Хайде отначало.
Какво, конкретно не ви харесва в systemd? Какво сте констатирали от вашият практически опит и с кои услуги имате проблеми ? Това, което е изписано в мрежата от знайни и незнайни автори, всеки може да го прочете. Специалисти - теоретици има колкото искаш.
Колко сървъра обслужвате и под какви дистрибуции ?
Допускате ли, че не всички машини се ползват за сървър ?
А, не е ли глупост, постоянно да се изтъква, че скоростта на зареждане няма значение?
Все едно, че слушам 60 годишен собственик на Жигули или пенсиониран военен старшина, който твърди, че от Макаров и TT, по - добри оръжия няма.
На мен, бързото зареждане ми е приятно, а проблеми със стартиране на услугите не виждам.
В смисъл - ако така или иначе услугите се зареждат коректно, какъв е проблемът, че това става бързо.
Като за начало - размерът му:
$ ls -la /lib/systemd/systemd
-rwxr-xr-x 1 root root 1308336 Sep 16 01:35 /lib/systemd/systemd
Колкото повече код имаш в един софтуер, толкова по-голяма вероятност е да има бъгове. От друга страна:
$ ls -la /sbin/init
-rwxr-xr-x 1 root root 31676 Mar 28 2012 /sbin/init
Като за по-натата това, че е линукс dependant. Предпочитам нещата да са направени от много малки програмки вършещи точно определена работа и толкоз. Дизайна на системд и го превръща в един голям слон в стъларски магазин. Въпрос на време е да се появят големите проблеми

Колкото до това, че Дебиан не се ползвал само за сървър, ето и моето мнение. Дебиан дистрибуцията се ползва осново и предимно за сървъри. В това му е силата. Който иска да ползва Дебиан за десктоп си тегли Убунту и е щастлив. Лично аз администрирам на 30 Дебиан сървъра и на никой от тях не е инсталирана графична среда.
Не говоря за това, че няма нужда от нова система за зареждане на сървисите. Очевидно е, че трябва такава, но моето мнение е, че трябва да следва дизайна на Юникс с многото малки програмки. Бих предпочел вместо системд да направят система подобна по дизайн на 'runit'.
Съществено е да имаме избор при инсталацията - systemd или каквото си избереш. Такова чудо засега няма, а и не виждам да го направят и насила ми натикват една система, която не ми е удобна.
Ползвам Debian за сървъри откакто излезе версията 2.0/Hamm и вече виждам времето, когато ще спра да я ползвам и ще мина на нещо друго. Вероятността това да е някакво BSD е много голяма, поради факта, че повечето дистрибуции се хванаха за тая малоумщина systemd.