Страници: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 57   Надолу

Автор Тема: Курвенските пинизи на малките-и-меките  (Прочетена 98726 пъти)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5172
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #555 -: Oct 06, 2024, 12:19 »
   Има обаче някои проблеми.

Пускал съм от Office365 - Word и Excel в браузър под Линукс.
Ами някои функционалности липсват,за съжаление.
   Които,обаче присъстват,ако се пусне съотв. .ехе във уиндовс.
Ако пак имам възможност за това,ще пусна и скрииншоти.

Изглежда, Access въобще не може да се пусне в браузър под Линукс.
Търсих в нета,май няма решение.
Разбира се,ще продължа с изследванията ...
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7573
    • Профил
« Отговор #556 -: Oct 06, 2024, 15:24 »
Нито Хромиум, нито Мозила?

А въпросното .ехе пробвал ли си го, как ще се държи с wine или даже с тези пренастроени геймърски версии като Proton и може би други, ако има?

Наистина съм любопитен, докъде са стигнали нещата и дали наистина вече може да се мине на Линукс.

Защото положението с 11-ката хич не е добро, а вече се подготвя и 12.

Майкросфт пак се опитват да пробутат Recall.
Уж било с подобрена сигурност, уж било изключено по подразбиране, но така започват, докато в един момент  едно по  едно тези неща някак отпадат и вече дори няма да можеш да го изключиш и да искаш.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4054
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #557 -: Oct 06, 2024, 18:08 »
Скоро ми изпуши дъното на старата офисна машина (писах тук). Сега съм пак с "нова"- десетинагодишно дъно с i5. Магеята тръгна от раз, само с преместване на харда, уин7 очаквано не (на същия хард от старата машина, с GRUB2). За някои дейности ми трябва Адобе, то върви и на седмица уин, който имам и на лаптопа. Докато не направят така, че Адобе рийдъра да не тръгва вече на седмица, или пък .пдф-ите със скриптовете вътре за подписване с КЕП да искат Адобе над еди си коя версия (която ще върви на уин 11 и нагоре, примерно), ще ме почакат да си купувам нови комп и лаптоп. А дотогава се надявам линукс-дивелъпърите да намерят начин .пдф-ите със скриптчетата вътре да могат да се подписват с КЕП и под програми като либрата, окулар, или нещо подобно.
« Последна редакция: Oct 06, 2024, 18:11 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #558 -: Oct 06, 2024, 19:29 »
Защо седмѝцата не я сложиш на виртуалка? После само копираш някъде имиджа и при смяна на хард или компютър просто ще си върви. Можеш да я копираш и ползваш на друг компютър… Песен.
И такова нещо като "не иска да тръгва" просто ще отпадне. KVM е много хубаво нещо. Пък дори и VirtualBox. Не съм сигурен, дали машинка на десет години ще може да подкара KVM

Можеш да провериш с
Код:
grep --color vmx /proc/cpuinfo
за Intel и с
Код:
grep --color svm /proc/cpuinfo
за AMD.
« Последна редакция: Oct 06, 2024, 19:36 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #559 -: Oct 06, 2024, 19:41 »
Защото работи бая по-бавно и иска повечко ресурс (ОС върху ОС). Направих си един такъв експеримент, разбира се, с уточнението, на дърт хардуер, и видимо седмицата е по-бавна, отколкото "натюр". Имам предвид процесор i5, седма серия, рам-паметта е 12 (такива плочки имах, забравих коя колко беше, но успях да ги натаманя до 12 рам)  :) П.П. Май флашвах и биоса, по спомен. Имаше някакви проблеми с РАМ-а, че правих разни магии, след четене из нета.
Това за другия компютър звучи привлекателно, но на мен уин 7 (и кой да било уин) въобще не ми трябва извън работата и офисната машина.
« Последна редакция: Oct 06, 2024, 19:48 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #560 -: Oct 06, 2024, 21:34 »
Ами мисля си, че би вървяло.
Не зная. Не съм пробвал всъщност.
Имах една такава машина, но i7.
Купих я 2013, но я подарих на брат ми. Като ѝ нахаках преди това 16 рам, ( това ѝ е максимума ) и едно SSD.  Същото поколение като твоята трябва да е.

И Уин 7 е от онова време. Не би трябвало да има проблеми. 12 рам не е никак малко освен, ако не държиш по няколко стотин отворени таба в браузъра като мен. Спокойно може да му дадеш четири, та и шест.

Не зная, какво имаш предвид под бавен. Интерфейса ли лагва ил се бави при работа, като например да отвори някой по-голям екселски файл или нещо такова?

Нашите управници са за трепане. В кой век живеят?!

Ако искаш помисли си.
Пробвай и на VirtualBox дори. Това за копирането на имиджа не е за пренебрегване особено, ако го ползваш за работа. При проблем с машината, взимаш от външния диск копието и то веднага ще тръгне на друг виртуален хипервайзор на произволна друга машина и продължаваш да си работиш. Застраховка си е.
« Последна редакция: Oct 06, 2024, 21:38 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #561 -: Oct 06, 2024, 21:46 »
На стари машини уин 7 си работи добре, аз имах предвид, че на същите стари машини, във виртуалка, е доста по-бавен, отколкото е като инсталиран директно. Ако натюр зарежда за 1-2 минути, и после адобе още 1-2 мин. (за .пдф със скриптовете), във виртуалката е бая отгоре.  За и5 интел говоря, и 12 рам, оргиналдъ хард, не SSD. А адобе допълнително го лагва (уина) и файда нихт от виртуалка- за чий да купувам нова машина, че да покрие бързината на ОС във виртуалка върху друга ОС? Когато може по- просто- на и5 с 12 рам уин 7 натюр, и с адобе за някои специфични .пдф- и си е ок. Особено като се има предвид, че линукс ми е основната операционна система.  На мен уина не ми трябва за нищо друго, освен за подписване с КЕП на някои специфични .пдф-и за държавната и общинска администрация, с които не работя всеки ден. Да, играя някои дърти игри за уин, но те си вървят с Wine :)
Така че, засега ще си карам със стария хардуер. Линукса си бачка. Не виждам смисъл да правя уин 7 виртуален-  и той работи ОК на офисната машина. Той ми е само за подписване на някои специфични .пдф-и с КЕП, а затова да го слагам във виртуалка върху линукса, да ми се тутка (щото стара машина) и да се дразня, че бави, не си струва. За мен поне. Затова- дуал буут. Рестарта става по-бързо, отколкото зарежда виртуалката другата ОС и нейните програмки.
« Последна редакция: Oct 06, 2024, 22:00 от Nik123 »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #562 -: Oct 07, 2024, 08:21 »
Известно е, че последната версия на Adobe reader за нас е девета (тогава се казваше Acrobat). Но аз не помнех в нея да има подписване. По онова време подписване имаше само в платената версия без Reader в името. Проверих и се оказа, че версия 15 е първата, в която го има. С доста труд, но я открих и сложих. И познайте какво? Няколко минути по-късно самичка се беше надградила до последна версия. Нямам думи за тая „операционна система“ и приложенията за нея. Всичко е един голям вирус.

Малко късно го докладвам, но сега стана дума.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6507
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #563 -: Oct 07, 2024, 09:44 »
Само като ги прочета - Acrobat DC, ADOBE CREATIVE CLOUD, че и Acrobat AI Assistant се появи. И тъй докато ги даунлоадваш да вземе да ти се нахака и едно акенце на McAfee, ей тъй да си го имаш. И да ти се зарежда при буут на системата и постоянно да си работи в бакграунд. Да си тегли системни ресурси и да ти пречи максимално.

Ама искаш, не искаш - няма лабаво. Нахакват ти се тия акенца в системата.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #564 -: Oct 07, 2024, 09:46 »
Тука в нашия съд (варненския) до скоро си караха на уин седмица. Обаче минали админите им и напраскали по служебните компове 11-ки. Не можело вече със стари версии. И веднага комповете клекнали, всичко в пъти по-бавно- така ми разправят служители. Сега, щат не щат, ще купуват и компове. Повечето държавни структури имат договори с Майкрософт.

Аз под седмицата за подписване на някои специфични .пдф бланки имам някакво Адобе, но акробат ли е, какво е, не знам, нито му знам версията - рядко го ползвам. Другия път като ми се наложи и рестартна под седмицата, ще го погледна какво е точно.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #565 -: Oct 07, 2024, 10:15 »
На десетката например можеш да не ѝ инсталираш почти всичко. Да остане само системата, без никакви ненужни боклуци.
И става доста лека. С 11 е същото.

Вашите админи са за бой. Нищо не знаят. Това май може да се направи и със седмицата, но не съм сигурен. Май го има от Виста насам
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #566 -: Oct 07, 2024, 12:26 »
Освен всичко друго, прави ми впечатление, че разните му държавни и общински платформи стават все по-сложни.
Например в старата версия на Имотния регистър (електронния) правех справка за лице с въвеждането на ЕГН и три клика на мишката. Сега, в новата по-модерна версия, която е от 2-3 години- за една справка цели 14 (четиринадесет) кликвания- броил съм ги. Като половината от тях са тъпотии от типа на информирано съгласие, лични данни, условия за ползване и т.н., които съвсем спокойно могат да бъдат обединени в една човка (кликване). Не знам какви са тия фронтендъри, дето са ги измислили всичките тия кликания и от прозорец към прозорец със следващияк клик, вместо на една страничка да попълниш всичко и най-долу ОК, например, но е зле интерфейса.

Забравих да спомена, че новата версия също така и товари компа повечко от старата. Същото важи и за новия портал на НАП, който въведоха преди 2 години някъде. А на кадастъра платформата е некъф ужас - влачи ужасно, но за сметка на това пък, периодично отказва да работи с остаряващи версии на файърфокс и само заради нея ъпдейтвам.
« Последна редакция: Oct 07, 2024, 12:33 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #567 -: Oct 07, 2024, 13:23 »
Такива работи могат да се автоматизират.
Или със скрипт, ( да речем Python ) ползвайки Selenium например, или да се направи нещо като добавка към браузъра, която да прави същото. Или дори да ти добави бутонче, с което да правиш всичко накуп с едно натискане.

За да ти товари, сигурно зарежда една камара джаваскрипт, който не се знае, какво прави. Страницата знаеш, е просто html и css. Браузъра ги рендва и се приключва. Може да се забави с това, ако дърпа ресурси от различни източници, но зареди ли веднъж, край.

Но кой знае скриптчетата какви ги вършат. Това би трябвало да е достатъчно просто като страница. Далеч по-сериозни платформи просто си вървят.

Но това става, като направиш братчеда след едноседмичен курс от гумаджия уеб девелопър и го сложиш да избута една държавна поръчка у фирмата на жена ти, която до вчера не е съществувала.
Или си му дал там два линка в YouTube от рода на "Научи html, css и js за 30 минути"  ;D А поръчката се протака шест месеца, за да се симулира, че много работа е свършена.

uBlockOrigin може да ти покаже какви неща се зареждат и откъде.
Да ги блокираш едно по едно и да видиш, кои ще счупят страницата и кои няма. След което да оставиш вторите блокирани.
Трябва да активираш Advanced Users от дашборда/настройките за да го видиш.

Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #568 -: Oct 07, 2024, 14:04 »
..

За да ти товари, сигурно зарежда една камара джаваскрипт, който не се знае, какво прави.
..

Дам, пълни са тия платформи със скриптове. Особено за .пдф-формите за подпис с КЕП. Иска там Java Virtual машината, за подписване с КЕП. Под линукс засега става номера с Iced Tea Web, както го беше писал Файър веднъж (и ме изкефи много)- "там с разни чайове" :)
« Последна редакция: Oct 07, 2024, 14:08 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #569 -: Oct 07, 2024, 14:39 »
Така като говориш, явно доста неща се правят от страна на клиента.
Което не ми се струва добро от страна сигурност. Всичко, което върви при теб, можеш да го изманипулираш.
Всякакви валидации трябва да са при сървъра.

Не разбирам достатъчно от всичко това, иначе бих си направил експеримент и щеше да стане забава   :D
Активен

Страници: 1 ... 36 37 [38] 39 40 ... 57   Нагоре
« назад напред »