Автор Тема: Учебна програма "Линукс, отворен код, ..."  (Прочетена 5483 пъти)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
След темата Свободни презентации, нещата отиват към извънкласна форма (клуб, кръжок - за тези, които знаят какво е това :)  ) в МГ Варна. Става дума за около 50 учебни часа с ученици от IX, X клас. Приемам всякакви идеи за всичко - като се започне от заглавието, през темите и съдържанието, и за всичко, което ви хрумне. Особено ще съм благодарен на препратки към материали (бг, ru, en) по темата.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

laskov

• Напреднали
    • Профил
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Страшни сте! Без излишни раздумки и с конкретни действия, много се радвам на такива хора. Поздравления за теб и който друг е замесен в този проект, само успехи ви пожелавам!  [_]3 [_]3 [_]3

Ако е удобно, може ли да споделиш как протече договорката ви с гимназията - как им разказахте идеята, как се прие, какви форми на реализация обсъждахте, коя избрахте и защо (знам, че по пирнцип има малко проблеми, когато някой външен човек, особено без педагогическо образование, иска да преподава на ученици). И каквато полезна информация имаш възможност да споделиш с всички нас (и особено желаещите да реализират нещо подобно в други училища).
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Според мен тая тема трябва да е в „Проекти“. Понякога срещам хора като tyuio, bopbopmara, laskov (списъкът не е изчерпателен), които не просто си приказват, а правят нещата да се случват. И много ме радват. Точно тези хора правят напредъка. Останалите сме си форумни „звезди“, без ясен принос, дето само шумят. Ласков, приеми моето възхищение, като една малка благодарност за положеният/полаганият огромен труд.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Ласков, аз мога да ударя едно рамо с виртуалки!
Имам свободен ресурс на сървъра и мога да пусна 3-4 виртуалки безплатно за целта с по 20ГБ ХДД, 512Рам и 1 ядро и да ги достъпвате през уиндоусите им по каквото искате. С тези параметри вървят по-бързо от реални компютри с P4 с 1ГБ рам, пък и снапшота е много хубаво нещо като омажат положението.
На теб ще ти дам достъп до рутера да им NAT-ваш портове от вън към тях, щото ще са към моята вътрешна мрежа и на esxi-то да ги пускаш и спираш.

Ако имаш интерес, пиши на лично да се разберем!
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Поразгледах и е доста хитро направено. Явно кодера е добър. Имам нещо като коментарче за изредените ОС. Има много свободни ОС и повечето не са много известни, част от тях и почнали. Но аз бих добавил поне две. Едната е Хайку, заради това което е. Втората е Менюет, пак поради същата причина ;)

Видях и връзка към нещо наречено GUG, за което не бях чувал. Имам един въпрос за тях. Би трябвало това:

http://mail.nongnu.org/mailman/listinfo/gug-bg-herd

да им е пощенският списък или поне така са написали. Е да, ама при мен тоя адрес не се отваря. Искам да попитам това проблем на OpenDNS ли е или списъка просто е разпуснат?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
http://linux.mgberon.com/

Цитат
Графична среда Xorg, GNOME

Xorg не е ли излишен в тази тема?
Активен

the lamer's team honourable member

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Не съм присъствал, ама X11 е нещо фундаментално за Юникс и ако не се запознаят с него, не знам как ще я карат натам в графична среда. Ама то Ласков ще си каже, какво е.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

laskov

• Напреднали
    • Профил
Xorg не е ли излишен в тази тема?
Не знам. Като стигнем до там, ще мислим.
Знаем, че в програмата има недостатъци и затова я допълваме текущо. Още в началото казахме на младите колеги, че те също могат да участват в допълването на програмата - в духа на свободния софтуер. Но понеже трябваше предварително да представим програма (благодарности към Валерий Вутов) и понеже е одобрена така, тази програма ще бъде спазвана. Така че, излишно е да задавате риторични въпроси. Ако има предложения с подходящ коментар-мотивация, те ще бъдат разгледани.
backinblack, благодаря за предложението! Засега не знам как бихме могли да се възползваме. Ще го коментираме с колегите.
Не смея да се похваля, но не мога да се стърпя м-м-м-ммм :), че по списък младите колеги са 8, на първата дата (20.10) бяха 12, а днес - 14.
Относно това, къде трябва да е темата, не знам защо съм я поставил тук, но май не съм сгрешил - все пак това е най-посещавания раздел :)  [_]3
Благодарности също и към Ивайло Вълков! Не знам дали нещата щяха да се случат без неговото участие.
« Последна редакция: Oct 27, 2012, 21:58 от laskov »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Да си призная Ласков, от години ме занимава въпроса дето си си поставил. Събирал съм разни неща, откъслечни тук-там. Не мога, поне аз да си изградя ясна концепция. Има организирани няколко такива досега (публични). И за съжаление има останали все още на линия материали само от най-стария (буквално), воден от „легендите“:

http://va.ludost.net/files/tu-linux/

До тоя момент не давах тази връзка, защото ми се струва, че е не никак близка до целеното (макар и напълно актуална). Но сега пък като се замисля, в Кърджали преди четири години в едно училище правиха такъв курс, който караха по същата програма и твърдяха, че е много успешен (вече не са на линия, сигурно LUG-a е закрит).

А Ве Вие свързахте ли се с Данаил Манолов от СОУ „Найден Геров“ — гр. Лом? Той вече една декада пробутва в часовете си по „Информатика“ и уроци по ГНУ/Линукс.
« Последна редакция: Oct 27, 2012, 22:19 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

laskov

• Напреднали
    • Профил
Видях и връзка към нещо наречено GUG, за което не бях чувал. Имам един въпрос за тях. Би трябвало това:

http://mail.nongnu.org/mailman/listinfo/gug-bg-herd

да им е пощенският списък или поне така са написали. Е да, ама при мен тоя адрес не се отваря. Искам да попитам това проблем на OpenDNS ли е или списъка просто е разпуснат?
Коригиран е. Правилният е https://lists.nongnu.org/mailman/listinfo/gug-bg-herd
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Цитат
backinblack, благодаря за предложението! Засега не знам как бихме могли да се възползваме. Ще го коментираме с колегите.
Имах в предвид това, че на училищния хардуер, който е най-вероятно е с Уиндоус, няма да имаш възможност да инсталираш Линукс, освен да го ползваш през лайв сд, но от всеки Уиндоус си има достатъчно и безплатни програми за да се свържеш с Линукс машини и да се работи на тях нативно.
Абе, размърдай си фантазията, па и другите от форума да дадат идеи в тази насока! От мен имаш 4 броя денонощно активни под твой контрол!
На мен първото което ми идва на акъл е VNC, XRDP и SSH!
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
В залата, където се провеждат занятията имаме 8 машини, на които инсталирахме Debian. Освен това, много от учениците си носят личните машини.

BTW, backinblack, за тези 20 лв, за които ми предлагаш услугата, можеш ли да издаваш фактури?
« Последна редакция: Oct 28, 2012, 09:10 от laskov »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
В залата, където се провеждат занятията имаме 8 машини, на които инсталирахме Debian. Освен това, много от учениците си носят личните машини.

BTW, backinblack, за тези 20 лв, за които ми предлагаш услугата, можеш ли да издаваш фактури?

Не си ме разбрал добре! Тези 20 лева са за доставчика и-нета до групата от виртуалки за да бъдат отделени от моята мрежа, а не за мен и следователно ще може. Но това е като евентоална периспектива в случай, че ви вършат работа виртуалките. Това което е лично от мен е за каузата съвсем безплатно.
Но това, че сте осигурили хардуер е идеално положение.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Като става въпрос за фактури, мисля си, че този проект, ако не ти носи някакъв приход, ще е добре да изолираш "държавата" от него, че като се намеси тя и се появява и нуждата от счетоводител и счетоводни разходи, а не ми се вярва да намериш счетоводител който ще оправя счетоводството безплатно за каузата.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
HDD ext3 recover, "Stellar Phoenix Linux" ??
Настройка на хардуер
help40 3 11350 Последна публикация Sep 20, 2012, 21:51
от Acho
"paskal case" / "camel case"
Общ форум
Apache 3 13722 Последна публикация Aug 11, 2006, 10:01
от ivak
Проблем с "struct cdev" и "struct semaphore"
Общ форум
halturata 22 20670 Последна публикация Aug 14, 2007, 17:31
от tarator
Проблем с "reboot", "halt" и т.н.