Да, разбирам.
Ма все пак забравих да добавя и тези помазаните.
С пари от оранжериите си купихме чисто нова жигула по втория начин, носех дънки и дънкови ризки от кореком, видео си купихме, когато само тиражиите имаха, цметен телевизор също от кореком Шарп с дистанционно с кабел
Това е и проблема на онова време. Едва ли само вашето семейство и тираджиите са били най-работните хора в тази държава.
Радвам се, че вашето семейство е било от помазаните и сега гледаш с розови очила към миналото, но при мен и при повечето хора, които познавам, живота не течеше по този начин. Аз бях малък и не мога да говоря от личен опит, но за всички около мен мога и ако не ме мързеше да пиша, че пак дълго стана, щях да ти разправям малко истории.
Относно цените на стоките по онова време.
Това са цени само за стоки от първа необходимост. Казвал съм го много пъти, ще го кажа и сега: Ако само ще ядете (обикновените неща) и ще ползвате една крушка и сега ще живеете добре

Причината поради която хората на село спряха да се занимават със земеделие (в малки размери 1-5 декара), не беше че не могат да си платят тока, а че децата им започнаха да искат смартфони

(това от личени наблюдения го казвам). Започнаха да искат да си купуват и всякакви други неща от втора и трепа необходимост, а не само от първа. Това, че навремето за да не разбират колко всъщност са бедни хората, са сложили цензора над всичко чуждо, не означава, че хората са имали пари (покупвателна стойност). Означава, че са имали изкуствена такава, чрез свръх производство на продукти от първа необходимост и завеса пред другите такива.
[/quote]
Първо дай да определим (поне най-общо) кое е от втора и трета необходимост, иначе всеки ще има предвид някаква своя необходимост.
Едва ли ще възразиш че първо по важност са нещата от "първа" необходимост, след това ако можеш вземаш и неща от "втора" и най-накрая и нещичко от "трета" и съвсем не вземаш неща които могат да си позволят само най-богатите (около 5 % примерно), но не че не ги искаш а просто са недостъпно скъпи за теб.
Второ, по време на соца имаше достатъчно вносни неща (от Кореком или от пътуващи навън хора), проблема бе че бяха 2-3 пъти по-скъпи - но лично за мен модата и преди и сега няма кой знае какво значение, така че ако нещо е само модерно и затова в пъти по-скъпо не съм имал желание да го купувам (но това съм аз, без обобщения за всички). Иначе както се писа по-рано качеството беше на ниво (сега никакво го няма).
Примера със "смартфона" е доста неточен тъй като те се появиха доста по-късно (лични впечатления, през 1995-96 имаше мобилни телефони, но от тези като гюлета и тъй като дори в София нямаше добро покритие борчетата като говорят ходеха насам-натам докато уцелят място с връзка поне да се чуват, мисля че цените бяха около 1000 лв., но може и да бъркам, но бяха скъпи за масовия човек).
Пак по лични наблюдения с изключение на хората имащи бизнес, една част (30-50 % примерно) ги ползваха да се газарят, както е и сега впрочем ;-)
Надявам се че си съгласен че мненията от личния опит са по-меродавни от разказани истории, особено когато се касае за факти а не мнения и интерпретации на база само част от фактите. Не че имам нещо против разказаните неща :-)
А това че децата искат какво ли не значи ли че трябва всичко да им се взема, не случайно почти всички държави имат някаква форма на защита на децата, тъй като те са лековерни и е много по-лесно да ги накараш да искат това и онова и трето и пето ... (важното е от какво имат нужда на първо място, после другите неща и така според възможностите).
Отделно смяташ ли че сега масата хора имат достъп дори до нещата от наистина "първа" необходимост - храна, подслон, дрехи и др., или ходят по кофите за да "преживеят" в буквалния смисъл (това не си го спомням от едно време, но може и да не съм видял добре ;-)
По света всички ли могат да си купят от по-луксозните неща, особено от третата категория ?
Тук разбира се е място да се каже че не всичко беше добре и правилно, но и сега не е - въпроса е накъде върви развитието, тоест нещата са относителни.
Май стига толкова.
Поздрави,
Румен
PS: по-късно се сетих че имаше доста хора , които работеха навън (Либия, Мароко, Ирак, Сирия, Африка) и въпреки че взимаха 1/3-1/4 от това което беше договорено от предприятията които ги изпращаха можеха да спестят не малко (отделно някъде е можело/Либия, това само съм го чувал да изкараш много повече на частно в извън работно време).
Тоест тези хора можеха да си купуват всички вносни стоки в съответната държава и то съвсем законно. Отделно да пазаруват и в Кореком.