Автор Тема: Важно! Убунту - не ъпдейтвайте  (Прочетена 19453 пъти)

lunarvalley

• Гост
Re: Важно! Убунту - не ъпдейтвайте
« Отговор #45 -: Dec 04, 2012, 12:28 »
Цитат
Никой не е казал нищо за "тази ОС"
хайде де  :) ти, сериозно, не се ли усещаш как при всеки удобен случай ни разказваш сърцераздирателната история как си се отказал от Линукс за десктоп? там за Дебиан, ъпдейта и КДЕ 4? Предполагам и тук щяхме да стигнем до нея  :)

Цитат
Която дори не бих нарекъл "Линукс".
е хубава работа, сега

Цитат
Работя като системен администратор вече 8 години. Доста ядове са ми минали през главата.

аз ползвам Slackware за десктоп от 2005.

апропо, нямам нищо против теб, наистина  :) просто не искам и тука да стане като малоумния клуб в дир.бг дето двама сладури, единия фен на уиндоус, другия на мак си гукаха нон стоп как Линукс не ставал за чеп за зеле.

искаш ли да ти дам пример за коректен форум? Подфорумът на Slackware в LQ. Има въпрос -- как да подкараме Slackware ARM на таблет. Следват предложения за това какъв таблет е най-подходящ и въобще какво можем да направим по въпроса. Хората си имат определен сходен интерес и за това си пишат в съответния форум. Схващаш ли разликата с форума на линукс-бг?
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #46 -: Dec 04, 2012, 12:38 »
Цитат
искаш ли да ти дам пример за коректен форум? Подфорумът на Slackware в LQ. Има въпрос -- как да подкараме Slackware ARM на таблет. Следват предложения за това какъв таблет е най-подходящ и въобще какво можем да направим по въпроса. Хората си имат определен сходен интерес и за това си пишат в съответния форум. Схващаш ли разликата с форума на линукс-бг?

Абе и аз съм се чудел, какъв го държат хора за които ГПЛ било недоразумение и ощетявало разработчиците, а Линукс за нищо не ставал във форум за Линукс, ама..........!!!?

Дали да не направим една отделна тема по този въпрос!? Може да е интересна за администраторите от маркетингова гледна точка.

Имам в предвид, не дали Линукс става или не става за чеп, а с какво интересен форума за хора които не харесват ГПЛ и Линукс.
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #47 -: Dec 04, 2012, 13:47 »
Хора, които не ползват линукс и/или имат различни виждания за ... да кажем за всичко, са полезни за форума. Всеки си има право на мнение и е добре да се споделя. Човек вижда/научава неща, които преди това не е знаел по някаква причина. Аз не бих казал на черното бяло, не съм такъв човек и винаги ми е интересно да науча нещо ново. Просто давайте го по-спокойно и без това Нетер премести темата в коментар, няма нужда от нова.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Mitaka

• Гост
« Отговор #48 -: Dec 04, 2012, 16:57 »
Много пъти съм казвал, че това, че Линукс не става за десктоп си е лично мое мнение :)
Никой не карам да мисли като мен.
Споменах и какво ползвам за сървър.... както и, че с Убунту съм имал толкова проблеми, че ми е трудно да ги изброя, а с Дебиан например - проблеми нямам. Не знам, може аз да не разбирам от Убунту, и за това да имам проблеми - идея никаква.
За сървър линукса за мен е незаменим, просто си има дистрибуции, които (според мен!) стават, и такива, които не стават. Убунту е една от тези, които не стават.

Хайде, и да не подхващаме офис темата, че варианти много.

В случая, аз не споря с никой - изказвам мнение. А се намират хора, които веднага започват да ме изкарват "хейтър" и т.н. Аз никой не съм тръгнал да убеждавам, че това, което ползва не става, а мен ме убеждават, че не съм прав като не ползвам нещо, което АЗ мисля, че не става.

Линукс като десктоп беше.
Преди да почнат да се стремят да го направят "ala Windows" или "ala Mac"... то там му беше чара - че беше нещо уникално. Сега, ако ще ми се държи "близко до" (кое-да-е-от-двете), аз по-добре да ползвам някое от тях :)
Другата им грешка (специално на убунту) е че направиха компютъра да изглежда като таблет с тяхното унити. Знам, че може да се махне, но аз съм свикнал да ползвам нещата out-of-the-box. Не да ги конфигурирам и настройвам.
Всъщност, единственото, което настройвам е - втория дисплей. Дори картинката на десктопа, т.нар. wallpaper не си сменям...
стига, че се отплеснах.
Имам си свое виждане на нещата, и просто го споделям, без цел да засегна никой. А ако някой се засегне - проблема си с лично и изцяло негов.
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #49 -: Dec 04, 2012, 17:17 »
Добре, хайде сега модератора да раздели темата на: 1. Какво да правим с тоя кофти ъпдейт дето се е получил при колегата bot, и 2. Дрън-дрън става и не става. Много моля плийз! Обещавам че ще пиша само в едната.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

tolostoi

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #50 -: Dec 04, 2012, 17:52 »
Не се сещам за нито една, нито една причина да предпочета Дебиан пред Убунту за десктоп (ако някой знае такава, нека я сподели). За сървъри - слагал съм Дебиан на няколко места и то понеже текуща версия на пакет, който ми трябва за работата на самия сървър в стабилния Дебиан е била по-нова (просто функционалност на, която разчитам) и днес съжалявам, вече е без поддръжка и трябва да ъпгрейдвам до нова версия, което е много рисковано. Следващият път не бих си го причинил.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Mitaka

• Гост
« Отговор #51 -: Dec 04, 2012, 19:30 »
Не се сещам за нито една, нито една причина да предпочета Дебиан пред Убунту за десктоп (ако някой знае такава, нека я сподели). За сървъри - слагал съм Дебиан на няколко места и то понеже текуща версия на пакет, който ми трябва за работата на самия сървър в стабилния Дебиан е била по-нова (просто функционалност на, която разчитам) и днес съжалявам, вече е без поддръжка и трябва да ъпгрейдвам до нова версия, което е много рисковано. Следващият път не бих си го причинил.

Дебиан без поддръжка? Къде е това животно, искам да го видя!
Между другото, apt-get dist-upgrade НИКОГА не ми е навличало проблеми.
Невъзможно е да кажа същото за do-release-update при Убунту.
А и говориш за десктоп - може би си прав, аз обаче бих предпочел например CentOS, не Ubuntu.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #52 -: Dec 04, 2012, 20:17 »

Инсталирай Lenny и ще видиш. При това режат достъпа до хранилищата от раз, а не ги поддържат поне година, като в LTS версиите на Ubuntu.
« Последна редакция: Dec 04, 2012, 20:18 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Mitaka

• Гост
« Отговор #53 -: Dec 04, 2012, 20:55 »

Инсталирай Lenny и ще видиш. При това режат достъпа до хранилищата от раз, а не ги поддържат поне година, като в LTS версиите на Ubuntu.

dist-upgrade :)
До сега при такъв "голям" ъпдейт ми е правило проблем само едно ФрееБСД, и то защото ъпдейтнах от 7.х директно към 9.х.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #54 -: Dec 04, 2012, 21:08 »

Преди няколко месеца бъзиках едно 8.04 на виртуалка и хранилищата не бяха свалини, а когато започнах да се интересувам от Линукс, май съвсем скоро беше излязъл сегашния стабилен Дебиян и така и не съм бъзикал Лени.
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #55 -: Dec 04, 2012, 21:27 »
Не съм запознат със сегашното състояние на Ubuntu 8.04, но поне година, след като му свалиха поддръжката, хранилищата бяха активни, само не излизаха актуализации. Желязна дистрибуция беше. Напълно си заслужаваше името. Направо ми стана мило, като се сетих за нея.
« Последна редакция: Dec 04, 2012, 21:29 от cybercop »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #56 -: Dec 04, 2012, 21:36 »
Не съм запознат със сегашното състояние на Ubuntu 8.04, но поне година, след като му свалиха поддръжката, хранилищата бяха активни, само не излизаха актуализации. Желязна дистрибуция беше. Напълно си заслужаваше името. Направо ми стана мило, като се сетих за нея.

Ами то, актуализация е добавяне на нови функционалности и поправки, а след като свърши обявения срок е нормално и от веднъж да спрат да подават новости, но пък хранилищата, ако ги свалят, то няма да може да се инсталира допълнителен софтуер, щото всяка програма изисква допълнителни пакети. За това и е кофти момент, ако бъдат свалени. В случай, че има работеща система на която не намираш смисъл да я мигрираш към по-ново дистро, поне да можеш да си инсталираш нещо от наличното за това старото.
Активен

tolostoi

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #57 -: Dec 04, 2012, 22:12 »

До сега при такъв "голям" ъпдейт ми е правило проблем само едно ФрееБСД, и то защото ъпдейтнах от 7.х директно към 9.х.
Даам, директориен сървър лдап с керберос аутх, звучи ми като самоубийство да пусна рилийз ъпгрейд. Културното решение да бекъпна всичко и да възтановя на нова инсталация, което всъщност е по-лесния вариант :( И да, точно Дебиан Лени е. А Убунту 8.04 си свири още и ще продължи до април 2013. https://wiki.ubuntu.com/Releases Преди време им се чудех, защо старите кучета си компилираха критичните пакети като пускат сървъри и то на Дебиан, пък те хората явно мача са го играли.

Хранилищата са в архив (както при Убунту) и може да се ползват, също и бекпортс хранилището, просто няма ъпдейти.
http://www.google.bg/search?hl=bg&client=ubuntu&hs=juK&tbo=d&channel=cs&q=debian+lenny+archive+repository&oq=debian+lenny+%D1%84%D0%BA%D1%81%D1%80%D1%88&gs_l=serp.3.1.0i19l7j0i13i30i19l2j0i8i13i30i19.114962.122256.0.124167.23.17.6.0.0.0.214.2040.2j13j2.17.0...0.0...1c.1.IYzSrcjs-r8
« Последна редакция: Dec 04, 2012, 22:19 от tolostoi »
Активен

by entusiast

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #58 -: Dec 04, 2012, 22:45 »
@Tolostoi : Провери ли, дали хранилищата са активни, преди да пуснеш линковете ?
http://s19.postimage.org/ptjtbi4kx/2012_12_04_225422_1024x768_scrot.png
« Последна редакция: Dec 04, 2012, 22:53 от cybercop »
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #59 -: Dec 05, 2012, 01:09 »

Даам, директориен сървър лдап с керберос аутх, звучи ми като самоубийство да пусна рилийз ъпгрейд. Културното решение да бекъпна всичко и да възтановя на нова инсталация, което всъщност е по-лесния вариант :( И да, точно Дебиан Лени е. А Убунту 8.04 си свири още и ще продължи до април 2013. https://wiki.ubuntu.com/Releases Преди време им се чудех, защо старите кучета си компилираха критичните пакети като пускат сървъри и то на Дебиан, пък те хората явно мача са го играли.

Хранилищата са в архив (както при Убунту) и може да се ползват, също и бекпортс хранилището, просто няма ъпдейти.
http://www.google.bg/search?hl=bg&client=ubuntu&hs=juK&tbo=d&channel=cs&q=debian+lenny+archive+repository&oq=debian+lenny+%D1%84%D0%BA%D1%81%D1%80%D1%88&gs_l=serp.3.1.0i19l7j0i13i30i19l2j0i8i13i30i19.114962.122256.0.124167.23.17.6.0.0.0.214.2040.2j13j2.17.0...0.0...1c.1.IYzSrcjs-r8

Пробвай просто.
Направи бекъп, и пробвай. Ако се омаже - връщаш бекъпа.
С ESXi snapshots става за минути :)
Активен