Автор Тема: Инсталиране на LUBUNTU/XUBUNTU  (Прочетена 4076 пъти)

vorbis

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Инсталиране на LUBUNTU/XUBUNTU
« -: Nov 17, 2012, 23:22 »
Здравейте,
Опитах се да инсталирам 2 дистрибуции - LUBUNTU и XUBUNTU. И с двете не успях.
Компютърът е Селерон 1 Ghz, 512 МБ РАМ, 120 ГБ хард, Nvidia GeForce2 MX-200 с 32 MB, DVD писачка LG.
Начинаещ съм в Линукс. Досега 2 пъти съм инсталирал Убунту преди години и тогава не съм имал никакви проблеми. Сега обаче нещата са различни...
Първо пробвах с LUBUNTU 12.10 (стандартно и алтернативно СД). И при LIVE, и при инсталацията ми изписваше следната грешка:
"BusyBox v.1.19.3 (Ubuntu 1:1.19.3-7ubuntu1) built-in shell (ash)
 Enter 'help' for a list of builtoin commands.
 (initramfs) Unable to find a medium containing a live file system"

След първите 4 опита пробвах с XUBUNTU 12.04 (и пак със стандартното, и алтернативното СД) и пак опит за  LIVE CD и инсталация. Пак ударих на камък все с едно и също съобщение:
"Your instalation CD-ROM couldn't be mounted. This probably means that the CD-ROM was not in the drive. If so you can insert it and try again."

Моля ви помогнете. Вече се чудя дали да не махна тази ДВД писачка. Може би тя прави проблема макар че 5 години вече е работила безотказно и да сложа на нейно място едно старо само четящо СД.

Преди малко изнамерих един стар диск с Убунту 5.10. Live CD-то си тръгна без никакви ядове, но отдавна няма подръжка това животно.
« Последна редакция: Nov 17, 2012, 23:32 от vorbis »
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1265
    • Профил
Re: Инсталиране на LUBUNTU/XUBUNTU
« Отговор #1 -: Nov 18, 2012, 01:17 »
Здравейте,
Опитах се да инсталирам 2 дистрибуции - LUBUNTU и XUBUNTU. И с двете не успях.
Компютърът е Селерон 1 Ghz, 512 МБ РАМ, 120 ГБ хард, Nvidia GeForce2 MX-200 с 32 MB, DVD писачка LG.
Начинаещ съм в Линукс. Досега 2 пъти съм инсталирал Убунту преди години и тогава не съм имал никакви проблеми. Сега обаче нещата са различни...
Първо пробвах с LUBUNTU 12.10 (стандартно и алтернативно СД). И при LIVE, и при инсталацията ми изписваше следната грешка:
"BusyBox v.1.19.3 (Ubuntu 1:1.19.3-7ubuntu1) built-in shell (ash)
 Enter 'help' for a list of builtoin commands.
 (initramfs) Unable to find a medium containing a live file system"

След първите 4 опита пробвах с XUBUNTU 12.04 (и пак със стандартното, и алтернативното СД) и пак опит за  LIVE CD и инсталация. Пак ударих на камък все с едно и също съобщение:
"Your instalation CD-ROM couldn't be mounted. This probably means that the CD-ROM was not in the drive. If so you can insert it and try again."

Моля ви помогнете. Вече се чудя дали да не махна тази ДВД писачка. Може би тя прави проблема макар че 5 години вече е работила безотказно и да сложа на нейно място едно старо само четящо СД.

Преди малко изнамерих един стар диск с Убунту 5.10. Live CD-то си тръгна без никакви ядове, но отдавна няма подръжка това животно.

Опитай с друго оптично устройство. Така както описваш проблема, първо в него бих се усъмнил.

Другото, което е добре да провериш са контролните суми на .iso файловете, които си изтеглил. Възможно е, макар и по-малко вероятно, и двете дистрибуции да са се изтеглили с грешки.
Активен

the lamer's team honourable member

vorbis

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 18, 2012, 09:24 »
Съмняваме ISO-тата да са дефектни. Изтеглих 4 броя - за L и Х по две дистрота, нормалното и алтернативното. Освен това съм ги изтеглил от официалните сайтове.
Днес ще го разглобя компютъра и ще сменя писачката с едно старо СД.
Благодаря за включването!
« Последна редакция: Nov 18, 2012, 09:39 от vorbis »
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 19, 2012, 03:49 »
Цитат

Абе, в темите на форума съм срещал изказвания, че най-новите дистрибуции не поддържали по-стар хардуер! Не знам до колко е вярно, но.........
Активен

vorbis

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 19, 2012, 09:28 »
backinblack, има със сигурност нещо такова, защото още първия опит със старо само четящо СД беше успешен. Сложих LUBUNTU 12.10. Работи бавно, тегаво, уж беше за стари и слаби машини.  ??? Има ли някакъв начин за ускоряване на ОС? Ако смятате, че XUBUNTU е по-добрият вариант, да го сменям, докато е време, макар че бях чел, че L e по-лека от X...

Как може да си сложа DVD писачката? Ако просто ги заменя, дали ОС ще ми каже, че имам нов хардуер и да ми предложи да потърси драйвери за него като при Win 7?

Нещо ми прави проблем и звуковата карта. Hardinfo ми я намира, дори изписва правилно нейния модел, но при пускане през Gnome Player не тръгват mp3-ките и avi-тата. Обаче не ми изписва никакво съобщение за липсващи кодеци или нещо подобно, за да се ориентирам откъде идва проблемът. Просто не се плейват.
« Последна редакция: Nov 19, 2012, 09:53 от vorbis »
Активен

radovid

• Напреднали
  • Публикации: 27
  • Distribution: Debian, Bodhi
  • Window Manager: KDE, E17
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 19, 2012, 18:42 »
Xubuntu определено не е по-лека. Лубунтуто би трябвало да върви добре на такъв хардуер.

Нещо ми прави проблем и звуковата карта. Hardinfo ми я намира, дори изписва правилно нейния модел, но при пускане през Gnome Player не тръгват mp3-ките и avi-тата. Обаче не ми изписва никакво съобщение за липсващи кодеци или нещо подобно, за да се ориентирам откъде идва проблемът. Просто не се плейват.
Това е точно от кодеците. Изпълни:
sudo apt-get update
sudo apt-get install lubuntu-restricted-extras
« Последна редакция: Nov 19, 2012, 23:02 от radovid »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 19, 2012, 19:36 »
backinblack, има със сигурност нещо такова, защото още първия опит със старо само четящо СД беше успешен. Сложих LUBUNTU 12.10. Работи бавно, тегаво, уж беше за стари и слаби машини.  ??? Има ли някакъв начин за ускоряване на ОС? Ако смятате, че XUBUNTU е по-добрият вариант, да го сменям, докато е време, макар че бях чел, че L e по-лека от X...

И защо избра най- новата версия на Lubuntu с PAE едро при наличие на LTS версия с щатно non-pae ядро и 5г. поддръжка?
За декодерите колегата ти е казал в кой мета- пакет се намират. Колкото до графичната среда - XFCE консумира с около 40 MB повече RAM при почти еднакво натоварване върху една и съща дистрибуция. Това не е много, но на стари машини се усеща.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

vorbis

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 19, 2012, 22:11 »
Инсталирах Лубунту 12.10 защото въобще не бях чувал за такова ядро РАЕ (все пак съм начинаещ  ::) ). А на тази страница https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/PreviousReleases пише, че:
"12.04 Precise Pangolin will be supported until October 2013. The Lubuntu team does not offer a Long term support release (LTS) at this time."
Аз разбирам от горното, че няма LTS. Да не би някоя от по ранните версии, които я няма на въпросната страница да имат такава 5-годишна подръжка? Бих се радвал да има такава, че да го ускоря моя стар компютър.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 19, 2012, 22:44 »
Ubuntu 12.04 е с поддръжка 5г. Екипът на Lubuntu няма какво да поддържат, освен собственият си десктоп. Те дори нямат собствени хранилища. Просто заявяват, че няма да пипат по lubuntu-desktop след тази дата. Или да пускат кръпки за техните програми, които се броят на пръсти. Не мога да си представя, кой разумен човек ще ползва lubuntu-software-center при наличие на synaptic. След инсталацията на Lubuntu, инсталираш lxde-core за стабилност и дори цунами да отнесе целият екип на Lubuntu, това няма да се отрази на системата ти през следващите 5 години. Дори да махнеш целият lubuntu-desktop, при наличие на lxde-core, системата ще си работи без проблеми. В такъв случай, ще имаш Ubuntu 12.04 с LXDE. Ще можеш да добавиш която програма си поискаш и да си създадеш собствен десктоп, алтернативен на lubuntu - десктопа.
« Последна редакция: Nov 19, 2012, 22:47 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png