Не вярвам техният еквивалент на НАП (както и да се казва) да прави като
нашия; или което и да е друго държавно учреждение.
По-зле е.
Аз пък не мога да разбера, защо още се ползват екселски таблици. И то на MS. За свободния софтуер не зная, обаче ако таблицата по големичка с повечко данни, Excel я смята много бавно. Чел съм, че часове може да отнеме обработката дори само на една таблица. Което си е пълно безумие. Какво пречи данните просто да са в csv, а сметките може да ги направи всеки програмен език.
Това го пишеш на човек, който точно в този момент ползва много активно AOO Calc.
По принцип има два начина по които да се ползва ел. таблица в днешно време — стар и нов. Аз искам единствено новия, но ми се налага и стария. Новия е от двадесет и първи век и в този случай таблицата е нищо повече от генератор на справки.
Стария е да се ползва за реална работа там, където няма готово приложение за целта или то не върши работа поради някаква причина. А може и да е просто много скъпо и да не влиза в бюджета на организацията.
=*=
Таблиците са най-неоптимизираното нещо на планетата. По-зле са и от js. С последното май се изхвърлих, по-зле от js едва ли има. А таблицата на М$… е най-оптимална като производителност, макар не пък чак толкова много, но достатъчно, за да е много видимо.
Един от основните проблеми е, че там всяка формула непрекъснато се преизчислява. И като имаш няколко хиляди реда с формули, става проблем. А и Бейсик не е най-доброто, което света е виждал. Затова на практика ел. таблици стават, когато имаш да обработваш минимално количество данни — малко повече, от колкото може спокойно и на ръка, но все пак значително по-бързо, отколкото на ръка.
=*=
Защо се ползват? От една страна е наследството. То е огромно. Но има и друга причина. Повечето професии, които правим сметки и не сме инженери, като цяло разбираме от аритметика, но не разбираме от програмиране. Ел. таблици ни помагат да минем без езици за програмиране, макар формулите сами по себе си да са един доста примитивен език (но има и екстри тук-там). Положението е същото, но малко по-зле отколкото например SQL, който е най-близък като пример. На места е доста по-сложно с формули, на места формулите не осигуряват дори минимални удобства налични в сял-а.
Но пък и масово потребителите на ел. таблици не ползват много сложни формули и има доста ръчно донагаждане.
Като цяло таблиците са един не лош компромис, който върши работа.
доп.
===
Въпреки, че ги купиха наскоро, все още остават що-годе обективни:
Кой ги е купил? Какво става с Мърдок?