Автор Тема: Генератор и UPS  (Прочетена 4542 пъти)

Ipolit

• Напреднали
  • Публикации: 418
    • Профил
Генератор и UPS
« -: May 14, 2013, 16:28 »
Здравейте,
имам 4 UPS-a APC SmartUPS 3000 и искам да купя генератор, към който да прехвърлям UPS-ите като спре тока в работно време. Проблемът е, че UPS-ите не вървят на всякакъв генератор, защото са много чувствителни към колебания в честотата на тока. В спецификациите им пише 5% толеранс, което от дето и да го погледнеш си е нищо.
Та сега въпросът. След доста рисърчи из нета и консултации с продавачи на генератори оставам с впечатление, че генераторите Honda серия EU работят с UPS. Тези са инверторни каквото и да значи и са хубави. Въпросът е следния. Сървърите, които искам да крепя като няма ток (в работно време) хабят около киловат и половина. Има още няколко, които не ми трябват и мога да изключа. Ако не ги изключа, цялата консумация е около 2 киловата и половина. Това нещо всичкото е пръснато в 4 UPS, като някои от сървърите са включени в по 2 UPS и респективно мога да им дръпна единия щепсел.
Генератор Honda EU 30is следва да ги крепи всичките - дават му, че може да му се включат консуматори на 2800 вата.
UPS-ите обаче, като спре тока ще се поизтощят докато си правя упражненията с дърпане на щепсели - 1-2 минути. И тука е питанката, в момента на включването всеки UPS максималната си консумация ли ще направи, понеже вече не е зареден на 100 процента и може ли да ми угаси генератора?
Щото ако е така ще трябва да мина на Honda EU65is дето е 2 пъти и нещо по-скъпа, пък ще я натоварвам с 20 процента от възможностите и.
Още една питанка - има ли някакви други генератори - по-евтини, дето пак да вършат работа?
Мерси.
Активен

Face Your FreeBSD at http://ipolit.hit.bg

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Генератор и UPS
« Отговор #1 -: May 14, 2013, 17:24 »
Според мен, по-добре мисли за инвентор. Имаше такъв за около 1200 лефа с 2Кв на фул лоад и с 2 или 4 200Ач акумулатори изкарва 8 часа. ЮПС-ите колкото и големи да са, те са сметнати при фул лоад да държат около 30 минути до нормално изключване на техниката, а инверторите са за резервно захранване.
Ще вида малко по-късно да ти пратя линкове на това което аз съм набелязал за целта, но още не съм го купил.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #2 -: May 14, 2013, 17:36 »
Съмнявам се зарядният им ток да е толкова голям, че заедно с консумацията на сървърите да съборят генератора. Ти можеш да направиш така, че да не ги включваш и 4-те едновременно към генератора, а един след друг, като изчакваш 15-20 секунди и наблюдаваш натоварването на генератора.
bb -1
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: May 14, 2013, 20:06 »
Та, аз също съм го мислил това с генератора и стигнах до извода, че е по-добре от към разходи и съм се спрял на един от тези два модела:

1) http://www.itshop.bg/product/520/cyberpower-cps3000pie-sistema-za-avariyno-zahranvane-3000va-2400w.html

2) http://www.itshop.bg/product/521/cyberpower-cps5000pie-sistema-za-avariyno-zahranvane-5000va-3500w.html

На по-големия има и таблица с 4-8-12-16-20 200Ач батерии колко часа издържа при различно натоварване като разликата между него и по-малкия е, че по-малкия може да работи и с два акумулатора да работи. С 24 и 48 волта към 240, а по големия само с 48 към 240.
Четерите сървъра които искаш да крепиш едва ли имат повече от 1Кв при пълно натоварване! Не го смятай натоварването по мощността на захранването им, защото на всички захранването е в повече от реалната консумация и тези инвертори ще ти бъдат и юпс-и и с 4х200Ач акумулатори ще имаш безпроблемно 6-7 часа захранване докато дойде тока. От друга страна пък, силовите акумулатори с гел и необслужвани са около 2,50-3 лв на Ач и спокойно могат да работят във всякакво положение вътре в стаята при сървърите като го набуташ всичко в един шкаф и без да се притесняваш за изпарения и тем подобни, а автономността можеш да си я насосваш колкото искаш добавяне на акумулатори.

Както казах по-горе, аз до това решение съм стигнал като най-разумно според мен, и точно на единия от тези два модела, но още не съм ги купил и ще ми е интересно да чуя и на други мнението.

Имам и брошура на БГ с доста повече описание изпратена ми от фирмата и ако някой се интересува мога да му я изпратя.
« Последна редакция: May 14, 2013, 20:07 от backinblack »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #4 -: May 14, 2013, 21:32 »
Та, аз също съм го мислил това с генератора и стигнах до извода, че е по-добре от към разходи и съм се спрял на един от тези два модела

И каква е тогава разликата спрямо UPS? Сигурно това няма връзка с компютър, докато стандарните UPS-и може да командват компютъра?

С какви батерии работят? С UPS батерии или с автомобилни акумулатори?
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: May 15, 2013, 00:02 »
Та, аз също съм го мислил това с генератора и стигнах до извода, че е по-добре от към разходи и съм се спрял на един от тези два модела

И каква е тогава разликата спрямо UPS? Сигурно това няма връзка с компютър, докато стандарните UPS-и може да командват компютъра?

С какви батерии работят? С UPS батерии или с автомобилни акумулатори?

Работят с всякакви акумулатори и предназначението им е да бъдат автономно резервно захранване и от тука вече и за предпочитане да бъдат с по-големи акумулатори. Акумулаторите могат да бъдат силови и автомобилни. UPS акумулаторите са силови, но с малък капацитет.
Акумулаторите са свързват
UPS има електроника която е изчислена за съответната мощност и акумулатори вградени в същата кутия като капацитета им е да изкарат 15-20 минути на фул лоад, а при инвертора е само електрониката, а акумулаторите се добавят отделно според нужната автономност. Като спре тока минава на акумулатори, а като дойде си минава на ток и акумулаторите се зареждат.
В населените места, тока рядко спира за повече от 1-2 часа и една автономност 6-7 часа която в последствие при износването им ще пада е достатъчна. От друга страна и по-големите акумулатори по-малко ще се натоварват когато отдават ел енергията си и ще изкарат по-дълго време.
Акумулаторите се свързват по двойки или четворки последователно и после групите успоредно за големи групи с голяма автономност.
« Последна редакция: May 15, 2013, 00:05 от backinblack »
Активен