На мен едно приятелче, което се занимава ми помага донякъде със Linux сървъра (по принцип залагам на Unix, но Linux ме изумява с всеки изминал ден), и това което съм забелязал е една интересна команда в крон-а на root-a
*/45 * * * * sh /root/check.sh >/dev/null 2>&1
на 45 минути ми изпълнява chek.sh баш скрипт в директорията на root, а скрипта е следния
#!/bin/bash
sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
като изпълня командата cat /proc/sys/vm/drop_caches, излиза само цифрата 3
а при
man drop_caches излиа и "manual page" с информация
NAME
drop_caches - drop clean caches from memory (Linux 2.6.16+)
DESCRIPTION
The drop_caches command can display values from /proc/meminfo and
can write specified value to /proc/sys/vm/drop_caches, valid values
are:
0 # default
1 # free pagecache
2 # free dentries, inodes
3 # free pagecache, dentries, inodes
Според което стигам до извода, че по-голямата цифра - чисти повече от кешираното в паметта (в случая 3 е макс).
И определено като стартирам скрипта ръчно (./check.sh) ми се освобождава половината RAM, от г/д 380MB заета, пада на на 215MB.
От други приятели, които разбират знам, че да не се притеснявам за рамта, но кешираното си стои и после почва да хвърля на SWAP-а в диска, което не ми харесва - да драска на диска вместо на платковата памет. И мисля, че може да ви е от полза. Да си сетнете един такъв крон в root юзъра, да ви освобождава рам на определено време, в зависимост от това, колко интензивно използвате "десктопа" си.
Аз съм с Linux Debian 7.4 wheezy и мисля, че са доста идентични с Ubuntu и сигурно имате drop_cache, за другите просто потърсете в Google за съответната дистрибуция.
Надявам се да съм ви бил полезен

Пс. Разбирам идеята да се кешира всичко ... хора, които разбират са ми обяснявали, че нещо което вече е кеширано ще зарежда много по-бързо и затова Линукса си е и бърз. Но понякога не откривам смисъл. Например ако си пуснал Скайп и ти е заел 30 МБ кеш, и после като го затвориш и го пуснеш - ще зареди много по-бързо - втория път, защото вече е в кеша. Но пък ако съм инсталирал Скайп преди малко, инсталационните му файлове също остават кеширани, което значи че ако го инсталирам пак преди да рестартирам, той ще се инсталира по-бързо, понеже вече е натоварен в кеша, но като се замисли реално човек - няма да инсталира Скайп през 2 минути, за да му е нужно да стои инсталационното кеширано в рамта и вместо да го освободи да почва да хвърля в SWAP-a, нз така мисля аз, може да греша и да ви подвеждам. Всеки сам си избира конфигурацията според нуждите и по собствена преценка.