Здравейте,
използвам кубунту 14.04 бях инсталирал Synaptic PM който ми показваше около 30-40 000 достъпни пакета. Muon PM от своя страна 70-75 000. Подчертавам Изпозваха Еднакви Репо-та. Гледам предимно да боравя с apt, но използвам и тях. Може ли някой да ми каже, защо тази разлика и какъв GUI мениджър да си оставя.
И още 1 въпрос, който не е точно за тук но да не правя спам с елементарните въпроси.
При стартиране bootchart отчита почти 1 минута и 10 сек за boot. Струва ми се множко.
http://s7.postimg.org/u4tyejvsb/Kotlon_trusty_20150605_1.png
Системата е лаптоп Acer AMD phenom II n660 dual core 3.0GHz 1mb cache
2x2GiB DIMM DDR3 Synchronous 667 MHz ATI radeon hd4200
Благодаря
1. Относно пакетните мениджъри. В тях няма пакети. Те са в хранилищата - папки на сървъра. С графичните мениджър просто получаваш визуално достъп до тях. Причината единият мениджър да показва два пъти повече пакети, според мен е само една. В Ubuntu по подразбиране е разрешена мултиархитектурната поддръжка (multiarch). Така, имаш достъп до папките с 32 битовите пакети и можеш да инсталираш приложения като Skype, които изискват 32 битови библиотеки. В твоя случай, единия пакетен мениджър брои и 32 битовите пакети. Въпрос на настройки.
2. Относно забавянето - една минута за стартиране не е нормално. Ползвам Ubuntu с Xfce на няколко машини (само на една с LXDE) и дори на най- старата не заражда за повече от 15 секунди.
Kubuntu-desktop е сравнително опростен KDE десктоп. По- оголен от стандартния kde-standard. Причината за бавното стартиране може да бъде анимацията на стартовия екран (Splash), заредени ефекти с които хардуера му е трудно да работи или зададени/заредени прекалено много процеси за автоматично стартиране. Смени стартовия екран с най- простия, редуцирай ефектите и прегледай, кои приложения са ти в списъка с автоматично стартиращите програми.
В краен случай - служи друг десктоп. Примерно Xubuntu 14.04/15.04.
Можеш за една минута да докараш визия на Xfce, подобна на тази в KDE, но настройките са доста по опростени, а разходът на ресурси е по- нисък.
http://s19.postimg.org/awy3xtzoz/ubuntu3.png