Автор Тема: Мистерия с микровълнови фурни  (Прочетена 12058 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Re: Мистерия с микровълнови фурни
« Отговор #15 -: Feb 23, 2014, 14:26 »
Цитат
Сложих телефона в хладилника - звъни ???

Хладилника пропуска като стой та гледай. Аз имам wireless термометър и едното тяло го държа на терасата да гледам каква е температурата навън. Това се захранва с две AA батерии и със сигурност не излъчва кой знае колко силно. Преди време реших да го сложа във фризера. Получавах си показанията за температурата без никакви проблеми.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #16 -: Feb 23, 2014, 15:59 »
Взех една картонена кутия. Сложих телефона вътре. Обвих я цялата с фолио. И престана да звъни ;D

Обаче явно е много важно да се опакова много старателно. На стените на кутията - там където фолиото се застъпва трябва да се притисне много хубаво за да има добър електрически контакт между слоевете. Няколко пъти пробвах...не винаги ставаше...ама като се притисне хубаво телефона спира да звъни.

Сега като беше готов и не се обаждаше пробвах да напрявя малка цепка с ножика отгоре. До 1 - 1.5 см. не се обждаше.... но като стана 2-3 сантиметра почна да звъни :o Като запуша цепкта с парче фолио преставаше.....

Та така... Такива дупчести екрани или мрежи се използват много при антените. Само че патъна трябва да е много по-малък от дължината на вълната (до 10 -20 пъти) Тогава екрана изглежда непрозрачен за вълната..... 2.45Ghz има дължина на вълната 12см. Та би трябвало мрежа с дупки 1см - 0.5см да свърши идеална работа.
Бих искал да видя изследвания как точно влияят размерите на патъна върху екраниращата способност. ??? ???

Сега в задачата се пита ако има някъде издънка - някой прозер по голям от 2-3 см. дали той няма да почне да излъчва.

Не съм разглобвал микровълнова и нямам представа как е направена екранировката нито от какъв материал. Според мен печката 'пропуска' щото вратичката не е направена идеално да контактува със шасито? Ако трябва да се направи 'иделно' би трябвало през 0.5см да има пластинки които да контактуват с шасито. А това няма да е никак функционално нито красиво.

Но явно екранировката която имат е напълно достатъчна да спре голямата радиация ---- тази дето може да ти опече ръката. Голяма работа че малко ще излъчва....Ще излъчва колкото едно радио.
« Последна редакция: Feb 23, 2014, 16:42 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #17 -: Feb 23, 2014, 18:39 »
аз, когато искам да не ми звъни телефона просто го изключвам, сигурно щото ми липсва въображение  ::)
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #18 -: Feb 23, 2014, 20:14 »
Ето как може да се провери - http://www.wikihow.com/Check-a-Microwave-for-Leaks . Интересно ако наистина имате телефон със вифи и работи, значи е възможнж да има теч. Това е много, ама много опасно нещо. Вземи една енергоспестяваща крушка или пура и я доближи до вратичката, ако светне, веднага я занеси при майстор. Един познат е попрявал радарите по корабите, по-късно се е пенсионирал и е почнал да поправя микровълнови. Разправя, че един път забравили радара пуснат на ниска мощност, докато той бил в "тръбата", която представлявала правоъгълник към 40х40см. Разбира се, не е влязъл целия вътре, само главата му била, но пак че се е оттървал. Първо почнало силно главоболие и след някоя друга секунда се свлякъл на земята. Не знам как са го оттървали лекарите. Това нещо загрява отвътре навън, и ако се насочи към стомаха ти примерно, вътре водата ще заври и ще се пръсне. Много трябва да се внимава с тези уреди. Аз заради това нямам микровълнова.
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #19 -: Feb 23, 2014, 21:14 »
аз немам микровълнова щото нямам къде да я държа :)
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #20 -: Feb 23, 2014, 21:41 »
Не, определено не светват крушките докато работи. То щеше да се разбере де, ако беше повредена екранировката, тука всичкото вифи щеше да го няма като пусна фурната, щеше така добре да го заглушава, че определено щеше да се усети.

Иначе скоро ще мога (доста грубо) да го премеря, като ми пристигне железарията. Разполагам я на точно определено разстояние от фурната, tune-вам SDR-а на 2.45ghz (не точно там де, на downconvert-натата честота по-скоро) и замервам noise floor-а на 2.45ghz колко dB е като е пусната и като е спряна, оттам могат грубо да се направят сметки колко изтича, даже да се провери дали се води под или над нормата. Според мен това е относително евтин и лесен начин да се замери, няма да е супер прецизно, но ориентировъчно, трябва да извади някакви приемливи резултати.

П.П обаче сега друго ме притеснява, тия сметки много вероятно ще излязат в пъти завишени. Това дето съм си го поръчал е обикновен LNB от сорта на тия дето ги слагат на сателитните чинии, с тази разлика че работи за 2.2-2.7ghz (странно да - в Азия тук-таме ползват s-band-а за сателитна телевизия). Някой дето разбира от тия сателитни неща трябва да даде повече акъл - това нещо по принцип трябва да се състои от някаква антена, усилвател и downconverter за да ти го смъкне на 950+ mhz за приемника. Антената надали е омни такава, много вероятно си има някаква насоченост и gain. Само че в спецификациите пише "55dB conversion gain" което според мен включва на усилвателя и на "антената". Та това, което ще се регистрира ще е завишено с някакъв порядък просто защото "антената" му е такава предполагам....
« Последна редакция: Feb 23, 2014, 21:54 от gat3way »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #21 -: Feb 24, 2014, 12:54 »
   Пичовете-вземете едни КЛЕЩИ-отрежете захранващият кабел, и вижте от балкона дали има хора пред блока и ДЕМОНСТРАТИВНО ИЗХВЪРЛЕТЕ това изчадие...

ЕТО-  http://zakon.mirtesen.ru/blog/43732024052/Pochemu-v-SSSR-byili-zapreschenyi-mikrovolnovyie-pechi-(perepost?utm_campaign=transit&utm_source=footer&utm_medium=page_1&padw=1

през 1987 година четох в нашето соц. списание "Наука и Техника" за същите изследвания на американски учени.

купете си една модерна фурна клас А с двойно стъкло-която ми прави принцесите за 4 минути, и не се ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ!!!

да...!!!-крещя!!!
« Последна редакция: Feb 24, 2014, 12:56 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
« Отговор #22 -: Feb 24, 2014, 13:05 »
Решетката на вратичката е с дупки по-малки от дължината на вълната на магнетрона, така че не пропуска само тези вълни. За останалите честоти е пропусклива, а има и разни други дупки за вентилация.
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Feb 24, 2014, 14:45 »
Решетката на вратичката е с дупки по-малки от дължината на вълната на магнетрона, така че не пропуска само тези вълни. За останалите честоти е пропусклива, а има и разни други дупки за вентилация.

Да де ама Гейта разправя, че wifi-а на телефона работи от вътре. 2.45Ghz на печката съвпада точно със средата на 9-ти канал от  wifi-а.

Това означава ли, че не трябва да си настройваме wireless-а на 9-ти канал ??? ??? ???

Ако дупките и екранировката са направени са направени да спират 2.45 то те би трябвало да спират още по-ефективно по-дългите вълни - т.е. по ниските честоти - а GSМ-ите работят на по-ниски честоти.

И обратно би трябвало мрежата да е много по неефективна за > 2.45Ghz.
« Последна редакция: Feb 24, 2014, 14:47 от Naka »
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Feb 24, 2014, 16:45 »
ЕТО-  http://zakon.mirtesen.ru/blog/43732024052/Pochemu-v-SSSR-byili-zapreschenyi-mikrovolnovyie-pechi-(perepost?utm_campaign=transit&utm_source=footer&utm_medium=page_1&padw=1

през 1987 година четох в нашето соц. списание "Наука и Техника" за същите изследвания на американски учени.

Та да да дааааа. ;D
http://bilostalo.ru/images/7371

Цитат
В СССР с начала 80-х микроволновые печи выпускались на заводах ЗИЛ (модель «ЗИЛ») и Южный машиностроительный завод (модель «Мрия МВ»). Тамбовский завод «Электроприбор» (Модель «Электроника»); Днепровский машиностроительный завод им. Ленина (ДМЗ) выпускал «Днепрянка-1» (1990 г, 32 литра, мощность 2300 ватт, масса 40 кг, цена 350 руб)[3] и «Днепрянка-2», но использовались в них импортные магнетроны японского производств
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #25 -: Feb 25, 2014, 00:08 »
Wifi ми е на канал 1, трябва да е малко под 2.45. Не съм си играл да сменям канала, щото това означава да си пиша наново паролата на телевизора и вероятно и на телефона и ме мързи. Та може и да има разлика, не знам (честно казано съм скептичен). Оказва се обаче че и при други хора се получава, даже и затихването го премериха по показания от AP-а на 14dB (което е доста малко, само едно 30-тина пъти по-слабо при затворена врата).

Както и да е - стигам до извода че фурната не е правена с идеята да екранира всичко възможно, идеята е да атенюира излъчването до някакви приемливи нива, колкото да се впише в нормите и да не пържи наоколо хората. А също и че wifi връзките са доста проклети и упорити копеленца, сигурно ако беше нещо аналогово като FM радио примерно, щеше да се удави в пращене като пуснеш микровълновата, но това е правено да толерира кочини и да коригира грешки, меко казано се е получило добре. Това вероятно е и причината все пак да работи прилично като имаш още поне 5-6 мрежи от околните апартаменти и блокове, които оперират на същия или близък канал.

P.S ааа, сега видях че е на 11, не на 1, т.е малко над 2.45ghz предполагам. Обаче може би това би наляло масло в огъня за големината на дупките на решетката и дължината на вълната (макар че тези дупки трябва доста прецизно да са ги смятали, с точност части от милиметъра :) ). Ще взема като имам време да се жертвам да сменя канала и да пробвам пак :)
« Последна редакция: Feb 25, 2014, 00:28 от gat3way »
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
« Отговор #26 -: Feb 25, 2014, 23:59 »
Като цяло странен начин за пробване на защитата на микровълнова фурна. Wifi-то работи с много по-слаби сигнали и има много висока чувствителност. А за да усетиш излъчването от фурната трябва много по-голяма мощност да излезе навън. Който иска да усети излъчването може да си поиграе да шунтира блокировките и да я пусне с отворена вратичка хаха.
Иначе от доста места чета че микровълните от фурната променят качествата на веществата към по-лошо и след нея не са много полезни за консумация.
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #28 -: Feb 27, 2014, 10:38 »
  Ами един интелигентен човек не би си губил времето да чете подобни глупости

Един интелигентен човек има достатъчно интелект, за да прецени, че с "космичните" технологии на Цептер тенджерите например, няма как да ви е по-вкуснен боба например спрямо глиненото гърне на прабабите ни във печка с дърва!!!!!!

Да-готвил съм в глинено гърне на огън-еми то няма нищо общо...

Това е защото при горенето се излъчва Енергия, за която нашата примитивна академична наука  и хабер си няма..

И след 2000 години технологии-пак няма да е по-вкусно!!!

А да-може-ако е направен във  "Слънчева" печка"....

станах спец по правенето на хляб с квас-технология още от древен Египет-и се хващам за главата-поколения от преди  100 години насам не са яли хляб!!!. Защото някой с висше образование казал да се прави с мая!!!

Ама народната мъдрост -Алкохолът и Висшето образование не прощават!!!

Аз съм за Висшето образование-това си е екстра...

Преди години, като работих в БНТ-всичките пичове от радиорелейните станции имаха момичета-може да проверите в отдел "Външни предавания"

Печка-която като един мощен GSM 2000 вата да ми готви в екранирано затворено пространство-еми не е необходимо човек да е завършил инженерна специалност, за да проумее това безкрайно безумие.

Да-примитивен ни е светът-трудно правим нещата, и да не са вредни!!!

та така...

« Последна редакция: Feb 27, 2014, 10:59 от ЗевсБг »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #29 -: Feb 27, 2014, 11:00 »
Кваса и маята съдържат едни и същи гъби. Ама да оставим настрани кваса. Чакай да те питам, какво брашно ползваш ;)
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear