Начинаещ съм и се чудя от от какво да започна!
Кажете от къде е най-добре! 
започнете от първия линк в темата, само че проверявайте точно какво прави командата. И научете английски, без него няма как в ИТ
Аз съм на 43 години, англииски не знам, а също така и нито една команда, но се оправям вече с Линукс-а!
П.С. skafandar, Има си достатъчно графични инструменти, за да не ти се налага да ползваш терминала, или само в краен случай, а и Линукс се развива все повече към графика.
както написах скоро в един друг форум: графичните интерфейси поддържат обикновено само около 50-80% от възможностите на интерфейса, ако човек иска да използва Линукс трябва да се научи да ползва командния ред.
А @backinblack, това че не знаеш английски не е за хвалба, аз ползвам 4 чужди езика и понякога не ми стигат...
Отчитам го за голям минус това, че не знам англииски и не се гордея, но мога да те уверя, че с компютрите се оправям доста по-добре от много хора които го знаят

!
Употребата на Линукс расте пропорционално с развитието на графичните инструменти и си е чиста загуба на време нов потребител да тръгне да учи команди и да работи по старо му. Може би има смисъл, ако ще се занимава професионално с Линукс, но от въпроса му, не оставам с това впечатление.