Митак, май си много далече от реалния свят! Идея си нямаш колко фирмички има, дето и с минимални заплати едвам издържат и работят само щото няма кой да им купи машини и оборудване, което няма къде да приберат, ако затворят и освободят помещението в което са наематели!
А защо няма кой да им купи машините? Защото хората нямат пари!
А запитвал ли си се - след като тия фирми са толкова зле, че чак ги съжаляваш - ами защо произвеждат? След като нямат сметка и произведеното от тях не се продава - да спрат да работят. Просто е. А и е така по целия цивилизован свят.
Аз само в България съм чувал думите от работодател: "Абе не мислете само за заплати, важно е да мислите и за фирмата"... и заплати - няма, а шефчето през 3 месеца е с нова кола

Търсят ме от някаква фирма и ми предлагат работа при тях, защото ми били видяли CV-то някъде и им харесало... говорим доста дълго, питам ги накрая - ОК, какви пари предлагате? И каката ми отговаря "А... щом от сега говорите за пари, явно няма да се разберем с вас".. за какво да питам ма шматко? За хубавите ти сини очи ли? Нали всички работим за пари, а не за чест и слава... пък и нали ако ми дадеш колкото взимам в момента, или по-малко - няма да си сменя работата

Ето и една измислена, но реална ситуация:
Град А и град Б. И в двата града има по един ресторант. В град А хората взимат по 1000 лева заплати, в град Б - по 250. Та, според теб - в кой от двата града ресторанта ще има повече клиенти и оборот?
И кой от двата ще плаща по-малки данъци и такси? Кой от двата ще фалира?
Знаеш ли, че познавам хора, които живеят и работят в Англия намример, които си нямат никаква представа колко плащат на месец за ток? Просто защото не им пука... тъй де - той взима 4000 паунда примерно, кво му пука за 50-100 на месец

А тук има случаи - като си платиш тока и водата и чао на заплатата

Да не говорим, ако имаш парно - като живях в София, за месец ЮНИ ми дойде сметка 75 лева за "отопление"!!!
Та, това е начина - дай на хората пари, за да имат да харчат и да си позволяват повече работи. По този начин се вдига потребението дори на твоето собствено производство!
Защото, ако произвеждаш например обувки от по 150 лева чифта - може да са супер качество, но колко чифта ще продадеш на място, където един чифт струва колкото половин месечна заплата? Точно нула

Аз гледам по себе си - като взимах 250-300 лева си плащам пътните, обяда, сметки за телефон и някои елементарни неща... и какво е печелила държавата от мен - нищо! По-малък данък върху заплатата, по-мали осигуровки, аз потребявам много по-малко стоки и съответно - плащам много по-малко ДДС.
В момента държавата всеки месец ми удържа доста сериозна сума за данъци и т.н. и печели много повече от мен - и аз доволен, и държавата доволна! Позволявам си да си купувам повече и по-скъпи неща (независимо дрехи или техника) - от там някой друг печели!
Та, това е - цялата икономика на една държава зависи от покупателната способност на хората, които живеят в нея. Колкото повече пари има у хората - толкова повече ще има и за държавата. Навързано е - имаш повече => харчиш повече и плащаш повече такси... от там - печали тоя, от който пазаруваш и той печели повече => плаща повече данъци. Порочен кръг

А мнението ми за "работодатели", които уж са много зле и не могат да си позволят да плащат повече от минимална заплата винаги е било едно - това не са работодатели, а експлоататори, които постоянно се самосъжаляват колко са зле... да затварят и да не се тормозят - та нали са много зле, и нямат никаква сметка да работят?