Тука явно е пълно с неграмотни...
Първо Power регресията идва от интелското видео и старите кърнъли, трябва да си ненормален да ползваш дистрибуция, която е по-стара от датата на излизане на процесора/видеото ти...
За нормална консумация, трябва кърнъл поне 3.1 и някой добавени неща към боот параметрите, защото по подразбиране са изключени...:
pcie_aspm=force
i915.i915_enable_rc6=1 ( това е много важно )
i915.i915_enable_fbc=1 ( 2-3% намаля консумацията )
i915.lvds_downclock=1 ( намаля доста консумацията, но в някой случай може да доведе до трептене на екрана, при разни специфични конфигурации)
С това при мен от 90мин. батерията ми скача до 5 часа на мойто леново със SandyBridge!
Втори, всички по-долу които говорят против PAE-то дрънкат глупости!
Единия плюе против него, заради скапания му селерон който няма вкарани PAE инструкции ( това е уникално рядко и при твоя случай го няма )
А амд по презумция е трол и отхвърля всичко, което той не ползва, доскоро твърдеше, че КДЕ му стартирало при 900МБ рам минимум и просто било скапано( ама ми отне почти месец, да му обясня, че това е заради 64 битова му система, а при 32 битовия му вариант пали и на 300 мб... ) -- някой хора просто са такива...
А проблеми с 64-те бита ще имаш. Става въпрос за проблеми с разни библиотеки и зависимости, тука никой не ти казва от тези по-горе, че в много случай трябва да инсталираш 32 битовите аналози на 64 битовите библиотеки, просто защото 80% от софтуера е 32 битов.
А това, че нямало останал такъв не е вярно и всеки здравомислещ, ще ти го каже...,
// да ако имаш само vlc и libreoffice на компютъра спокойно ще си ползваш 64 битовата система...

Самият факт, че не знаят как да си оправят консумацията на енергия и защо не им палят PAE ядрата ги прави лоши "извори" на информация... : ))