Автор Тема: Проблем при инсталация на Kubuntu 12.04lts с HDD!  (Прочетена 4774 пъти)

Blembos

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Здр. на всички.При инсталацията на кубунту се натъкнах на много странен проблем с ,който в крайна сметка не можах да се справя затова пиша тук с надеждата да открия проблема а той е следния:след като стартирам инстал кубунту всичко си е ОК докато стигна до раздел Disk Setup и там не ми разпознава хард диска и не мога да продължа с инсталацията.Сега да кажа какво съм пробвал и дано да не е всичко възможно..
1.Пробвах с различни инсталации от cd от usb различни версии 12.04 12.10 проблема си е един и същ
2.Няма хард sdb само sda си е...
3.В биос-а дадох на харда (понеже беше на Achi) да е IDE да не би това да е проблема ,но и това не е разлика при инстал няма никаква..
4.След като дам Try Kubuntu и влезна в системата ми разпознава харда всичките дялове и мога да ровичкам вътре всичко привидно си е ОК там..
5.С програмата Acronis Disk Director си направих под win7 дял ext3 да пробвам дали ще го открие ии бум и това не проработи...
6.от програмата на win7 си направих 20gb празно място без никаква файлова система

май това е може и нещо друго да е имало ,но така или иначе без успех до сега

ето снимки на това ,което ми излиза от инсталацията:

последната снимка е като натисна на install now и само да добавя ,че други бутони там не работят освен back i quit

Малко инфо за машината:
има инсталиран Windows 7 x64 ultimate sp1
Motherboard: Gigabyte GA-970A-D3 (2 PCI, 3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
HDD: WDC WD6401AALS-00L3B2 ATA Device (640 GB, 7200 RPM, SATA-II)
CPU: QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 960T, 3020 MHz (15 x 201)

Ако има нещо друго ,което трябва да дам като инфо вие ще кажете като по запознати и ако може малко по пристички обяснения ,че съм новобранка с луникса :)

п.с Извинявам се предварително ако съм объркал раздела на темата(все пак ми е първи пост)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6689
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Приятел, ами ти разделяш ли хард диска си на дялове ? За да укажеш къде ще се инсталира ОС.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Blembos

• Участници
    • Профил
Приятел, ами ти разделяш ли хард диска си на дялове ? За да укажеш къде ще се инсталира ОС.

При инсталацията от 1-рата снимка като дам напред направо излиза 2-рата няма го менюто ,което излиза за автоматична инсталация ,която затрива всичко или ръчна или там още какво предлагаше ,че съм забравил от 1-рото направо ми излиза това ,че няма дялове :(

иначе самият ми хард е:

C: 100gb на него си е win7-то и програмки
D: 460gb на който има видео снимки и т.н
и при инсталация на кубунту първо си направих дял 20gb които не бяха вързани с файлова система а си бяха като свободно пространство
после като не стана съм писал горе с програма направих 20gb от харда като нов дял с ext3 файлова система и пак не стана..
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Пич, като те гледам с Уиндоуса май добре се оправяш, 'ма Линукса(като всяко начало) ти куца, та я вземи както си си под Уиндоус, направи си дялове с някой партишън менажер за линукса и после, при инсталацията, само да се форматират и назначат, та да не си затриеш инфото което ти е на С и Д.
Активен

Blembos

• Участници
    • Профил
Пич, като те гледам с Уиндоуса май добре се оправяш, 'ма Линукса(като всяко начало) ти куца, та я вземи както си си под Уиндоус, направи си дялове с някой партишън менажер за линукса и после, при инсталацията, само да се форматират и назначат, та да не си затриеш инфото което ти е на С и Д.

Всичко е ок в това ,което си написал само с една малка подробност ,че в първия пост на точка 5 пише:
5.С програмата Acronis Disk Director си направих под win7 дял ext3 да пробвам дали ще го открие ии бум и това не проработи...

и пак същия проблем смисъл явно самата инсталация изобщо не открива харда независимо каква е файловата система на дяловете :( просто доста неща пробвах и вече се изчерпах..
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил

Всичко е ок в това ,което си написал само с една малка подробност ,че в първия пост на точка 5 пише:

и пак същия проблем смисъл явно самата инсталация изобщо не открива харда независимо каква е файловата система на дяловете :( просто доста неща пробвах и вече се изчерпах..

Не мога да си обясня, как при положение, че имаш инсталирана преди това някаква ОС, инсталатора няма да ти види диска, а ако го вижда, ще види и партишъните със съответната файлова система и възможностите за преформатиране!
Активен

Blembos

• Участници
    • Профил
И аз не мога да си го обясня обаче снощи ми дойде идея и сега ще пробвам през виртуалка от win7 да инсталирам същата инсталация да видя дали ще се получи :)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Аз на лаптопа съм с Win7 и Убунту 12.04 и не съм имал никакви проблеми, ако те съмнява, че уиндоуса прави някакви магарии!
Активен

Blembos

• Участници
    • Профил
Аз на лаптопа съм с Win7 и Убунту 12.04 и не съм имал никакви проблеми, ако те съмнява, че уиндоуса прави някакви магарии!

Да ти кажа честно и аз вече така си мисля защото преди малко си направих виртуалка и всичко си разпозна и си тръгна и завърши инсталацията и явно това е нещо от майкрософтарчетата ама кой знае какво е..
Активен

nephon

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте,
аз имам проблем с Linux Mint, който е почти като този. Ето и снимка

имам инсталиран Windows7 на твърдия диск. Когато пуснах за първи път инсталацията нямаше проблеми, после по стечения на обстоятелствата по време на преоразмеряването на диска се наложи процедурата да спре. Последваха няколко гимнастики нов windows, наново правене на дялове etc. и сега не го разпознава.
Пробвах и с Acronis Disk Director Suite под Windows, но ми дава грешка, а и най-добре да го направя с инсталатора на Линукс според мен : )
Възможно ли е да е от Windows-a както имаше съмнения по-горе ? През виртуалната машина отново не разпознава, че има инсталиран Windows
« Последна редакция: Oct 28, 2012, 12:22 от nephon »
Активен

Blembos

• Участници
    • Профил
Здравейте,
аз имам проблем с Linux Mint, който е почти като този. Ето и снимка

имам инсталиран Windows7 на твърдия диск. Когато пуснах за първи път инсталацията нямаше проблеми, после по стечения на обстоятелствата по време на преоразмеряването на диска се наложи процедурата да спре. Последваха няколко гимнастики нов windows, наново правене на дялове etc. и сега не го разпознава. Възможно ли е да е от Windows-a както имаше съмнения по-горе ? През виртуалната машина отново не разпознава, че има инсталиран Windows

Според мене ти разпознава хард диска и като цъкнеш вътре в dev/sda просто трябва да ти изкара дяловете а ако няма просто си направи от add бутона долу и продължаваш инсталацията.. ако не си пробвал пробвай го мисля ,че ще стане защото на мен във виртуалната ми излезе по същия начин както при теб на снимката цъкнах си направих си дял ext4 дадох му root point и после като си дам инстал си продължава нормално
Активен

Mitaka

• Гост
На никой ли не му минава през ума, че е напълно възможно Кубунту-то да няма драйвери за дисковия контролер, или те просто да са скапани?
Друга дистрибуция как се държи?
Пробвай една Мандрива, или както там и е името в момента.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
Това изглежда за сега, най-сериозната причина, но пък при мен с Убунту няма проблем и си мисля, че не би трябвало и с Кубунту да има!

nephon, при теб диска го вижда, но като нов без таблици! При положение, че имаш инсталиран уиндоус, трябва за се виждат дяловете му!
Активен

Blembos

• Участници
    • Профил
ок да приемем факта ,че няма драйвери или са скапани какво мога да направя за да фиксна проблема...

и другото ,което е за друга дистрибуция не знам коя ще ми върши работа защото както казах като новобранка с линукс исках диструбуция ,която да ми е близа до това за ,което ползвам windows и ме насочиха към кубунту и затова пробвам с него иначе нямам някаква работа ,която да зависи от операционната система просто като обикновен потребител искам да ползвам и така.. ако има друга ,която върши работа бих и нея пробвал иначе на стар комп съм слагал убунту и бях доста разочарован от производителност и съвместимост с повечето неща сега новата версия нз как е..
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6689
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Ами то докато не пробваш, няма как да разбереш колега. Макар, че на света не е само Ubuntu-то, щом имаш някакъв опит с него, опитай и другите от фамилията му, не само Kubuntu.

Само прочети добре, за дуал-буут системите, да не си омажеш MBR-а. Има много теми за съвместно ползване на Windows и Linux, на една машина и на един хард диск. Похвално е желанието ти, за разучаване на Линукс системите. Поздрави.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Kubuntu инсталационни грижи
Настройка на програми
rinzai 0 5962 Последна публикация Apr 27, 2005, 22:15
от rinzai
как да инсталирам KUBUNTU
Настройка на програми
TrIsTaR 2 7065 Последна публикация Jul 03, 2005, 00:57
от Agent_SMITH
Отново въпрос за KUBUNTU
Настройка на програми