Гога - ти и досега седеше ама не ти плащаха за това, е.. скоро ще започнат да ти/ни плащат и за седенето
(но подозирам че ще продължаваш да го плюеш ББД-то /и капитализма/ но... какво да се прави по-добро още не сме измислили)
Аз ББД не съм го плюл. Откакто се появи като идея преди около двадесет години (кой да ти знае, че са имали предвид ИИ), бях негов пропагандатор.
Причината е, че, ако беше осъществен навреме, щеше да е ефективен стимул за конкуренция между работодателите. Класовата (и прекалено кървава) борба е била точно по тази причина. Работодателя винаги е в изгодна позиция. Той дава парите и съответно диктува условията. Ако мога да му кажа „не“, защото знам, че няма да умра от глад (имам минимален доход), той ще се съобразява с мен. По теорията на пролетариата, когато съм един, съм никой, но, ако всички са така, вече сме сила.
Капитализма си има болежките, но либерализъм е възможен само в тази система. Другия познат вариант е социализъм. При социализъм свободата е невъзможна, а от там и всеобщата просвета. Целта на либерализма е свободен и знаещ човек.
Има още една позната система и тя е теокрация. Аз казах, че Иран е демокрация, защото се провеждат избори, но сгреших. Иран е теокрация. Държавния глава се определя по религиозни ритуали. Има още няколко такива държави. Тибет е била такава. Но в този случай либерализма е още по-невъзможен, защото има една истина и тя е тази, казана от религията.
Затова нямам особен избор, освен да подкрепям капитализма.