neter, смея да твърдя от мнението ти, че на теб ти се омешват различните определения като комунизъм, социализъм и тоталитаризъм!
А, с текущото ти описание съм съгласен. А то си съвпада и с по-горната ми приказка, та... не, не ги мешам

Тъй като тематиката живо ме интересува, съм си поиграл да прочета и чуя доста материал по темата (нещата, които са ви преподавали в училище, са само малка част от това, чел съм книги и учебници от тогава), и забелязвам, че на учащите е било много трудно да разберат (съвсем нарочно) какъв е пътят на нашия социализъм, към какъв комунизъм води той, към какъв комунизъм сме се целили и защо тези пътища не водят към идеите на Маркс, които идеи иначе са се използвали за украшение на бъдещето. На практика в главите на хората се е наслагвала една ужасна, изкуствено украсена, каша, а никоя власт никъде не се е целела към постигане идеите на Маркс. А утопичният комунистически строй въобще не е утопичен, постиган е много пъти на много места в общности, в които никога не е имало власт, но масите винаги надделяват и тези малки общности бързо биват претопени или унищожени. Текущата комунистическа общност около идеите на Джак Фреско е твърде вероятно да просъществува дотогава, докато тази общност не заживее изцяло с тези идеи. И не защото ще се самоунищожи. Между другото, някой замислял ли се е как се е отразило натикването (защото това е станало) на нашата "цивилизация" на бушмените? А на какво биха били способни тези работливи и изобретателни хора, ако разполагаха с повече свободни земни ресурси от тези, които им дава Калахари? Хмм... много изпаднахме в офтопик

Само исках да кажа, че се радвам, че ти си бил с по-буден мозък.
@neter В случая аз не виждам нищо лошо, че са купили нещо "на зелено". Лошото е на каква цена...
И защо въобще купуват лицензи?
Ами заради самото въртене на пари

Ако всички си купят безсрочни лицензи, какво ще върти парите до следващото производство? Ако някой си мисли, че производството и въртенето на пари е в синхрон, много се заблуждава. Не само, че не са в синхрон, но дори почти цялото въртене на пари е само заради самото въртене на пари. Зад повечето пари не седи реален продукт - повечето пари са само хартийки и цифри в компютрите, създадени с цел да се въртят повече пари и капитализмът да показва ръст, нищо че на фона на този привиден ръст не седи почти нищо реално. Но това няма значение - идеята на капитализма е постоянен обмен на капитал. Тъй като производството все по-рядко може да покрие все по-нарастващата нужда от обмен на капитал, остава да се върти най-лесното в схемата - парите. Иначе идеята ще рухне

Така, че има някой неизвестни в случая.
А, ей това е положението. Докато не изясним неизвестните, защо цената е точно такава, защо точно тази фирма е спечелила и т.н. други "защо" няма да получат ясен отговор. Само дето капитализмът е като софтуер със затворен код. И докато се мъчим да приложим reverse engineering, за да получим текущите отговори, парите пак ще се завъртят и ще се натрупат нови "защо"-та. И така до безкрай.
Та... мен лично въобще не ме интересува защо правителството е дало толкова пари и защо ги е дало точно за този продукт. Даже най-добре да хвърли всичките си пари на вятъра и да фалира. Както се очакват да фалират още няколко държави. Нека фалират всички - то това така или иначе е неизбежно, има го като бъг в основата на капитализма. Тогава пари в обращение няма да останат, и ако не се избием помежду си, ще ни се даде шанс да продължим напред в еволюцията си. Стискам палци да е второто