Автор Тема: Малко веселба :)  (Прочетена 3215 пъти)

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Малко веселба :)
« Отговор #1 -: Feb 16, 2012, 16:18 »
Сървърна инсталация с Gentoo-Hardened + xfce desktop :)

Хората с графичните среди по сървърите винаги са ми били странни...
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 16, 2012, 17:05 »

Да де значи и RHEL са странни че сървърните им дистрибуции са с десктоп.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 16, 2012, 17:45 »

Я да видя.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 16, 2012, 17:54 »

Я да видя.
Виж:
Код:
[root@whml21396 ~]# cat /etc/redhat-release
Red Hat Enterprise Linux Server release 5.7 (Tikanga)
[root@whml21396 ~]# rpm -qa | grep gnome
gnome-keyring-0.6.0-1.fc6
libgnome-2.16.0-6.el5
bluez-gnome-0.5-5.fc6
gnome-python2-gconf-2.16.0-1.fc6
gnome-mime-data-2.4.2-3.1
libgnomecanvas-2.14.0-4.1
libgnomeui-2.16.0-5.el5
gnome-python2-2.16.0-1.fc6
gnome-vfs2-2.16.2-8.el5
gnome-mount-0.5-3.el5
gnome-python2-bonobo-2.16.0-1.fc6
gnome-python2-canvas-2.16.0-1.fc6
gnome-python2-gnomevfs-2.16.0-1.fc6
[root@whml21396 ~]# rpm -qa | grep xorg
xorg-x11-xauth-1.0.1-2.1
xorg-x11-proto-devel-7.1-13.el5
xorg-x11-server-Xvfb-1.1.1-48.76.el5_7.5
xorg-x11-xfs-1.0.2-5.el5_6.1
xorg-x11-fonts-base-7.1-2.1.el5
xorg-x11-font-utils-7.1-3
xorg-x11-filesystem-7.1-2.fc6
xorg-x11-xinit-1.0.2-15.el5
xorg-x11-fonts-ISO8859-1-75dpi-7.1-2.1.el5
xorg-x11-server-utils-7.1-5.el5_6.2
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 16, 2012, 17:58 »
Вече ми е по-странно^2.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 16, 2012, 18:26 »
Хората отдавна свикнаха с цъкането на мишката и отново ще кажа, че това което някой го смята за плюс на Линукс, конзолата, за болшинството е голям минус! Аз лично приветствам решението на Убунтувци да премахнат конзолата в 12.04 :D !
Аз за себе си доволно считам, че добре навлизам в тази ОС само с графични инструменти :D
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 16, 2012, 18:31 »
Мога да спомена и други корпоративни дистрибуции като

Mandriva Powerpack, Suse enterprice Linux
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 16, 2012, 18:59 »
Мога да спомена и други корпоративни дистрибуции като

Mandriva Powerpack, Suse enterprice Linux

Microsoft, който са заклети джамджии имат core версии на сървърните си дистрибуции... Значи вече слагаме гноме и табелка си надпис "Sysadmin"... (facepalm)...
Активен

nikito_blend

• Гост
« Отговор #9 -: Feb 16, 2012, 21:35 »
Хората отдавна свикнаха с цъкането на мишката и отново ще кажа, че това което някой го смята за плюс на Линукс, конзолата, за болшинството е голям минус! Аз лично приветствам решението на Убунтувци да премахнат конзолата в 12.04 :D !
Аз за себе си доволно считам, че добре навлизам в тази ОС само с графични инструменти :D
Не мога да разбера какъв ти е проблема с конзолата. Като не ти харесва просто не стартираш тази иконка и толкова. Терминал съм сигурен че ще има, и уиндолс и мак ос имат, никой не го е премахнал. Това ще осакати операционната система, има огромно количество софтуер което няма как да се стартира.
« Последна редакция: Feb 16, 2012, 21:45 от nikito_blend »
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 16, 2012, 21:56 »
Не мога да разбера какъв ти е проблема с конзолата. Като не ти харесва просто не стартираш тази иконка и толкова. Терминал съм сигурен че ще има, и уиндолс и мак ос имат, никой не го е премахнал. Това ще осакати операционната система, има огромно количество софтуер което няма как да се стартира.
Да "премахнат" конзолата? Това сигурно означава, че линка за стартиране на gnome-terminal няма да е в менюто, което не отменя нито поставянето му обратно, нито добавянето му в панела, нито стартирането му с Alt-F2, и ни най-малко инсталирането му ако е отпаднал от пакетите инсталирани по подразбиране, както и инсталиране на който и да е друг терминален емулатор... Пък който както му е удобно така да работи.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

sstefanov

• Напреднали
  • Публикации: 158
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 16, 2012, 23:01 »
И
Код
GeSHi (Bash):
  1. init 1
какво ще стартира?
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 16, 2012, 23:23 »
Да "премахнат" конзолата? Това сигурно означава, че линка за стартиране на gnome-terminal няма да е в менюто, което не отменя нито поставянето му обратно, нито добавянето му в панела, нито стартирането му с Alt-F2, и ни най-малко инсталирането му ако е отпаднал от пакетите инсталирани по подразбиране, както и инсталиране на който и да е друг терминален емулатор... Пък който както му е удобно така да работи.

Начи, има някои логични неща и някои в следствие на логиката! И сега в 11.10 е няма синаптик и ако държиш да си го ползваш си го инсталираш допълнително, но след като са го премахнали, значи "софтуерния център" е достатъчно съвършен(според тях) за да замести синаптик, но аз лично, унити не ползвам, но го разглеждам и разучавам по малко като имам време и съм си инсталирал и синаптика!
В Линукс, по принцип логиката е, нещата се създават и работят конзолно, а тези които се възприемат по-широко и се ползват повече, в последствие им се създава графичен интерфейс. Може и да греша, но такова мнение за нещата съм си изградил!
Та, по същата тази логика, в Убунту, щом са решили да премахнат терминала, значи имат графични решения за всички необходимо! Както казах малко по-горе, аз също не ползвам конзола за нищо! Подбрал съм си графични решения за всичко което ми трябва.
Командите са твърде много за нов в линукс, тепърва да седне да ги учи, а става съвсем безсмислено при положение, че върви към всичко в графичен интерфейс като в Уиндоус!
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 17, 2012, 00:27 »
Офф-топик:

Е, айде сега 5-10 команди да научиш за обща култура дето се вика не е голяма работа, даже аз препочитам командите по някой път, че тия графични работи не съм сигурен задкулисно какво става всъщност.  :)
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 17, 2012, 01:38 »
Лошо няма. RedHat имат навика да правят едни pygtk GUI tool-ове за конфигуриране на системата, които понякога са толкова удобни че много пъти ми се е случвало да ги ползвам с X forwarding навремето :)

Плюс това не виждам защо да не трябва да има графична среда върху сървърна дистрибуция. Ако случайно е проблем, винаги може да се изключи.

При все това, GUI интерфейсите са много капризна работа. Големият проблем, който виждам аз поне е че има някакво време за което или се нагаждаш, или отказваш да се занимаваш. Докато мине това време, обикновено TUI интерфейсът е по-удобен, а и по-бърз. Дори и като свикнеш, пак често си остава по-бърз, примерно елементарни неща като да grep-неш някакъв низ във всички файлове рекурсивно и резултата да го pipe-неш към още един grep, за да редуцираш резултатите, няма GUI което да ти позволява да го правиш лесно и бързо. Що се отнася до конзолните приложения, POSIX стандарта и там онези GNU coding guidelines покриват доста голяма част от изискванията и като се вържеш някъде с ssh примерно знаеш какво да очакваш (освен ако не е HPUX с тотално насрана терминална емулация, липсващи GNU неща и тем подобни работи хехе). Най-малкото знаеш че се очаква --help да даде помощна информация, обикновено се приема вход от stdin, изход на stdout, има man страници, шеловете са сходни, coreutils нещата са сходни и т.н. С GUI нещата всеки си ги е направил както ги вижда най-практични.

Мммм конкретно моят случай е забавен, имам едно проектче което движа в свободното си време, което е конзолно, но пък зависи от наличието на графична среда заради малоумни ограничения на видеодрайверите. Така че наличието на пуснат X сървър е задължително, поне в половината случаи (единият производител има по-читави драйвери и там може без X). От друга страна, целият код (наскоро го смятах, над 300 хиляди реда) е писан изцяло с конзолни текстови редактори - mcedit и vi, никакви fancy IDE-та, дори прости графични редактори. Въпреки това, не бих могъл да преживея да работя в tty, най-малкото съм навикнал към нормални браузъри и мейл клиенти :) Парадокси, какво да се прави :)
« Последна редакция: Feb 17, 2012, 01:45 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon