Опера-та е още жива - ползва двигателя на Хрома…
Това имах предвид. След като
амнайсе години не мръднаха от 2% дял, решиха да го убият и да преминат на двигателя на гългълци. Иронията е, че уволнените разработчици отидоха да работят за гългълци, тук-там за мозилчика.
За цялото нещо е виновен шибания js. Просто не можеха да поддържат темпото.
След уволнението си, Тецхнефер (едва ли в този живот ще успея да го напиша правилно) също си направи на основата на гългълското нещо, ама за да съм съвсем щастлив, го направи реактивно, сиреч рамката за изгледи за js на шпионите описани в книга.
…и Микрософтското извращение кара на същия двигател…
Точно защото не можеха (макар да опитаха) да се състезават в двигателите за js, М$ също пристанаха, за не излязат съвсем от играта. Добре са се справили с приватизацията. Навсякъде работния плот те бомбандира с предложения. Част от тях се изключват и съм ги изключил, ама е невъзможно всичко. Имаш си личен spybook на работния плот.
Всъщност истината е че.. на никой не му се пише (т.е. създава) браузър от начало докрай и всеки гледа да ползва/вгради готов такъе а те са само два и не знам защо всички предпочитат Хрома пред Мозила/Файърфокс
Вярно е. Гългъл, че е Гългъл и е целия свят, също не започна от нулата. И понеже никой никога не започва от нулата, затова днес всичко е Mosaic, първия.
Гългъл си купиха двигател за js (със страннот име V8, което отново е крадено, този път от автомобилната индустрия, а ве въобще липса на всякаква оригиналност) и го вградиха в Blink, което е поредното крадено име, този път от нагризаната ябълка (за тяхто си Сафари) и представлява KHTML+KJS, които видно от името им, идват от КДЕ. Но КДЕ са слабички и нямаха сили да ги развиват.
Отначало гългълци се държаха прилично и помпаха кодовата база. После решиха да превземат всичко и да оставят нагризаните да си мрат самички.
Което ни връща, защо днес се предпочита Chromium пред Firefox, като двадесет години се строеше на лисичи неща.
Мозилчиците направиха дълбока интеграция и стана почти невъзможно да правиш на негова основа нещо, което не е Лисок.
А гългълци тръгнаха по друг път. Набутаха в Chromium такава обилна, кодова база, че на практика това стана ОС само по себе си. Липсва точно само едно нещо и това е ядро. Но си го пишат в момента и него.
И то не само браузърнии и уеб приложения ами и десктоп вече
https://en.wikipedia.org/wiki/Electron_(software_framework)
почна се с любимия на Гогата Атом (текст. редактор) а вече почти всичко - напр. VS Code вече също е електронен...
А в мокрите им сънища един ден и ОС (щяла) да е в браузъра 
А точно поради изложеното по-горе за Chromium, това вече е възможно и се прави. Chromium OS едва ли ще измести Усхадуя, но самата Усхадуя в някакъв смисъл се превръща вече в Chromium OS, ако не толкова като кодова база, като концепция върви натам.
Да, VS Code е атомно приложение. Самия Атом е убит, защото Гитхъб нямаха желание/сили да го поддържат. Но след като бяха купени от М$, а те го превърнаха в Електрон. Което е малко парадоксално. В природата атомите съдържат електрони, а не обратното.
Започна се с това
https://en.wikipedia.org/wiki/WebAssembly
Това не е направено, за да се пишат ОС. Направено е да се пишат „приложения“ или
апове както им казва поколението js. Само името му е асемблер. Не работи на голо желязо, а на виртуалната машина на js. То затова създателя на Докер (който също е виртуална машина на ОС, които за чеп не стават) e казал, че ще стане излишен. При тая огромна база код на js, мощни играчи бутащи js и това, че почти 100% от програмистите, всъщност по цял ден пляскат js, няма, какво друго да оцелее.
Ама то едната виртуална машина не била точно толкова истинска виртуалка, не е важно. Всеки ден се обогатява и съвсем скоро ще си стане. А и вече на практика има достъп почти до всичко. Каквото е останало, се добавя в момента, като нещата от втората ти връзка от Википедия.
Аз си ползвам и харесвам файърфокса и тор-браузъра (дето си е пак файърфокс де, ама с тор). Но на една стара машинка имам операта, баш от време оно, и я ползвам там, по мои (визуални) впечаления, е по-лека от файърфокса.
А ве и аз ползвам ТБ, ама това чудо е напрвено от хора с мислене на Windows и като приложение на Windows, нищо, че го има за ГНУ/Линукс, където да заработи, трябва да си учил ядрена физика, почти. Що пот хвълих докато разбера, че тази тъпотия не тръгва, ако имаш пуснат демон (процес в Усхадуя) на tor. Мани-мани и разработчици. Все такива преживявания имам с него. И шибания, бавен js, дето цялото нещо на него е писано. А на всичкото отгоре private във Firefox не е incognito от Chromium и не почиства след себе си, което е от помощ понякога, но е повече главоболие. Ама, като няма какво, това ще е.
Мулвана на 4096 е същото, ама на VPN. Т'ва VPN на книга звучи добре, ама дори да е много северен и да го плащаш като поп, не е ясно, как така ще му имаш доверия. Малко като с облаците.
Хром се мъчих да настроя да работи с КЕП под уиндоус на компютъра на колега, не успях да се справя, но ми се стори, че е тежичък браузър. На линукса у дома съм пробвал Хромиум (Chromium)- ами не ми хареса, ни бързината му, ни менютата му.
Под Усхадуя (подчертавам, че никога не съм имал КЕП под ГНУ/Линукс, защото никога не съм работил на ГНУ/Линукс) КЕП се подкарва по-лесно на Хромавото, отколкото на Лиско. Не знам дали е заради М$, ама май така си беше и преди това. Но сега със сигурност и те са барнали. Причината е прозаична. Хромавия ползва „централното“ хранилище за сертификати в Усхадуя, което означава, че един път инсталиран подписа, работи под Хромавото, без да се прави нищо. А фирефоъта си има свое хранилище за сертификати, дето трябва да се правят магии.
Аз съм почитател на Ungoogled Chromium, който е по-лек. Не е най-доброто на света, но се търпи.
September 4, 2024
SeaMonkey 2.53.19 released
Явно нетскейпа още не е умрял. Аз продължавам да си ползвам email клиента на SeaMonkey.
Според мен това си остава най добрия мейл клиент за линукс.
Като чукна обаче линк от имейла отваряше браузер, дървено изглеждащ, приличаш на старата мозила. Това го смених някакси в настройките на пощата да отваря линка във ФФ.
Болната от морска болест маймуна е (позорно) преименувана Мозила, която е отворена версия на Нетскейп (Навигатора го затриха по трасето). Затова ти прилича на Мозила. То е Мозила. А Мозила е грозен Netscape.
вероятно е това https://librewolf.net/
Тези шибаняци нямат тридесет и две битова версия и дълго не можех да ги пробвам. Голямото нещо в него е, че поддържа старите разширения. Ама каква файда от това, като ги няма в хранилището на Mozilla и няма, от къде да ги вземеш, ако не си си ги архивирал сам преди
амнайсе години.
макар че и (на) тоя
https://www.palemoon.org/
логото беше с един вълчан навремето ...ама сега май е останал само в снимката/аватара на автора 
https://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=3&t=31157&sid=56a1e83bd18976d234e8eca5898e62e0
П.П. Между другото тоя последния има собствен JS engine нито е от Хрома нито от Мозилата (ако някой се престраши да го пробва)
Pale Moon is an Open Source, Goanna-based web browser
Аха и тук се е запазило старото лого
https://www.palemoon.org/tech/goanna.shtml
This is rumour control, here are the facts - Summer 2024 edition
https://forum.palemoon.org/viewtopic.php?f=65&t=31263
Всъщност не е вярно. Това е Firefox преди да разкарат Chrome (което не е тъпотията на гългълци!!!) от него. Функцията му е същата като на вълчето — поддържа стари добавки. Даже си има собствено хранилище с такива, ама не се радвайте. Почти нищо няма в него.
Та понеже (задължително по договор за разпространение) е сменено името, то е сменено и името на маймуната омотана в мрежи. Уж автора внася някакви усъвършенствания, но реално това са кръпки. За повече няма възможност.
Не харесвам този проект, защото допълнително са премахнати неща на вече твърде орязания Firefox. Специално за възможностите за достъпност заслужава разстрел. Ще е милост към него да е само разстрел, а не разчекване между четири коня.