Само дето май направих брутална грешка. Ползвах вграденият в дъното чип, което пак си е програмно, а не апаратно решение, ама като ми изгърми дъното, ще го издухам най-зле. Ама вече съм го сторил и няма как да се върна назад.
Мда, fakeRAID-ът си е малко прецакване - не само, че няма собствени предимства пред другите две решения, ами дори комбинира в себе си отрицателните черти и на двете. Има едно предимство пред софтуерния - ако ти е нужно да имаш едновременно Linux и Windows в dual-boot на машината и искаш дисковете да са в RAID, то fakeRAID-ът може да ти даде възможността масивът да работи и под двете системи. Засега със софтуерния това няма да се случи. В по-горния пост не съм го писал сред предимствата на хардуерния, защото е твърде ограничено предимство. Поради което и цялата идея около fakeRAID-овете си е чисто маркетингова.
Но защо да не можеш да се отървеш от fakeRAID-а? Дори ти препоръчвам да го направиш, напълно възможно си е. Накратко описано, вадиш единия диск от текущия масив, зареждаш системата, форматираш извадения от масива диск, създаваш си деградиран масив с mdadm, съдържащ засега само форматирания диск, монтираш новия масив в работещата система, копираш всичко от текущата система в новия масив, нагласяваш /etc/fstab, grub и initramfs, рестартираш и зареждаш системата от новия масив. След като се увериш, че всичко е наред, форматираш и добавяш и другия диск към новия масив, и ако не си се спънал някъде из цялата процедура, забравяш за fakeRAID-а
Тук има едно ръководство за целта, има и други из Мрежата. Ако решиш да го направиш, няма да е зле първо да удариш 1-2 тренировки във виртуална машина (тренировката няма да е с fakeRAID, но ще ти даде добра представа за упражнението), а ако срещнеш голям препъни камък, ще помагаме

П.П.: Извинявам се на автора на темата, че постовете ми не са точно по въпросите му, но пък не са баш извън темата, така че може да му влязат в някаква полза