А банките правят и още по-уруспийски мурафети.Някои изнагляха дотам,че
преоформят срочните депозити в ... разплащателни сметки,и съответно праскат
големи месечни такси !
Точно с такава трансформация не съм имал казус, но това нещо ще падне в съда, според мен. Естествено, ако собственика на депозита тръгне да ги съди. Но съм имал казуси със следното- примерно човека тегли кредит, като кредита е в щатски долари. Долара пада след 2-3 години, ама банката си е планирала едни доходи, и с един курвенски мурафет, накратко описвам, променя общите си условия и едностранно коригира лихвата в договора за кредит. А това е противозаконно. Каквито са били общите условия на банката, когато е бил сключен, те си важат за срока на договора и банката няма право едностранно да променя договора. Демек носи си стопански риск. Но банките искат винаги да са на кирия. Говоря за нашите тук, в БГ, не знам как е положението в чужбина. Че имаше много дела и много банки бяха изпляскани от съдилищата, по такива увеличени лихви, щото долара паднал. И пари връщаха. Същата ситуация беше, когато договора за кредит е в евро и вързан с някакъв пазарен, или друг индекс, а впоследствие този индекс се срине с няколко пункта. И банките много хубави адвокатски хонорари плащаха на спечелилите делата кредитополучатели. Те някои колеги бяха превзели тази ниша, дори сайтове си направиха и се рекламираха, като качваха и съдебните решения.
По тая тема, с кредитите, се сетих нещо, но не можах да го изровя в Интернет. Преди няколко години, мисля, 6-7, един пич от Русия врътнал следния номер- там някаква кредитна институция пускала кредити, като първо ти праща по имейл договора, ти си го разпечатваш, подписваш, връщаш по пощата, те подписват и ти превеждат по сметка парите. В тия договори имало клаузи с малки буквички. Руснакът им преправил малките буквички в бланката, като си вкарал някаква благоприятна клауза, не помня подробностите- примерно, ако остане безработен, не дължи връщане на кредита. Ония получили бланката, подписали без те да четат своята бланка и малките букви, след 2-3 месеца руснака спира да плаща вноски, кредитната институция предявява договора в съда, иска си парите. Руснака в съда- А, вижте какво, ето тия малките буквички тука.. подписано е от банката, съгласила се е. И айде чао

Хубаво ги беше боднал.