Въпреки че не съм икономист ще си позволя да изкажа своето мнение
Ще давам някакви констатации (към днешна дата) и тук-там ще обосновавам как се е получило това.
1.Имаме "приватизирани частни" монополи - Енерго и Вода.Къде по света имате държавно-подарени монополи ?
2.Дребната търговия бе "разсипана" чисто икономически, с дъмпинг на ценита за продължително време.
Пример: аз съм голяма международна верига и влизам с франчайс или дъщерни фирми в България (тук все още имаме много малки квартални магазинчета и по-малко средно голями магазини).
Какво правя, строя едни големи халета на едно асфалтирано поле (метална конструкция облицована с плоскости и вътре стилажи и офиси на горния етаж).
Нещо като американските къщи за простолюдието (външно изпипано, но без особено качество).
После наемам хора и пускам стоките на дъмпинг (около или под себестойността).
Тук ключа е в това че имам зад гърба си компанията-майка и едни заделени за това пари. Хората виждат евтиното и промоциите и юруш !
След 6 месеца до година малките магазинчета наоколо фалират (няма как да издържат, те нямат този ресурс).
Разликата в цените на едро и дребно само ускорява този процес.
След това бавно вдигам цените като вече нямам дребна конкуренция. С другите вериги ще се разберем
3. Като новото ни строителство - вземи кредит, направи там едни блокове колкото може по-евтино и по-бързо и ги продай още на зелено, пък колкото издържат все е нещо
4.Много хора си ипотекираха имотите, спестяванията за да започнат някакъв дребен бизнес. Естествено малка част успяха, дотук добре.
Обаче се появиха едни такива "застрахователи" да ги пазят от самите себе си. Нещо честно да виждате тук ?
5.Старите производства се продадоха на "свои хора" и те измъкнаха каквото можаха и другото остана да се руши. Някой да твърди че "приватизацията" беше честна ?
6.Селското стопанство бе ГМО-зирано и храните станаха едва ли не "отровни/вредни". Нали уж признаха "двойния стандарт" при храните, наскоро пък четох че няма такова нещо. Тук да виждате честна търговия ?
7.В момента държавата спокойно може да съсипе които и да е бизнес, като ти пратят всички там контролни и регулативни органи и ходи се оправяй
И като един вид обобщение, няма нищо (или почти нищо) честно в икономиката след 1989 г. Просто се следва един план и така и до днес
Това е малка част от нещата, това за което първо се сетих. Може да стане цял роман