Ракията в домашни условия се състарява, като пуснеш маркучето на аквариумна помпичка да бълбука в тубата 1-2 седмици

Насищането с кислород прави някаква реакция, не знам точно каква, вкусът се променя и се изчиства оня дъх на казан, който е в прясно сварената ракия. Градусите слизат надолу с 1-2, затова като я оставиш да престои месец, преди да разредиш, и дойде момента за разреждане и градиране, оставяш 2-3 градуса отгоре (П.П. ама не измерени с обикновените спиртомери, а с точните- има едни с отчитане на температура и корекция оттам на градусите), и после пускаш помпичката в тубата (именно в туба, заради малкия отвор, ако е в нещо с голям отвор, ще изхвърчат повече пАри и градуси в атмосферата

Вероятно и в промишлен вариант има нещо подобно, "форсирано отлежаване", при спиртните напитки. Иначе отде тез 12-годишни уискита, съмнява ме да ги държат по 12 години в бурета. Търси се бърза реализация на пазара, не 12-годишна инвестиция..