Автор Тема: Книга за Линукс  (Прочетена 6241 пъти)

user1111

• Напреднали
  • Публикации: 61
  • Distribution: Fedora 21
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Книга за Линукс
« -: Jan 04, 2015, 17:23 »
Искам да уча линукс но нямам възможност да ходя на курсове или да уча в университет,от известно време се опитвам да намеря някаква книга за линукс на Български но се утрепах от тъсене в нета и намерих само една единствена за Debian но тя е започната преди много години и не е довършена.Опитах се да намеря и каквато и да е друга документация на български но така и не открих.Бих искал да науча Debian или в краен случай Ubuntu.Ще съм ви благодарен ако дадете някакъв съвет или да ми кажете каква книга да си взема.Забравих да кажа че не разбирам добре Английски и затова търся на Български.
Ще съм благодарен да споделите опит и мнения по този въпрос.
Благодаря ви предварително.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Re: Книга за Линукс
« Отговор #1 -: Jan 04, 2015, 18:18 »
На руски ще се справиш ли? Ръководството за инсталиране на Debian е добро ръководство, от което може да започнеш да четеш, и го има на руски и други езици.

П.П.: За тази книга ли говориш? Ако да, малко ли ти е? Имаме нейно копие и тук, но е малко по-старо.
« Последна редакция: Jan 04, 2015, 18:24 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

stealth01

• Гост
« Отговор #2 -: Jan 04, 2015, 18:33 »
трудна работа с книгите, докато ги напише човек и вече не са актуални :)

на http://linux-book.hit.bg/ има за линукс на български, но: „Последният вариант на книгата (06.06.2003 г.)“

все пак е добре да ги разгледаш, основите не са се променили чак толкова значително. а конкретните проблеми, с които ще се сблъскаш, е добре да ги бориш един по един със съответното четене. практиката учи най-добре :)
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 04, 2015, 18:34 »
Въпреки, че аз съм започнал само с книги (поради простата причина, че тогава имаше само BBS-и), а интернета беше само dial-up, смятам че сега е много по-удачно да се търсят и използват онлайн източници.

Въпреки всичко http://www.helikon.bg/search/?qstr=linux&filter=section&value=1 тук можеш да намериш каквото търсиш... Естествено доста остаряло, но напълно годно за научаване основите на операционната система, мрежовите подсистеми, пакетни мениджъри, администрация, файлови системи....
Активен

user1111

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 04, 2015, 19:12 »
Здравейте отново.
Явно не съм се разтършувал както трябва.Книгата която neter ми предложи не я бях намерил,ще почвам да я чета.А тази книга на този адрес  http://linux-book.hit.bg/ бях започнал да я чета но като видях че не е довършена и се отказах.А тези които са във книжарниците мисля че бях прелистил една такава но ми се видя много не добре систематезирана и не в дълбочина разглеждаща линукс и затова се отказах да си купувам такива книги.Но сега ще прегледам всичко от начало.
Благодаря ви за помоща и ви пожелавам да напредвате все повече в Линукс,защото за мен това е нещо гениално,само не знам още какви са причините да е на 3- масто в класациите за най-често използвани операционни системи,може би след време ще разбера и това.
Поздрави
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8063
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 04, 2015, 19:53 »
Не казваш, как си с езиците. Въпреки, че за начинаещи лекото четиво е по за предпочитане, можеш да погледнеш и това. http://www.linuxfromscratch.org/lfs/downloads/stable/
Както се вижда и от линка, това е подробно указание, как да си изградиш "собствена" система почти от нулата. Много може да се научи така. Аз преди време го зачетох, но доста по-стара версия на книгата. Тогава обаче не бях добре с езика и я зарязах за по-нататък.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

user1111

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 04, 2015, 20:17 »
С езиците съм зле английски се опитвам да науча като чета някои докментации но не изкрам ли курс няма да стане работата.Аз затова търся ръководство на Български.
Активен

malin

• Гост
« Отговор #7 -: Jan 04, 2015, 20:35 »
"Преминаване към Линукс" на Марсел Гание , в един от линковете може да не я броиш , тя по-скоро е тип "тоя звяр е не по-лош от Уйн" , имам я , но я четох по диагонала . Фащаш нещо слагаш го на виртуалка и го бъзикаш докато го счупиш и после пак , и пак .. С малко почитане за което виждаш , че не ти е ясно . Така е по-лесно смилаемо.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 04, 2015, 20:43 »
А тази книга на този адрес  http://linux-book.hit.bg/ бях започнал да я чета но като видях че не е довършена и се отказах.
Последната версия на тази книга е тук. А какво значи, че не е довършена? Това е книга за операционна система, която продължава своето развитие и промяна, и всяка информация за нея е ценна. Не е приказна книга, от която не можеш да си извлечеш поуката, ако не стигнеш до края :) И без това текущо имаш наложено голямо ограничение в избора, заради незнанието на английски - щом искаш да четеш не е в твой интерес да подминаваш който и да е материал по темата ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

Stancho_25

• Напреднали
  • Публикации: 234
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 04, 2015, 20:45 »
С езиците съм зле английски се опитвам да науча като чета някои докментации но не изкрам ли курс няма да стане работата.Аз затова търся ръководство на Български.

Ето безплатен курс на български. Понапреднъл е, но мисля, че не е проблем да се следят материалите.
Активен

user1111

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 04, 2015, 22:22 »
Евала момчета много ми помогнахте особенно с тези матеряли на Softuni смятам че ще понауча нещо.neter прав си че не трябва да се подминава нито един матерял.
Успех ви пожелавам много ми помогнахте наистина.
Активен

Odido

• Напреднали
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 04, 2015, 22:37 »
И не само в софюни ето и един от телерик ,от който научих някои неща: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF4lVL1sPDSnUK1NuD-P0KbW9EVtmMXVQ
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 04, 2015, 23:18 »
Онези олигофрени интелигенцията разправят, че „трябва да прочетеш десет книги в живота си, но за да знаеш кои, трябва да инеш няколко ка“. Те естествено са загубеняци и не трябва да слушаме такива пръдльовци, но положението при нас е подобно, С две думи, няма книга дето да те светне. трябва да се блъскаш, буташ, копашш, много да копаш и няма да си и на половина от половина на половината разбрал, за какво иде реч. 'Ма не боѝ се. Всички сме така. Га доидеш до по-дълбоко разбиране, ще ти се ще да не си го постигал.

Та тъй, рецепти не съществуват, никога не са съществували на кой да е език и за коя да е технология. Копане му е мамата.

Ъ да, в никакъв случай не се осланаи на Софтуни. Този човек е непоправим шиндошар, боклук. Загуба на време. И за бой не става. Кога му счупиш кратуната, все ще е късно. Изобщо не почвай да гледаш. Няма такова зле. Все се чудя, как някои хора не забравят да дишат, пък им се полага. Да вземат да ни отърват от себе си.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

user1111

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 05, 2015, 02:09 »
go_fire няма лесно в живота,трябва да дадеш за да получиш.Според мен който има желание намира начини,трябва да се чете документация и естествено практическият опит също е толкова важен ,обаче все си мисля че ако имах някой близък до мен с познания щеше да ми е по-лесно но нямам,пак кавам зависи от желанието.Аз също доста съм се блъскал с моя развален английйски пробвах доста дистрибуции,чичко гугъл всичко казва но в крайна сметка нямам дълбоки познания за Линукс и днеска просто ми писна като си седях и реших да се допитам до вас за някоя книга и да ги науча нещата най после.Желание имам за сега но да видим какво ще излезе в крайна сметка.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 05, 2015, 10:40 »
Аз като почвах, Интернет беше кът, беше скъп, а ресурси почти нямаше и тъкмо щях да изляза на ликвидация по английски, а Гугъл те първа започваше работа и всичко бяха ръчно организирани каталози.

Минуса на цялата история да няма систематичност е, че ти липсват някои фундаментални знания. Аз само до преди няколко години не знаех какво да правя, ако ядрото се панира. Не знаех къде и как да намеря информация, какво се е случило. Научих го тук. Все още не разбирам нищо от Init. Все още не съм написал и ред bash (като изключим псевдоними и разни стартери). Дълги години не знаех за съществуването на fg. Изпратех ли нещо на заден план, там си оставаше. До ден днешем ми е трудно да боравя с info.

Вършел съм всевъзможни глупости. Успявал съм дори да премахна свръхпотребителя си. И сега правя глупости от незнание.

Но има и друго. Юникс е огромен. Не е нужно да знеш всичко, пък и не е съвсем възможно. Въпроса е само да се научиш да решаваш проблеми. И така лека полека се научаваш. Хубавото е, че можеш да направиш всичко на теб да ти е удобно и приятно.   

Даже не е необходимо да имаш връзка с Интернет. Дистрото ти е фрашкано с информация. И съвсем не е само man.

Днес има много неща, но са на различни места. Има и на български. Най-доброто до което можеш да се докопаш са материали от ФМИ към СУ. Има ги под множество форми. Намира се включително и видео. Аз съм чел и от пищови, без майтап. Е най-лесно е да учиш там, но не на всички ни се отдава ;)

Та така, когато си сам, систематизация липсва, от което има и цели пропасти в знанието. За едни неща знаеш много, за други почти нищо. Аз например съм изчел стотици страници за Емакс, бърникал съм го бая, настройките ми са стотици редове, но до сега не го използвам ефективно. Нещо повече, това чувство го има всеки негов потребител. Същото могат да кажат потребителите на Vim. И той е една огромна вселена, макар да е лесничък и простичък — ескейпче, чуденка, буквичка и хайде готово.

Но курсовете не са решение, случайни книги също не са. Може много да се научи от книгата на Вълчев, може много да се научи от книжката за Дебиан, но и двете са старички вече, не достигат. Може да се научи дори до Unix Hater's handbook.  От всякъде може. Много полезни ресурси вече ги няма. От първи януари изчезнаха още повече със закриването на hit.bg, а тях ги няма даже в архива, защото хита беше достъпен само от тук. Но пък нови се раждат. Човек търси, пита, чете, блъска се.

Съжалявам за лошата новина, но рецепта просто няма.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear