Аз сигурно съм най-големия песимист в този форум, а и според тази народопсихология типичен българин, но мислиш ли, че е нормално, да финансираш данъците си образование, а най-добрите кадри от завършилите да работят на вън!!!? Да създаваме кадри за чуждите държави които да създават брутен продукт за тях, а не за тези които им плащат образованието!!!
Моето мнение е категорично несъгласен с това и трябва да се спре финансирането или завършилите висше образование в БГ, но предпочели да се реализират на вън, да възстановят разходите на данъкоплатците които са направили за него!
По какъв начин е друга тема, но въпроса е съвсем принципен!
Май френд, няма как да се съглася с това, което си написал, понеже моя опит е точно обратния на това, което твърдиш.
Не забравяй, че БГ юнаците навън превеждат всяка година солидна сума пари (няколко стотин милиона евро). Освен това всички имаме роднини/родители в БГ, на които помагаме, а и от време на време се прибираме (а някои като мен кроят и планове за връщане) и харчим, и наливаме пари в БГ икономиката.
Понеже обичаш статистиката, ето ти пример с мен - от 7г. съм навън и за тия години съм изхарчил в БГ около 10000 ЕУР (и продължавам, понеже отвреме на време трябва да помагам на близките, а и се прибирам веднъж годишно).
Т.е. аз съм си изплатил с лихвите това, което дължа на държавата за образование.
Интересно, че ако следваме товята логика и например реша да се прибера в БГ, германците и белгийците ще трябва да ми искат кинти, за дето съм трупал опит и знание при тях (а пък после съм избягал, образно казано).
Ивод: дай малко по-широко скроене, стига само сме разсъждавали от собствената си камбанария

Образавонието трябва да бъде безплатно (поне това е моето мнение), точка. Образованието трябва да се разглежда като инвестиция на държавата, не като разход. Така, вложените пари от държавата във всеки един от нас би трябвало да се изплатят многократно (но не веднага, а след време). Как? Примера ти го дадох вече, а пък да не говорим за незмиремия културно/просветно/морален аспект на понятието образование.