И ако ще ползвам свободни програми, по каква точно причина да ползвам несвободна ОС???
Аз я ползвам поради тази:
1. За Линукс няма гафична среда, която да ми харесва и да ми върши работа;
2. Няма офис пакет, който ми върши работа. За чисто форматиране на текст ОО става, но много често се налага да обработвам Visio документи, или Excel файлове с макроси. А и двете не може да се направят на ОО.
3. Няма достатъчно комерсиален несвободен софтуер за Линукс. Ползвам продукти на Adobe и Quark. Вярно - веднъж в месеца ми се налага, но без тях просто не мога.
4. Фирмена политика - компютрите са служебни и няма място за своеволия, както се изразяват от ръководството. Като не ти харесва - не те държим тук на сила....
6. Изисквания на клиентите е да работим точно с MAC. А който дава парите - той поръчва музиката

7. Не на последно място - администрирам над 80 MAC-a. Ако не съм с MAC не мога да подкарам Apple Remote Desktop, а това е наистина чудесен софтуер. Само койето не е запознат с възможностите му - той няма да разбере какво имам предвид.
Естествено, 99% от сървърите са на Линукс - там няма какво да ми кажат... вярно, има един XServe, но и без него не може. И няколко FreeBSD-та има... както и един Solaris

Бих ползвал Linux единствено ако се появи графична среда в стил KDE 3.x, и ако намеря алтернатива *поне* на Apple Remote Desktop, която да върви на Linux.
А това, че в сравнение с Windows на MAC може да се инсталира куп свободен софтуер, и то такъв, подържан от производителя на операционната система е един много голям плюс.