Автор Тема: Команди  (Прочетена 3084 пъти)

skafandar

• Напреднали
  • Публикации: 25
    • Профил
Команди
« -: Dec 31, 2011, 10:44 »
Има ли командите за Линукс,  за начинаещи на бъллгарски или трябва да се мъча да ги разчитам на английски? ::)
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Команди
« Отговор #1 -: Dec 31, 2011, 10:57 »
http://unixtoolbox.vladimirkolev.com/unixtoolbox.xhtml
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 31, 2011, 18:11 »
http://unixtoolbox.vladimirkolev.com/unixtoolbox.xhtml
1. браво за труда на направилия го
но
2. езика и описанието са под всякаква критика
3. това не са командите а по-скоро рецепти за различни случаи/комбинация команда + ключове
4. някои от тях са прекалено специфични
Активен

0x2B|~0x2B

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 31, 2011, 18:42 »
но
3. това не са командите а по-скоро рецепти за различни случаи/комбинация команда + ключове
1. благодаря от свое и от името на другите участвали в превода.
2. предложи твой вариант
3. Е, даЪ!
4. преводът е превод, това дали командите са специфични или не не зависи от преводачите, а от автора. Ние се постарахме да звучи на български и да не изкривим от техническа гледна точка за какво става въпрос. По въпроса "променете това или онова" - оргиналът е на адрес http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml - свържи се с автора.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

evgeny81

• Напреднали
  • Публикации: 76
  • Distribution: openSUSE ;Calculate ; Arch Linux
  • Window Manager: KDE4; KDE4; KDE4
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 31, 2011, 21:41 »
Да си кажа и аз това е по добре от нищо и в много случаи ми е помогнало така че поздравявам този или тези които са го направили и нека продължават в същия дух.
Весели празници и приятно изкарване на новата Година :) УСПЕХ
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 31, 2011, 21:59 »
но
1. благодаря от свое и от името на другите участвали в превода.
2. предложи твой вариант
3. Е, даЪ!
4. преводът е превод, това дали командите са специфични или не не зависи от преводачите, а от автора. Ние се постарахме да звучи на български и да не изкривим от техническа гледна точка за какво става въпрос. По въпроса "променете това или онова" - оргиналът е на адрес http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml - свържи се с автора.
Аз съм писал на много места за командите както и разни малки рецепти, но е основно на английски. В момента ми се струва малко странно да искаш да се занимаваш с ИТ и да не знаеш пое малко английски
Освен това има лошо смесване, ту BSD, ту Linux, ту Соларис. И рън нивата са грешни (за Линукс) и нямат нищо общо със тези при Соларис.
Когато превеждате не го правете едно към едно, а с мисъл
Активен

0x2B|~0x2B

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 31, 2011, 22:42 »
Ако се наканим да преведем наново (мисля изостанахме със следването на оргинала, автора дръпна напред) ще ти се обадя да се включиш. Отсега си знай, право да се откажеш нямаш ;)
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

v13

• Гост
« Отговор #7 -: Dec 31, 2011, 22:58 »
Една от най-изчерпателните документации за тези, които знаят руски.

http://www.opennet.ru/man_1.shtml
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 01, 2012, 09:01 »
Ако се наканим да преведем наново (мисля изостанахме със следването на оргинала, автора дръпна напред) ще ти се обадя да се включиш. Отсега си знай, право да се откажеш нямаш ;)
Няма проблем, но искрено се надявам че ще приемете няколко нови идеи за нещата:)
Една от най-изчерпателните документации за тези, които знаят руски.

http://www.opennet.ru/man_1.shtml
Ами това са ман страниците, ще намериш каквото ти трябва ако знаеш какво търсиш
Активен

0x2B|~0x2B

skafandar

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 01, 2012, 18:33 »
Начинаещ съм и се чудя от от какво да започна!  >:( Кажете от къде е най-добре! :)
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 01, 2012, 21:47 »
Начинаещ съм и се чудя от от какво да започна!  >:( Кажете от къде е най-добре! :)
започнете от първия линк в темата, само че проверявайте точно какво прави командата. И научете английски, без него няма как в ИТ
Активен

0x2B|~0x2B

skafandar

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 02, 2012, 00:07 »
Английския сега го уча! Сега тегля линуксите и ще ги пробвам!
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 02, 2012, 00:28 »
започнете от първия линк в темата, само че проверявайте точно какво прави командата. И научете английски, без него няма как в ИТ

Аз съм на 43 години, англииски не знам, а също така и нито една команда, но се оправям вече с Линукс-а!

П.С. skafandar, Има си достатъчно графични инструменти, за да не ти се налага да ползваш терминала, или само в краен случай, а и Линукс се развива все повече към графика.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 02, 2012, 09:18 »

Аз съм на 43 години, англииски не знам, а също така и нито една команда, но се оправям вече с Линукс-а!

П.С. skafandar, Има си достатъчно графични инструменти, за да не ти се налага да ползваш терминала, или само в краен случай, а и Линукс се развива все повече към графика.
както написах скоро в един друг форум: графичните интерфейси поддържат обикновено само около 50-80% от възможностите на интерфейса, ако човек иска да използва Линукс трябва да се научи да ползва командния ред.
А @backinblack, това че не знаеш английски не е за хвалба, аз ползвам 4 чужди езика и понякога не ми стигат...
Активен

0x2B|~0x2B

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 02, 2012, 10:01 »

както написах скоро в един друг форум: графичните интерфейси поддържат обикновено само около 50-80% от възможностите на интерфейса, ако човек иска да използва Линукс трябва да се научи да ползва командния ред.
А @backinblack, това че не знаеш английски не е за хвалба, аз ползвам 4 чужди езика и понякога не ми стигат...

Отчитам го за голям минус това, че не знам англииски и не се гордея, но мога да те уверя, че с компютрите се оправям доста по-добре от много хора които го знаят :D !

Употребата на Линукс расте пропорционално с развитието на графичните инструменти и си е чиста загуба на време нов потребител да тръгне да учи команди и да работи по старо му. Може би има смисъл, ако ще се занимава професионално с Линукс, но от въпроса му, не оставам с това впечатление.
Активен