Аз съм ЗА ядрена енергетика в България, но ПРОТИВ стороежа на АЕЦ Белене. Причините са две:
1) Там е земетръсна зона и то доста силна. Кво правим ако се повтори случая със Свищов от 1977г. (и централата не издържи)
Моето мнение е, че АЕЦ Белене (в сегашния му вид) е бомба с часовников механизъм. Ако сменят площадката или построят 7-ми реактор на АЕЦ Козлодий би било много по-разумно.
Така. По първа точка - сиреч, това че АЕЦ Белене е на земетръсна зона. Да така е, НО строежа е направен по доста интересен начин. Цялото землище около Белене е гранит около пясъчен басейн /ся някой дето разбира от почви и т.н. може да ми се смее, колкото си иска, едва ли е най - правилното изказване това/, НО именно пясъка около тоя гранит обира вибрациите от всяко земетресение. И онова земетресение от 1977 година е донесло само няколко съборени комина на фона на разрушените къщи в съседните села и градове.
По 2-ра точка, че трябва да се направи 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй.....

Първо да питам КЪДЕ??? Там вече няма място. И второ, че икономически излиза по изгодно да се построят 2 блока отколкото един, защото ако цената на един е 100 000 000 /ПРИМЕРНО ГОВОРИМ !!!/, то изграждането на 2 блока излиза на 150 000 000. Т.е. един идва на 75 000 000 /пак Ви казвам, не са такива цените просто взимам нещо по - разбираемо/. В целия свят се строят по 2 реактора. Сами преценявайте,