Аз като почвах, Интернет беше кът, беше скъп, а ресурси почти нямаше и тъкмо щях да изляза на ликвидация по английски, а Гугъл те първа започваше работа и всичко бяха ръчно организирани каталози.
Минуса на цялата история да няма систематичност е, че ти липсват някои фундаментални знания. Аз само до преди няколко години не знаех какво да правя, ако ядрото се панира. Не знаех къде и как да намеря информация, какво се е случило. Научих го тук. Все още не разбирам нищо от Init. Все още не съм написал и ред bash (като изключим псевдоними и разни стартери). Дълги години не знаех за съществуването на fg. Изпратех ли нещо на заден план, там си оставаше. До ден днешем ми е трудно да боравя с info.
Вършел съм всевъзможни глупости. Успявал съм дори да премахна свръхпотребителя си. И сега правя глупости от незнание.
Но има и друго. Юникс е огромен. Не е нужно да знеш всичко, пък и не е съвсем възможно. Въпроса е само да се научиш да решаваш проблеми. И така лека полека се научаваш. Хубавото е, че можеш да направиш всичко на теб да ти е удобно и приятно.
Даже не е необходимо да имаш връзка с Интернет. Дистрото ти е фрашкано с информация. И съвсем не е само man.
Днес има много неща, но са на различни места. Има и на български. Най-доброто до което можеш да се докопаш са материали от ФМИ към СУ. Има ги под множество форми. Намира се включително и видео. Аз съм чел и от пищови, без майтап. Е най-лесно е да учиш там, но не на всички ни се отдава
Та така, когато си сам, систематизация липсва, от което има и цели пропасти в знанието. За едни неща знаеш много, за други почти нищо. Аз например съм изчел стотици страници за Емакс, бърникал съм го бая, настройките ми са стотици редове, но до сега не го използвам ефективно. Нещо повече, това чувство го има всеки негов потребител. Същото могат да кажат потребителите на Vim. И той е една огромна вселена, макар да е лесничък и простичък — ескейпче, чуденка, буквичка и хайде готово.
Но курсовете не са решение, случайни книги също не са. Може много да се научи от книгата на Вълчев, може много да се научи от книжката за Дебиан, но и двете са старички вече, не достигат. Може да се научи дори до Unix Hater's handbook. От всякъде може. Много полезни ресурси вече ги няма. От първи януари изчезнаха още повече със закриването на hit.bg, а тях ги няма даже в архива, защото хита беше достъпен само от тук. Но пък нови се раждат. Човек търси, пита, чете, блъска се.
Съжалявам за лошата новина, но рецепта просто няма.