go_fire , извинявай , аз не съм те разбрал

малко встрани от темата
(това е за периода в началото на 'кризата' )
В Украйна ситуацията беше същата като в Каталуния ( не го казаха така по медиите ) . В дъното както винаги са парите . До избухване на военните действия всеки месец се давали едни пари на Киев - Луганск - 2 милиарда гривни , Донбас - 3 милиарда , Мариупол - 3 милиарда , т.е. пълни се бюджета здраво . А се връщат от бюджета към съответните области от 2 до 5 % годишно. Украйниците в тези области си претендираха за повече от ТЕХНИТЕ собствени пари да се връщат при тях . Курса долар/гривна тогава беше ~25 гривни за долар - или с други думи между 80 и 120 милиона долара месечно заминаха за Киев , а оттам им връщат жълти стотинки в началото на всяка година . До започване на военните действия комуналните бяха 30 $ ( това е наименование на общия пакет сметки за ток,вода,газ и телефон ). Храна, лекарства, услуги всичко беше евтино , само техниката беше на цени като в България. Ноо ... проблема освен парите беше че украинците в тези райони ( изобщо в източна Украйна ) са руско ориентирани , а освен това и има много руснаци които живеят и работят там . А това не се харесва на Западна Украйна и Киев . Западна Украйна искаха да се отделят от влиянието на Русия и да влязат в Евро съюза защото да могат легално вече да си работят там . И стана грозно ... гражданска война ( ама не съвсем - поне в района на Мариуопол , Одеса , Севастопол и Николаев - поне за тези знам защото бях там ) .
Мариупол стопиха телефоните да са предупреждават и двете страни кога и къде ще се стреля , така че другите да се крият - на моменти беше направо комедия . Получават заповед отгоре да се стреля , а те почват да въртят телефоните и след това се почва една пукотевица . Не че не стават "изгъзици" -като в центъра пожара - но след това ги изловиха повечето и изчезнаха безследно ( заедно със семействата им ).
В Одеса 'западняците' уж взеха властта но мафията пак контролира всичко , а населението открито започна да се бунтува .
За Севастопол просто няма какво да се говори . Ако наречеш там някой 'украинец' може да те убие с камъни .
Николаев - град герой . "Десен сектор" обявили че ще срутят Паметника на Десантчиците . Наглост и безумие . Все едно да кажеш в България някой да обяви че ще дойде и ще срути паметник на Левски или Ботев . Населението започна да пази паметника ( там всяка двойка младоженци слагат цветя и си правят снимки ) . Кмета обяви по телевизията че 'Десен сектор' няма да бъдат допускани в ОБЛАСТА , а ако руснаците дойдат пред града лично ще отиде да им отвори портите. Не че и руснаците биха позволили някой да припари изобщо там . Някъде около града има секретен подземен завод правен от французи преди време, където се правят двигателите на самолетите СУ . Района в реката около града е пълен с нарочно потопени кораби ( още от времето на Петър Първи -защото се строели там кораби ).
В тази гражданска война се получиха и някои парадокси .
Ако пенсионер избяга от район на бойни действия и отиде в някой от тези 'отцепнически' район
- ако отиде при роднина ( без значение какъв ) се води преселенец - един вид просто се е преместил някъде другаде да живее . Изплаща му се 80% от пенсията
- ако няма роднина се води бежанец и не му се изплаща повече пенсия.
Или пък имаше един руснак ( майор или полковник - не помня ) който се биеше на страната на украинците . И го убиват случайно - ама наистина случайно , някакъв нелеп инцидент . Русия и Украйна се сдърпаха къде да бъде погребан . Украйна го считаха за герой и искаха да го погребат като такъв , а в Русия роднините искат да си го приберат и погребат при тях .
Абе абсурди много в тази нелепа война . Но пък бизнеса си вървеше което беше абсолютно удивително . В Мариупол по едно време работеха само 2 кораба -нашия изнасяше желязо за Италия , а турския глина пак за Италия . А района около пристанището ( релсите ) бяха пълни със руски товари - въглища , глина , руда и т.н. Руските товари ги маркираха с бяла боя отгоре на Х . Как минаха през бойните действия без никакви загуби незнам ?!?!?!
Нашите началници вдигнаха нивото на заплаха на 2 и казаха че е опасно да се излиза в града ( Мариупол ), а украинците викат "Няма страшно , има заповед моряк и кораб да не се пипат" . Военните действия бяха на 15 км от града . А в Николаев и Одеса ходехме по кръчми и разни квартири без никакъв страх .
Последно бях в Украйна в периода май - юли 2016 ( на ферибота като бях ) . Когато говорих с украинците всички казваха едно " мани , мани сега стана много зле - тока вече е 10 гривни за киловат (около 0.5 $) . Живота стана ад ."
Уфф ,поувлякох се , стана дълъг пост - сори.
@4096bits
Продължават да дълбаят по атомите.