Автор Тема: Проблем с външна саунд карта Tascam US-428  (Прочетена 1957 пъти)

polaha

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте. Съвсем отскоро се запознавам с възможностите на линукс и тъй-като се занимавам с композиране на музика се сблъсках със следния проблем. Ползвам външна саундкарта, която едновременно е аудио/миди интерфейс и Remote controller. Модела е Tascam US-428. В интерес на истината е доста старичък модел, но за сметка на това пък ми върши чудесна работа и за мое голямо съжаление в бозата се държи много добре, а тук не иска. Тъй като модела е стар, би трябвало да ви е ясно, че и драйверите за него са доста стари. ето линк откъдето можете да придобиете представа за малкото, което въобще може да се открие в интернет. http://hal9000.drehmoment.org/tascam/
Редно е да спомена, че дори в бозата с прозорците се налага да променям съвместимостта на драйвера да е с XP SP3, защото в WIN7 също не иска директно да се инсталира. Пробвах да подкарам уиндоуския драйвер с WINE, не става - накрая на инсталацията казва, че има грешка. Компютъра въобще не отчита нищо, когато включа USB кабела на саундкартата. Тук е момента да кажа, че ползвам Linux Mint Cinnamon v. 13
Инсталирах де що има ALSA драйвери последни версии и пак нищо. Вижда вградената саундкарта, но външната, не. Най-вероятно и аз допускам някакви грешки, но не знам какви са. Студийните ми монитор, на които миксвам и мастерирам музиката са вързани със TASCAM-а и реално сега нямам звук. Много ми се ще да мина на линукс като основна система и ако се наложи да ползвам бозата само за професионално правене на музика, за да не си играя на господ и да се мъча да инсталирам 700 GB VST инструменти и професионален софтуер през WINE-то. Ако обаче не успея да подкарам саундкартата, мечтата ми ще стане една мъртва мечта, а линукс движението, което страшно ми харесва, ще загуби един страхотен ентусиаст. Абсолютно съм убеден, че далеч не съм направил всичко възможно поради слабите си познания и затова Ви моля, дайте съвет и изход от това положени. Благодаря предварително.
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re: Проблем с външна саунд карта Tascam US-428
« Отговор #1 -: Aug 17, 2012, 03:20 »
Според списъка на ALSA проекта, твоята "карта" се поддържа (това чудо е доста повече от една звукова карта :D ).

Просто свали последните възможни драйвери от сайта и ги инсталирай както е описано в документацията...

Mint 13 не знам с какво работеше, но ми се струва че там ползвaха pulse audio server, което може малко да ти прецаква сметките и да не е настроен. Според сайта който си дал, трябва да работи тази карта, защото са добавили поддържка от ALSA.

Я дай малко изходи от следните команди:

cat /proc/asound/version

cat /etc/asound.conf

lspci -v|grep HCI
Активен

polaha

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 17, 2012, 11:47 »
Ето отговорите на изходите.

cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24.

cat /etc/asound.conf
cat: /etc/asound.conf: No such file or directory

lspci -v|grep HCI
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01) (prog-if 00 [UHCI])
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01) (prog-if 20 [EHCI])

Струва ми се, че е малко семпличка информацията, но това е. Страшно ме плаши това, че когато трябва да се инсталира в промпт аз нищо не разбирам от това. Нито дума. Пише направете едикакво си, то примене друго. Трябва да пише едикакво си, то при мене пак друго. А доколкото разбирам ALSA се инсталират само в прозорчето с "буквичките" ;D Аз намерих през софтуерния мениджър някакви драйвери и ги инсталирах, но пак нищо. Защо въобще не отчита че има включено USB устройство в компа, това не мога да си отговоря. Разбирам да не го разпознава, но въобще да не го отчита, това ....... ::) не знам. Решил съм твърдо да мина на линукс и ако вие ми помогнете, ще съм наистина щастлив.
Активен

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 17, 2012, 11:48 »
И команда lsusb (при включено устройство).

Май трябва да инсталира fxload, alsa-firmware-loaders и alsa-tools. Тук - цък, са споменати тези пакети, като е дадено и обяснение за функциите на всеки. Ето го самия цитат:
Цитат
firmware upload
 Each US-x2y device needs two firmware uploads. The first firmware upload will be done by fxload and changes the USB Product ID if it's successful. In case of US-122 the ID changes from 8006 to 8007, in case of US-224 from 8004 to 8005 and in case of US-428 from 8000 to 8001. By the way, the ID can be controlled with the lsusb command (or by cat /proc/bus/usb/devices).
 After that the second firmware upload will be done by the usx2yloader. The usx2yloader is part of the alsa-tools and the firmware files are part of the alsa-firmware package.

So both packages are needed. If this loading step was also successful, the green USB LED is shining now.

Normally both loaders will be started by hotplug events without additional configuration before, just install all the software packages you need and it will work.
 mixer and controller

The US-122 doesn't need a software mixer; it has a hardware mixer instead. Everything is only controllable by those hardware knobs. Applications like alsamixer are useless and such software mixers will fail.

But the US-224 and US-428 have controllers inside. They will be driven by us428control and that application is normally starting by an hotplug event. Well, the name us428control doesn't fit for the US-224, but nevertheless it should work fine.

Тук - цък, пише също да се инсталират тези пакети, но са показани и допълнителни стъпки с инсталиране на firmware и редактиране на udev rules. Не схванах точно, защото е на френски, но поне пътищата и командите са видими.

Само се чудя, дали Linux Mint е правилният избор за човек, занимаващ се с музика. Не че дистрото е лошо, а защото Ubuntu Studio е специализирано за тези неща.
Гледах в един клип как записват музика на компютър и там използваха софтуер към това "чудо" (Steinberg Cubase?). Та си мисля, че и в Linux ще трябват неща като JACK Audio, Ardour (Rosegarden?), Audacity или други специализирани програми. А някои от тях идват стандартно включени в Ubuntu Studio. Затова го споменавам като възможност.
« Последна редакция: Aug 17, 2012, 11:50 от trosho »
Активен

polaha

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 17, 2012, 12:54 »
Ето отговора от изхода

lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 003: ID 1058:1100 Western Digital Technologies, Inc.
Bus 002 Device 002: ID 0763:0192 Midiman M-Audio Keystation 88es
Bus 005 Device 002: ID 0ac8:303b Z-Star Microelectronics Corp. ZC0303 Webcam
Bus 004 Device 002: ID 1604:8000 Tascam US-428 Audio/Midi Controller (without fw)

А, видях и моето нещо току що. Това какво ли значи??? Ох, дано да е нещо ценно. Иначе да отговоря. Да, видях ипробвах Линукс Студио, но истината е, че те са се опитали да направят професионални програми и ако трябва да съм откровен на 75% са успели. Просто аз работя професионално, правя музика за театър, филми и други продукции и предлаганите софтуери, не са ми достатъчни. Както е отбелязал потребителя преди мен аз също ползвам програмата Steinberg Cubase v.5.0.2
А иначе ползвам тази дистрибуция, защото най-много ми харесва като визия и начин на подредба. Пробвах три, четири, но това най- много ми допадна.
Моля кажете дали това в последния ред на изхода по-горе означава, че вижда картата просто е въпрос на настройки!!!???!!!

Между другото направих и това написах тази команда и излезе този изход:

us428control
The program 'us428control' is currently not installed.  You can install it by typing:
sudo apt-get install alsa-tools

Какво ли значи. Имам свален alsa-tools, но не знам как да го инсталирам. ха ха ха ха
« Последна редакция: Aug 17, 2012, 13:03 от polaha »
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 17, 2012, 13:21 »
Цитат
Bus 004 Device 002: ID 1604:8000 Tascam US-428 Audio/Midi Controller (without fw)

Тази информация е обнадеждаваща - пише че няма firmware. Би трябвало да тръгне като го заредиш и инсталираш останалите пакети. Тогава ще ти се смени и въпросното ID от 8000 на 8001.

Погледни си личните съобщения във форума!
Активен

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 17, 2012, 13:29 »
Ето отговора от изхода
...
...
Какво ли значи. Имам свален alsa-tools, но не знам как да го инсталирам. ха ха ха ха
Според изхода, устройството се "вижда". Остава да се изпълнят другите стъпки.
Не е нужно нещата да се свалят от другаде (както е в Windows), защото ги има в репозиториите.

Тук има подробно упътване за TASCAM US-122 - цък. Мисля, че ще може да се използва и за Tascam US-428, защото нещата съвпадат с тези от предишните линкове.
Трябва само да се чете внимателно и да се следват стъпките.
« Последна редакция: Aug 17, 2012, 13:31 от trosho »
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 17, 2012, 16:48 »
Упътванията са малко стари и имат нужда от промяна.
За да има отговор темата ще напиша стъпките, които направихме, за да сработи картата:

1.
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo apt-get install fxload alsa-base alsa-firmware-loaders alsa-tools alsa-tools-gui alsa-utils alsamixergui alien
2.
Код
GeSHi (Bash):
  1. lsusb
За да ви покаже дали картата е разпозната: нещо подобно на това -  Bus 002 Device 003:  ID 1604:8001 Tascam US-428 Audio/Midi Interface
3.
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo ln -s /usr/share/alsa/firmware/usx2yloader /lib/firmware/usx2yloader
Добавяте този линк, за да може да работи коректно usx2yloader.

4.
Код
GeSHi (Bash):
  1. nano /etc/udev/rules.d/55-tascam.rules
В този файл поставяте следната информация:
Цитат
BUS=="usb", ACTION=="add", SYSFS{idProduct}=="8001", SYSFS{idVendor}=="1604", RUN+="/bin/sh -c '/sbin/fxload -D %N -s /usr/share/alsa/firmware/usx2yloader/tascam_loader.ihx -I /usr/share/alsa/firmware/usx2yloader/us428fw.ihx'"

BUS=="usb", ACTION=="add", SYSFS{idProduct}=="8001", SYSFS{idVendor}=="1604", RUN+="/bin/sh -c '/usr/bin/usx2yloader'"

5. Изваждате и поставят USB кабела на картата. Отивате в настройките на звука и избирате за изход да ползва новоинсталираната карта. И последно се налага да раздвижите плъзгача за Master Volume-a, за да тръгне звука :)

Note: Остава проблема, че когато се закачи картата през USB не става автоматично тя да е по подразбиране и също така трябва да се раздвижи плъзгача. Най-вероятно, това е някакъв бъг в драйвера/firmware-a.
Може да се наложи рестарт на системата, за да заработи hotplug скрипта.
« Последна редакция: Aug 17, 2012, 17:01 от !ntel »
Активен

polaha

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 17, 2012, 16:49 »
 :) :) :)Благодарение на участник !ntel, проблема е решен. Искрена благодарност за оказаната помощ на него и на всички, които се отзоваха. Надявам се информацията тук да помогне и на други колеги, които вероятно имат подобен проблем. Супер сте ЛИНУКС ХОРА. Мисля, че с тази стъпка днес, няма връщане назад към прозорците на бозата. Още веднъж, благодаря ти от сърце !ntel
Активен