..
Също и на курбан ама в големия /селски/ казан че в малки количества не става така вкусно
..
Винаги е така, не знам защо.. колкото пъти съм ял чорба някаква от общ голям казан, е по-вкусна, отколкото от тенджерката вкъщи. Правили сме по разни сбирки на село в голяма бака чорба, примерно агнешка, е, друго си е. Вкъщи пак спазваш пропорциите и дозировките, ама не става същата, като оная в голямата бака.
За утрешния (и мой) празник съм намислил за вкъщи, освен панираната акула, да взема и 2-3 глави сьомга от пазара и да направя една мазна рибена чорба. Сьомгата пуска една много специфична червеникава мазнинка, а отделно, в самите глави има доста месо.
П.П. Предполагам, поне някои от вас са присъствали и/или участвали, на свинска смърт. Бабите от прясно смляна и овкусена кайма правеха кюфте с було- за було ползваха една мазнинка, увиваха в нея кюфтетата и точно както писа Наката- на дилафа в печката. Ставаше уникално.
А за пушените нещица.. Брат ми преди в двора на село беше направил пушилня за риба и цял ден се пушеше и той покрай нея, щото там незнам си какви съчки трябвало да се слагат, не можело всяко дърво. Правеше страхотна пушена скумрия.