Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 377269 пъти)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9622
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #2460 -: Днес в 07:03 »
И по бронираните машини го нахакаха тоя интелект:

https://novini.bg/article/2026080413421875840
Активен

Без подпис - най-хубу. Че тука разни цървули мрънкат като дървени философи.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9698
    • Профил
« Отговор #2461 -: Днес в 10:02 »
Украинците нямат нищо общо с ИИ-то.
Някоя западна компания си пробва алгоритмите и ако успее да продаде нещо на някое правителство, най-вероятно американското.

То други големи компании разработващи ИИ освен американските няма в това полукълбо.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5873
    • Профил
« Отговор #2462 -: Днес в 10:35 »
то аслъ и друга голяма война няма (с толкоз голям... фронт) където да го тестват и донатамъняват а то ИИто само данни му дай и то вражески че  никой не ще да го обучава на собствени  ;)
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9698
    • Профил
« Отговор #2463 -: Днес в 12:55 »
Те са го изпратили там и данни да си събира.
Ама върху какво?

Това означава, тези машини моментално да бъдат пуснати на фронта.
Колко ще оцелеят от тях?
Колко данни ще успеят да съберат за това време?
Колко ще са валидни тези данни след 6 месеца?
Ако някой е решил да си повери живота в ръцете на това нещо, е най-безрасъдния комарджия или просто глупав наивник.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6979
    • Профил
« Отговор #2464 -: Днес в 14:01 »
   Откога говоря, че на САЩистанските производители на оръжие, а и на
ИИ модели много добре им идва Руско-украинска война  >:D.
Тестват си системите в реална бойна обстановка, и не им пука за жертвите...  >:D
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 9622
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2465 -: Днес в 14:04 »
Полигон с живи хора-мишени за стреляне и убиване, и строителни съоръжения за разрушаване.
Активен

Без подпис - най-хубу. Че тука разни цървули мрънкат като дървени философи.

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2466 -: Днес в 18:41 »
облаци в космоса - нямало да е Скайнет ами щяло да е Стармайнд

Цитат
На 4 август бе обявено още, че СпейсЕкс и Nvidia са сключили партньорство за изграждането на групировката за изкуствен интелект. Първият спътник – „Стармайнд AI1“ – ще бъде оборудван с процесори „Вера“ и графични ускорители „Рубин“.

--
А бе в България има ли такова животно като публична компания и такива нещица като публичен отчет (по пера и т.н.) напр.

Цитат
От отчета пред инвеститорите стана ясно още, че през второто тримесечие СпейсЕкс е отчела приходи от 7,8 милиарда долара при загуба от 541 милиона долара. Любопитното е, че изстрелванията носят сравнително малка част от приходите – 962 милиона долара. Най-големият източник на приходи са „Старлинк“ и комуникационните услуги с 4,29 милиарда долара, при загуби от 1,66 милиарда долара. Дейността, свързана с изкуствения интелект, е донесла приходи от 2,56 милиарда долара при загуби от 1,26 милиарда долара.
« Последна редакция: Днес в 18:47 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9127
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #2467 -: Днес в 19:44 »
--
А бе в България има ли такова животно като публична компания и такива нещица като публичен отчет (по пера и т.н.) напр.

Цитат
От отчета пред инвеститорите стана ясно още, че през второто тримесечие СпейсЕкс е отчела приходи от 7,8 милиарда долара при загуба от 541 милиона долара. Любопитното е, че изстрелванията носят сравнително малка част от приходите – 962 милиона долара. Най-големият източник на приходи са „Старлинк“ и комуникационните услуги с 4,29 милиарда долара, при загуби от 1,66 милиарда долара. Дейността, свързана с изкуствения интелект, е донесла приходи от 2,56 милиарда долара при загуби от 1,26 милиарда долара.

Континенталното право е малко по-различно от атлантическото. В Америка (вероятно и в Англия) една компания е частна (под това разбират на собствениците си) до достигане на някакъв оборот, не помня колко стотин милиона долара беше. От тук нататък трябва задължително да станат акционерно дружество и задължително да се търгува на борсата. Тогава става „публична“. Под това разбират, че всеки може да си купи дял, а не, че е държавна, както се предполага.

С това са свързани още много неща като публикуване на отчетите, общи събрания на акционерите (пак с цел публичност и отчетност) и какво ли не още.

По европейското право дори едноличните търговци и лицата с нестопанска цел (фондации и сдружения) са публични в този смисъл, защото всяка дейност над петстотин лева годишно са длъжни да дадат пълна отчетност (в хиляди лева, като не броим възнагражденията за положен труд, които се закръглят на един лев).

Точно преди месец изтече срока за публикуване на годишния отчет на дейността и годишния финансов отчет (това са две неща, първото е до края на март, април или май според вида дружество или дейност).

В тази връзка имаме и разлика в разбиране на това, какво е юридическо лице с нестопанска цел. По атлантическото разбиране това не е благотворително дружество, както го разбираме на континента, а пак така търговско дружество, но за разлика от него няма право да формира печалба.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2468 -: Днес в 21:01 »
Гога, сега аз съм пълен аматьор в това отношение но мисля съм виждал такива отчети и затова попитах защото разликата е огромна. Виждал съм само публични та може би НЕ-публичната част е по-подробна затова питах за публичността.  Това което съм виждал няма загуба (или тя не е публична) справка на Илонката отчета забележи как при него напр. печеливш отрасъл има едновремено печалба и загуба за периода  а аз в тия публичните БГ данни отрицателни числа няма или не съм виждал да не говорим па коги си на печалба накрая да си публикуваш и загубите хеле па и по отрасли - за тия нещица ми беше въпросът.. или то подробния отчет е само за пред държавата а не за пред публиката а какво му  е публичното тогаз

--
това ли е т.нар. публичен отчет (или това е само при тия "търси сред 1 850 221 фирми")
https://finansi.bg/policvet-105568463

и това ли е.. най-яката фирма едвам едночислено число (в млн.) приходи - къде са ви милиардерите
https://finansi.bg/rankings/klasacia-po-prihodi-ot-prodazbi-za-bulgaria

--
голямата разкика не е в това че става АД, а че почва да си публикува годишните отчети (и тримесечните също, а освен това има и едно нещо наречено фискална година но това вече е за данъчната отчетност), а разликата е в това че докато е частна компания (пак може да си е между няколко "акционери") не публикува публични отчети т.е. не е задължена а най-много да публикува т'ва дето у БГто му викат публичен отчет а то там само бруто печалба и те т'ва е (аз поне не съм виждал в тия отчети нещ на минус, а изведнъж заговарят за фалит - между другото отсам голямата вода фалитът е нещо нормално, а при вас по-скоро е мръсна дума - що така..)
« Последна редакция: Днес в 21:22 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2469 -: Днес в 21:21 »
Има нещо наречено ЕПЗЕУ, но по народному е просто ел. услуга на Търговския регистър (към Агенцията по вписванията). Там можеш да търсиш по Булстат (по новому му врякат ЕИК), ЕГН или име на физ. или юр. лице.

Ето например данните, най-популярната компания у нас.

От ляво в менюто има „Обявени актове“. Тук са много, оти са си големшки. Като превъртиш надолу ще стигнеш до ГФО за 2025 год.

Този адрес ми е твърде съмнителен. Изобщо не ми прилича на истински. Прилича ми на нещо генерирано, затова ти описах стъпките, как да стигнеш до него. Нямам идея при теб ще се отвори ли и след една минута дали дори аз ще мога да го отворя.

п.п. Ако влезеш с ел. подпис ще имаш достъп до малко повече информация, но така или иначе годишните финансови отчети са публични и не ти трябва КЕП за тях.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2470 -: Днес в 21:27 »
Допълнил си мнението си. Точно това имах предвид. Не, че задължително става акционерно дружество със свободна търговия на акциите, а че започва да публикува тези неща. Европейските им побратими нямат тази привилегия. Стига да развиват и най-малката дейност, веднага догодина трябва да публикуват.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2471 -: Днес в 21:29 »
Адреса на всяка компания е фиксиран, защото съдържа булстата в себе си, ама не знам адресите на обявените актове дали не са фалшиви. Приличат на такива.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2472 -: Днес в 21:30 »
Аха крият ги зад ел.подпис значи - затова не съм виждал
А той тоя сайт български ли е въобще - половинта на кирилица половнита на латиница

Main circumstances
Company/Name
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас

..вероятно има нейде чавка за смяна на езика но като го сменят пак половината преведено другата не "манджа с грозде" ми като не могат да поддържат друг чужд език ми да не го слагат

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" AD
UIC 812114069, state by date: 05/08/2026y.

1. UIC/PIC 812114069
Company case: 7526/1991 210

3. Legal form - Акционерно дружество

Значи "Фирмено дело" можали да преведат, а "Акционерно дружество" не можали  ;D
А въобще тая дата в какъв формат е  "05/08/2026y." - т'ва осмоъгълен петохуйник ли е или петоъгълен... така де вие ме разрахте кое  ли ще да е месеца и кое денят - вече за т'ва "у" накрая явно е за коя година е уя
« Последна редакция: Днес в 21:34 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2473 -: Днес в 21:36 »
Все пак си говорим за държавна институция. Портала им е писан от група мангали, ъ-ъ-ъ индийци де за по пет цента на час работа, а фактурирано от първия братовчед на лелята на шуринайката на мисинстъра за някакви милиони.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2474 -: Днес в 21:56 »
Пропуснах другия основен момент - при акционер(н)ите е ясно откъде идва капиталът (и при Маркс /и Енгелс/ също) а при наш'те/ваш'те особ. при най-малките дето не са акционерни - те въобще длъжни ли са да обявяват таквиз подробности или йок, също и как (прe)разпределят печалбите /също и загубите между "акционeрите" т.е. съ/собствениците, че тук големите игри са баш там къде концентират едното  и къде другото къде после го продават)
« Последна редакция: Днес в 22:00 от remotexx »
Активен