Цитат - "...Колко от тук пишещите изобщо не ползват Windows за каквото и да е . Имам предвид игри , мултимедия , проекти и т.н..."
Да допълня - и в работата си (в своята, а и с клиентите, които са си с Windows-и). И тази работа те храни (и теб и семейството ти).
Аз, приятелят ми... Майка ми в Бургас (работата ѝ не е свързана с компютри, така че само вкъщи).
Като софтуер имаме всичко, което ни трябва. Най-голям проблем срещнахме в Университета с курса по Бази от данни, където трябваше да ни учат на MSSQL - ние си карахме на Postgres и MySQL и успяхме да се справим.
Като ОС (в нашия случай в началото Убунту, после Дебиан, а за 1-2 курса в Университета, също така и на работата на приятеля ми, CentOS) също сме доволни. Не че винаги всичко е безотказно и безпроблемно, просто е на нивото, на което ни трябва и ни устройва. Няма идеални хора, няма софтуер без бъгове.
Между другото наскоро най-добрата ми приятелка започна нова работа в сферата на ИИ и там директно сложи на служебния лаптоп Убунту, без Уин. При това служебният лаптоп в момента ѝ е основният лаптоп, който ползва (личният е dual-boot, отново Уин се ползваше изключително рядко). Доколкото разбрах, доста от колегите ѝ на работа също пишат под Линукс, без да са някакви върли Линукс фанатици, но по свой избор и без да им се налага да ползват нещо различно.
И специалист, който да му го настрои.
Аз лично смятам този проблем за по-сериозен.
Това се налага на основна част от компютърните потребители по принцип. В различните ОС може да са различни настройки, но като цяло масовият потребител, който просто иска да потребява (без да осъзнава какво се случва в системата), не се справя сам с неща като разделяне на дялове, инсталация на ОС, издирване на програми и инсталация, оправяне на възникнали проблеми, четене на това какво пише в прозорчето с грешката.
На майка ми приятелките като ползват Уин, като че ли им е по-лесно - пак викат децата си за елементарни (за нас) неща като да си свалят файл през Скайп или да намерят къде се е свалил... Има хора, които просто имат други таланти,
друг начин на работа на мозъка, те не могат да видят логиката в работата на компютъра, ОС и приложния софтуер. Те работят с компютъра на изуст, следват сляпо и без отклонение стъпките, които са им показали като правилни, но те и не могат да "усетят" какво друго биха могли да опитат. За тях винаги ще трябва някой "специалист", който да настройва системата и да помага при проблеми, без значение с каква степен на user-friendliness се води тя сред определени кръгове от познавачи.
Иначе, специалисти и пишман-специалисти за Уин верно има бая, бих казала за ужас на нищо неразбиращите жертви. Но за Линукс също има (пак, и пишман-специалисти, и специалисти). Без да правя реклама, бях приятно изненадана да видя в една от големите вериги магазини за техника сервизни услуги не само за Уин, но и за Линукс. При това цената на инсталацията на Линукс привидно е по-висока, но при Уин като добавим инсталация на драйвъри, офис-пакет, софтуер за кирилизация и други нужни програми (все неща, които в доста Линукс дистрибуции, вкл. и минималистични от вида на Слакс, идват по подразбиране) отива поне 2 пъти повече.
Все пак да отговоря и на въпроса в темата...
Защо повечето потребители работят на Windows
Изключвам тези, които са вързани към жизненоважни програми, разпространяващи се само за Уин, и тези, чийто хардуер е последно поколение мега-гига-дъра-бъра и Линукс разработчиците са в процес на писане на драйвъри (сами, на доброволни начала, без подкрепа от производителя). Една огромна част от останалите не знаят, че имат алтернатива, или са с насаден страх да опитват и научават нещо различно.
Да не пропускаме, разбира се, обичайните фанатици, които решават, че това, което те могат да ползват, е върхът и нищо друго не може да се мери с него. При тях има психологически момент - да отричат всичко различно е равносилно на това да поддържат високо самочувстиве и усещане за величие, превес над останалите. Да признаят, че нещо друго би могло да се мери с "тяхното" е все едно да признаят, че те не са центъра на света, да смачкат гордостта си и да наранят егото си. Подобни хора има във всеки един аспект на живота и, макар че осъзнаваме колко са смешни и нелепи, трябва да се опитваме да бъдем снизходителни към тях и да не ставаме и ние такива.

ПС. Мисля, че това:
http://www.linuxinsider.com/rsstory/74186.html може да ви е интересно