Лошо няма. RedHat имат навика да правят едни pygtk GUI tool-ове за конфигуриране на системата, които понякога са толкова удобни че много пъти ми се е случвало да ги ползвам с X forwarding навремето

Плюс това не виждам защо да не трябва да има графична среда върху сървърна дистрибуция. Ако случайно е проблем, винаги може да се изключи.
При все това, GUI интерфейсите са много капризна работа. Големият проблем, който виждам аз поне е че има някакво време за което или се нагаждаш, или отказваш да се занимаваш. Докато мине това време, обикновено TUI интерфейсът е по-удобен, а и по-бърз. Дори и като свикнеш, пак често си остава по-бърз, примерно елементарни неща като да grep-неш някакъв низ във всички файлове рекурсивно и резултата да го pipe-неш към още един grep, за да редуцираш резултатите, няма GUI което да ти позволява да го правиш лесно и бързо. Що се отнася до конзолните приложения, POSIX стандарта и там онези GNU coding guidelines покриват доста голяма част от изискванията и като се вържеш някъде с ssh примерно знаеш какво да очакваш (освен ако не е HPUX с тотално насрана терминална емулация, липсващи GNU неща и тем подобни работи хехе). Най-малкото знаеш че се очаква --help да даде помощна информация, обикновено се приема вход от stdin, изход на stdout, има man страници, шеловете са сходни, coreutils нещата са сходни и т.н. С GUI нещата всеки си ги е направил както ги вижда най-практични.
Мммм конкретно моят случай е забавен, имам едно проектче което движа в свободното си време, което е конзолно, но пък зависи от наличието на графична среда заради малоумни ограничения на видеодрайверите. Така че наличието на пуснат X сървър е задължително, поне в половината случаи (единият производител има по-читави драйвери и там може без X). От друга страна, целият код (наскоро го смятах, над 300 хиляди реда) е писан изцяло с конзолни текстови редактори - mcedit и vi, никакви fancy IDE-та, дори прости графични редактори. Въпреки това, не бих могъл да преживея да работя в tty, най-малкото съм навикнал към нормални браузъри и мейл клиенти

Парадокси, какво да се прави