Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 383080 пъти)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 7001
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #2490 -: Aug 12, 2026, 14:56 »
   Тези,които много се увличат по ИИ рано или късно затъпяват.
На практика всички изследвания доказват това.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9760
    • Профил
« Отговор #2491 -: Aug 12, 2026, 15:10 »
   Тези,които много се увличат по ИИ рано или късно затъпяват.
На практика всички изследвания доказват това.
Амин, големи братко!
Всеки ден се моля за душите на всички ни, но за съжаление, много не устояват на изкушението.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4938
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #2492 -: Aug 12, 2026, 16:03 »
Туй ИИ го величаят единствено в ИТ сферата. И при военните, там с някои уговорки за лобизма. Резонно, изчислителна мощ, вероятности върху база данни.. във всекидневния живот дръжки, просто един балон, като едно време с ковидарлъка- ваксинирайте се бе, какво ще правите без ваксини (ИИ)- вие сте прости, изостанали, не разбирате бъдещето.. и прочие глупости. Имам един близък приятел, в ИТ сферата е, разправя ми, че ако можело да ползвам ИИ, дето щяло да ми систематизира съдебната практика, щял съм с кеф да си плащам за ИИ, щото ми спестявало работа.. глупости на квадрати. Българската правна система не е прецедентна, като американската. Мисъл се иска, не да сочиш готови казуси. Па който иска, нека си плаща.  Ма имало ИИ-та, дето кодели, пък други, дето проверявали кода- ми много хубаво, но пак си остава само в тая сфера, ИТ. ИИ ли ще ми каже що имам постоянна фаза на лампата в офиса, да речем, и ще ми каже де е кутията, откъдето през ключа е прекъсната нулата, а не фазата, или аз трябва да си я намеря.. или пък ИИ-то ще ми каже, че телефонът ми е стар и като го ъпдейтна софтуерно, почва да се прецаква, щото е стар, а ъпдейтите ги правят, за да те принудят да купиш нов телефон- аз си го знам и без ИИ. Или пък ИИ-то ще ми каже, че ако ми светне лампата ABS в колата, може да е това, това и това, че и онова.. аз си го знам и без ИИ, че може да е и това, това, и това, че и онова. Че и още куп неща.

П.П. Да не говорим пък за малоумния тренд из какви ли не медии, изкуственият "интелект" да се приравнява едва ли не на субект с разум и да се рисуват апокалиптични картини как щял бил тунингованият аутокомплийт да управлява цивилизацията.. и прочие балалайки.
« Последна редакция: Aug 12, 2026, 16:14 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2493 -: Aug 12, 2026, 16:49 »
Всеки може да се научи да пише код.
ИИ също.

Ма писането на код не е програмиране и решаване на проблем.
Не е инжинерство.

То и затова стават неразбории, защото всичко е върху база стари решения на стари или не толкова проблеми, не точно на това, което ти е нужно.

Ако кажа на нещото да ми оптимизира търсенето в база данни и да го направи светкавично, много се съмнявам, че ще измисли нещо ново.
Най-вероятно е да копира метода на  Elasticsearch или нещо подобно.

Ето сега едно приятелче иска да прави някакво приложение.
Ще си плати абонамент за ChatGPT и му казах няколко пъти, първо да направи машинарията - базите данни, взаимоотношенията между тях, някакъв прост бакенд след това и да тества, как всичко работи, после да поработи върху фронтенда и интерфейса и така всичко по реда си.
Той се хвана първо с локализацията, щото иска да го пусне на няколко езика едновременно.
С най-несъщественото се хвана първо.
Накрая ще разбере, какво му говорех и защо.
Колкото и да съм любител, поне зная, откъде да почна.

ИИ-то ще му изплюе всичко и най-вероятно нещо няма да работи.
И той най-вероятно няма да може да определи вероятната причина.
И най-вероятно, ако е логическа грешка в архитектурата ИИ, няма да може да я реши. Ако е нещо по кода, сигурно ще го поправи с негова помощ, но иначе…

Колкото до всичко останало - още по-зле е.

Говорят ни от години, как ИИ щяло да замени почти всичката човешка дайност.
И дават някакви срокове.
Не е заменило нито една.
Когато се появи ChatGPT казваха, че до пет години повечето от интелектуалната дейност и работа ще бъдат заменени от ИИ.
Това значи до следващата година.
Остават няколко месеца  :D
Не виждам никакви изгледи да се случва нещо подобно.
« Последна редакция: Aug 12, 2026, 16:56 от 4096bits »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4938
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #2494 -: Aug 12, 2026, 23:43 »
Няма и да се случи. То и Джет пускаше тука 2022 година едни графики, как щяло  до 5 години 70% от МПС да бъдат електрически (с уговорката, че не и в България). Да, ама не. Не само в България, ами и на световно ниво такова нещо не се наблюдава, няма и да се види в оставащите няколко месеца (до 2027). Ще има едни изгорели бушончета, дали си парите за модерните ИИ и електрички, опс, по модерному инвестирали се, и толкова, фанатизираните фенове се свършиха, след тях и балъците. Средностатистическият гражданин си гледа джоба, не какви балончета му правят.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2495 -: Днес в 00:45 »
В Китай може би.
Но само там.
Тази година дела̀ на продажба на електричките е чукнал 65%.
Цялостната продажба на превозни средства на ток там е 50%.
Като се очаква до края на годината този процент да е 60%.
Ще трябва време обаче, докато се подмени парка им.
Засега елетрическите превозни средства са малко над 13% дори там.

Но в Китай се строят ядрени централи.
Дори вече започват серийно производство на такива.

За тях няма какво да говорим обаче.
Ние оставаме в миналото, те вървят напред.
Активен