеш и в ebay.com. Има доста добри предложения, а и описанието е коректно (веднъж купих usb hub, за който пишеше, че върви само под Windows, и наистина - под linux не се разпознава). Освен това китайците там масово използват за разплащане paypal, който хем ти крие кредитната карта, хем е безплатен (при международен банков трансфер нашите "банки" взимат по 30 лв. трансферна такса, дори да си превел 1 долар).
Забелязал  съм някаква неформална специализация в различните клонове на ebay: електрониkа - .com; хоби и колекционерство - .de, .ch; авт. части за евр. автомобили - .de; авт. части за яп. автомобили - co.uk
Засега всичко, което съм поръчал от БГ е пристигнало (десетина поръчки). Веднъж имах проблем с грам. плочи от Канада - бележката на Булпост се беше "изгубила" от пощенската ми кутия и се включих на второ "повикване".
Успех!

ПС Потърсих в DX robotic led light - много забавна лампа за четене  (цена 1 евро във Wibra - Белгия). В DX най-ниската цена беше $3.60, (free shipping) а в ebay.com: $0.99 + $0.29 shipping (т.е. 3 х по-евтино)
« Последна редакция: Feb 02, 2011, 09:44 от angie_bg »
Активен

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
В същност банките взимат много повече от 30 лв. Аз съм пращал миналата година 100 долара и таксата беше (за сметка на изпращача) 63 долара (нямаше друг начин освен банков превод - иначе нямаше да ги пратя). Най-абсурдното при банковия превод е, че банките кореспонденти си взимат колкото искат и не знаеш предварително колко пари ще пристигнат (дори и да кажеш, че искаш всичко да е за сметка на изпращача не винаги се получава и понякога не могат да ти кажат предварително колко е таксата).

Поръчах си в DX, тъй като на eBay нямам много доверие (т.е. на търговците - не го знам какъв е). Докато при DX не биха рискували репутацията си (че после да правят реклама на нов домейн не си струва). Освен това не ми се занимаваше да търся за един-два долара по-евтино.
« Последна редакция: Feb 02, 2011, 10:30 от vstoykov »
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
Като сме на темата къде е по-евтино - тази лампа за четене в магазин Jumbo е само 99 стотинки. Дори и в ebay.com е доста по-скъпо :)

П.П.
Аз имам такава и robotic led light, определено тази е по-удобна. Роботската така и не успях да я закача нормално на книга, и свети винаги на едно и също място.
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
Сигурно има модели които ползват ток от USB или се зареждат, но за това е трябвало да помислиш по-рано. А ползването на незареждащи се батерии за фотоапарата излиза много скъпо и е за много кратко време. По магазините където се продават фотоапарати обикновено се продават и акумулаторни батерии, често в комплект със зарядно устройство.
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
@v_badev, нямам идея какво е "магазин Jumbo". Гъделът при robotic light е в разгъването, не в светенето. Току-що поръчах 5 бр. за приятели - много ги кефи "роботското" разтваряне.
@vstoykov, в ebay обикновено избирам продавач, който има максимален брой продажби и макс. коефициент. Този, който има 32123 продажби и коеф. 98.3 %, е по-надежден от този с 2 продажби и 100 %. Доколкото има проблеми, те са на бг територия и в бг пощи. Докато живеех в Белгия, пратките се поставяха в/у пощенските кутии (когато са по-обемни) и нищо не беше загубено. Но там по пощата се изпращат и документи за самоличниост и номера на коли, и изпратено = получено.
Всъщност един път не ми пристигна парктроник от Хонг Конг, обадих се на китаеца и той ми прати нов, без допълнително заплащане и с много извинения за причиненото неудобство.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6495
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Ами къде е Европата, къде сме ние ? А тука го остави върху кутиите, няма и 60 секунди пакета да остане там.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Четец на memory cards общо взето продават във всеки уважаващ себе си компютърен магазин за 10-тина лева на място.

Няма смисъл да се губи цял един месец в разтакаване между DX до БеГе.

Ако си фен даже може да закупиш camera connection kit и направо от iPad-a да ги прочетеш.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

vstoykov

• Напреднали
    • Профил
За мен няма значение дали ще отида до пощата или до магазина за компютри (ходенето до пощата може и да ми се размине, ако пощальонът успее да ми го донесе - за него е все едно дали ще донесе известие или направо пакета). Не ми трябва спешно, аз фотоапарата почти не го ползвам, обаче като го оставя включен към компютъра го забравям така и затова му свършват батериите.

10 лв е повече от два пъти по-висока цена. Иначе като абсолютна стойност разликата не е много - около 5 лв.
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
angie_bg, Jumbo са гръцка верига детски магазини. В София има поне два, не знам в други градове дали ги има.
Иначе за robotic light-а - на мен ми мина гъдела да го разгъвам на десетият опит някъде. От тогава събира прах. Има и по-забавни джаджи за два долара в Китай.
« Последна редакция: Feb 03, 2011, 16:02 от v_badev »
Активен