« Отговор #1562 -: Aug 04, 2024, 14:25 »
Докато ме нямаше, исках да коментирам освен много технически теми (които се надявам да наваксам) и много политически. Проклетата война и геноцида над арабите ще ги оставя за момента.
Даже и за атентата над Тръмп, който обсъждате, не ми се говори. За това се говори сигурно десет, ако не повече години. От преди да влезе в политиката, защото то винаги се е знаело, че ще влезе, от преди да се родим. Всъщност помня, че беше на върха на славата си с Ивана, а аз бях примерно десет-дванадесет годишен и тогава имаше подмятания да се кандидатира. Или нещо такова. Със сигурност тогава беше най-известен в световен мащаб. Това е същото време, в което се снима в „Home alone“, което изобщо не беше случайно, както някакви инфантили днес се учудват, как било възможно.
Ама то и атентата голяма смешка. Аз гледал много екшъни, очаквах, човека се прикрил по някакви дупки, капандури, под одеало, кацат го гълъби, които гнездят там в сянката и праха. А то после видях клипчета, как нашия си се разхожда по покрива на някаква църква, даже му подвикват, ама никой-нищо.
И после бил „републиканец“, ама иначе прави дарения на демократите. Някакви такива изтрещели глупости. И това е възможно да мине??? Ама уж нямаше да говоря…
=*=
Това, за което исках да говоря е попа. Все пак срамота да не кажа някоя дума.
=*=
Наричайки го поп, по техните си норми го обиждам. Не е поп. Но това само показва, колко е сбъркана гръцката секта. А папата дето е папа и се води (и е наистина) олицетворение на злото, ходи да мие краката на хората. Ама кажи им го на клира ни от шестаци (по-дъртите) и гръцки агенти (по-младите).
=*=
Мисля, че съм го разказвал това. Мен ме е кръстил стария владика. Беше в дълбокия социализъм и процедурата беше почти тайнство. Той беше туко що застъпил, след смъртта на по-предния владика, в същата църква, в която е погребан. Казваше се Натанаил, нещо такова, странно. Как да е. Бях прекалено малък, когато почина.
Но наследника му Дометиан (естествено не е никакво изключение, в синода изключения няма, бил е доносник) беше много обичан в града ни. И не го казвам, защото ме е кръстил. Наистина имаше излъчване, осанка и присъствие. Трудно се намираше някой да се опита да го критикува по някакакъв начин.
Той беше и много навътре в църковните дела. Де факто последните десетина години на Максим, той беше патриарха в сянка. Максим вече не можеше да си изпълнява задълженията. Не стана патриарх, защото вече самия той беше много възрастен и усещаше, че трябва да се дава път на „младите“.
Обаче не така стоят нещата с Данаил. Повечето миряни не го харесват. Моята собствена съпруга е имала доста срещи с него, включително една като вече патриарх. Тя не е на това мнение и много го харесва. Аз съм го виждал само веднъж на живо на едно тържество (не сме говорили) и изпитвам предразсъдъци към него.
Защо?
Заради начина, по който беше избран. Гръкоманската секта е съборна секта. Това ще рече демократична. Всъщност е дори повече. Решенията не се вземат просто с мнозинство, а с единогласие. Което пък обяснява, защо гръкоманите са убили повече хора и от католиците.
Връщам се на конкретния случай. Владиката се назначава, като се избират трима, селски попа (обезателно, щото то близко до народа), които от своя страна, казват кой от монасите ще стане (трябва да е епископ). Ами Данаил беше спуснат с парашут. Дойде от Пловдив. Никой, никога не беше чувал за него. Как така тримата селяни избраха единодушно, човек, който никога не са виждали, камо ли да познават?
Знае се, че съм еретик, какъвто според мен трябва да е всеки българин. И го вярвам, защото народното християнство, никога не е имало нищо общо с гръцките брътвежи. Но не поради тази причина не одобрявам цялото нещо. Просто не е редно. И защото е нередно. И точно, защото нищо в тази секта не е редно, не съм част от нея.