Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 197347 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #2205 -: Dec 16, 2024, 18:20 »
Ама че пасквил, хаха  ;D

" ..Спомнете си, че днес продължава да има хора, които твърдят, че през 2020 г. нямаше никакъв вирус, въпреки че мнозина починаха от ковид и телевизиите предаваха как болниците са претъпкани. .."
Нерде Ямбол, нерде Стамбул, в космос1.бг. Направо да пуснат ъпдейт на пасквила- нещо от типа "Сензационните успехи на ваксинираните с "Файзер" в дълбокия Космос", или подобно :)

Баш ковидарите късаха фланелки, че ваксината те предпазва (и то задължително такава на Файзер, естествено), без да мислят, повтаряха като папагали, каквото им спуснат, демек земята е плоска. После се почна, че не те предпазвала, трябвало втори, трети и супурнайсети бустер, че да има файда.. земята излезе сферична, а ковид-ваксините- измама за парички. Но си требе малко мисъл, не папагалстване (или пропагандиране) на опорки. По същата елементарна методика, в космоса, или друг сайт, може да се изпише чудесен талаш, че хората са прости, защото не искат да си купуват супер-дупер  еко, зелени и перфектни електрички  :) Като се посочи и някой умствено олекотен индивид, който казва нещо от сорта "абе електричките са за хюмнета" и веднага се направи генерален извод- ето вижте ги тия, дето не си купуват електрички (или не се ваксинират срещу ковид, напр.)- всички са такива тъпаци". Пропаганда за идиоти. Същото, като в космос1- "Вижте тия трима тъпаци, които избрахме- те мислят, че земята е плоска, а спомняте ли си, че имаше и такива, които не вярваха на ковид-ваксините- всички те са такива тъпаци".

П.П. Тук съм съгласен на 100% с космос1 - "Невежеството е непобедимо. Единственото, което ни остава, е да го подиграваме." - това и направих :)

[_]3

П.П.
..
П.П. По нашия край има разлика в технологията - освен че луканката не се приплесква и като по закръглена по не изсъхва (особ. в средата) ами и съотношението в месата е друго има повече сланинка явно и е по-мазничка (ама като мине през огъня и става бижу) - нещо такова става (за разлика от суджука)
https://moqtarecepta.com/recepta/domashna-lukanka-po-selski/
сега тая от снимката май е кълцана ама то и през машинка пак си е по-мазничко и да пак си се суши колкото и суджука но никога не изсъхва колкото него та повече отива за маджи, капама и т.п. особ. за закуски (с яйца) даже като пържеше луканка баба ми мазнина въобще не слагаше, а тя за тефлони и незагарящи тигани не беше и чувала просто лукнаката си пускаше предостатъчно мазнинка...

а да,.. и още една технологична тънкост:
(а най-много ги събаря/разваля мъглата - студ, сняг са ок само мъгла да не падне и да не се задържи - това е за тия дето на терасата, инак у плевнята мъглата не влизаше)

Напълнените парчета връзваме здраво и надупчваме с игла, за да се отстрани събралия се въздух.
Нареждаме ги на пръчка и ги закачаме на сухо и проветриво място. Сушенето трае от 30 до 60 дни.

Доп. Ремотекс, на това по нашия край (без да се сплесква, с шише, или по др. способ, а да си остане кръгло и набръчкано) му викаха бабите и дядовците "петроханка" и го правеха от кълцана, а не мляна кайма, да.

« Последна редакция: Dec 16, 2024, 18:53 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4281
    • Профил
« Отговор #2206 -: Dec 16, 2024, 23:45 »
Освен сплескването, по важното е че (ако видиш и рецептата от линка) че в луканката се слага и сланинка (почти половината е сланина) докато суджука понеже (ще) сe суши и сланина йoк (само каквато тлъстинка има останала по мръвката) и то затова и няма смисъл да се суши цяла зима - още след първия месец и нa тигана ...докато чакаш суджуците, а после омиташ суджуците докато чакаш бабека да стане, че понякой път оставаше ехеей чак до сред лято че и до жътва... а след жътва почваха да правят катък (като им се сгъсти млякото на овцете) - да са живи и здрави братята македонци, сърби, че и гърци че тук НЯМА и не може да намериш посмъртно хубаво българско сирене, катък (сърбите му викат каймак) та преживяме някак на македонска туршия, гръцко фета сирене и йогурт и сръбска скара - които всъщност са си 100% български, ама българите (да и тукашните също) не могат да ги правят така (както си требе)

Мдам няма ги вече едновремешните балканджии...
https://foodperestroika.com/2020/01/23/kajmak-the-clotted-cream-of-the-balkans/
https://www.thespruceeats.com/traditional-serbian-kajmak-recipe-1135791

П.П. Единствената разлика е само в размера на кебапчето  ;D

на сърбите ..са им по-малки  :P

https://batimiti.blogspot.com/2018/07/blog-post_1.html

техните са само от телешко: https://www.hapni.eu/srabski-kebapcheta-cevapcici/

П.П.П. Всеки (гладен студент) който е бачкал лятото по морето знае, че когато един сърбин дойде и си поръча 12 кебапчета му носиш най-много 3-4 (и всички спорове са излишни)

Ха наздраве
https://www.youtube.com/watch?v=QDRV1aUFAGk&t=21m50s

ей тъй става то като заседне човек в някоя хизба...

..отново установявм че българинът(-дегустатор) още не се е научил да плюе, а гълта (всичко) и после.. не може да намери изхода  ;D
« Последна редакция: Dec 17, 2024, 00:39 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7780
    • Профил
« Отговор #2207 -: Dec 17, 2024, 09:05 »
И в Германия предсрочни избори.

Някой пита ли се защо в толкова държави хората губят доверие в политиците сиБ
Някой от журналята задава ли го този въпрос?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5472
    • Профил
« Отговор #2208 -: Dec 17, 2024, 10:09 »
   Трябва да дойдат крайнодесни партии на власт и да
ебат майката на зелените свине и на другите соросоиди.
  >:D
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6678
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2209 -: Dec 17, 2024, 10:10 »
И да се връщат колите с ДВГ.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5472
    • Профил
« Отговор #2210 -: Dec 17, 2024, 11:02 »
   Колите с ДВГ не са си отивали - по-малко от 50% от продадените
нови коли са електрокари, и след спирането на субсидиите за
електро-бракмите,разума ще започне да се завръща.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2211 -: Dec 17, 2024, 11:05 »
А междувременно цените на тока си вървят нагоре и нагоре.............
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2212 -: Dec 17, 2024, 16:59 »
..
.. Даже дядо ми омлета само с луканка го правеше и никакви шунки..

Това много го обичам- омлет със суджук. А с луканка, както я знаеш ти, или петроханка, както я знам аз (така де, уточнихме за кой деликатес иде реч), май не съм опитвал. Ще е по-мазничко :) И със сланина обичам омлета, но вкъщи само аз си го ям така  ;D

Един приятел от Троян ми беше на гости наскоро, донесе ми домашна маринована сланина, и то бая - към 2 кг. И тъй като дума дума отваря, сега му е времето да си забъркам един омлет със сланина :)
« Последна редакция: Dec 17, 2024, 17:12 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4281
    • Профил
« Отговор #2213 -: Dec 17, 2024, 20:07 »
Цитат
Това много го обичам- омлет със суджук. А с луканка, както я знаеш ти, или петроханка, както я знам аз (така де, уточнихме за кой деликатес иде реч), май не съм опитвал. Ще е по-мазничко..

Не мисля че точно ПЕТРОХАН-а е най-подходящ(а) за омлет - поне тая по магазините, май и слагаха (много) червен пипер или не знам какво и не е същият вкус (а и не трябва да е толкова червена, може и телешкото да е в повече а може и да е за замаскиране на всичко друго с което са я наблъскали)
Аз съм пробвал и от двата вида (български) и петрохан и селска и мога да кажа че най-близо до оригиналния вкус е селската (па макар и кълцана) ама не от ония вакуумираните - въобще ако изглежда много тъмна на цвят то това си е (сух) суджук но с форма на луканка - и прекалено суровите не са т'ва (те са направо сурова кайма) ..в момента не мога да намеря подходяща снимка но горе-долу е нещо такова, а отвътре най-добре така...

А ние слагахме на гол тиган една луканка (нарязана като за омлет т.е. на кръгчета) и докато се позапържи тя пускаше достатъчно мазнина за целия омлет и накрая само хвърляш едни яйца в горещия тиган с луканката за минута-две и си готов.

Между другото аз омлета освен с луканка много го обичам и (само) със зелен лук (луканката/суджука там е отделно сервиран)

П.П. А да - забравих нещо важно: и не трябва да бие на пушено (че тия по известните там Карловски и какви бяха още бият леко на опушване)
За всеки който иска да пробва хубава луканка - да гледа да изглежда горе-долу така (и да... повечето хора не я харесват, ако не е сготвена че има леко полусуров вкус, но може да си я доизсушите като я "разопаковате" или.. на капама, омлет и т.н.)

МАЙСТОРСКА СУШЕНИЦА

МАЙСТОРСКИ ДЕЛИКАТЕС

МАЙСТОРСКИ ДЕЛИКАТЕС ПИКАНТЕН ГОРНООРЯХОВСКИ

А бе какво става... явно с годините се е наложило че името луканка е само за ония сплескани и опушени и мазни соц. продукти и модерните месокомбинати гледат да избягат от оня едновремешен образ и са посменили наименованията (едно време и викаха селска и/ли кълцана - преди 10-15г.
--
КЪЛЦАНИЦА - също става макар че тая малко ми червенее в повечко, но може да е oт отражението от найлона или да е малко по поизсушена (тая я давам само защото нейде можа да я знаят/продават и като кълцанинца, сушеница и т.п.

ЛУКАНКОВО МЕЗЕ - ако не е много о/пушено изглежда с перфектната консистенция и зрялост

-- Никсън, най-добре си купи от дядото който ти продаде бабека/стареца  а бе .. оня с пуските - неговата ще е както си требе - селска ;D
« Последна редакция: Dec 18, 2024, 00:55 от remotexx »
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2214 -: Dec 18, 2024, 07:54 »
Домашното си е домашно.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2215 -: Dec 18, 2024, 14:06 »
Добре направена разработка по стар добре известен принцип.

Сещам се в момента на поне няколко приложения на това нещо, не само за охлаждане на лаптопи.

https://www.youtube.com/watch?v=fyai_kUYhLs
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2216 -: Dec 18, 2024, 15:17 »

-- Никсън, най-добре си купи от дядото който ти продаде бабека/стареца  а бе .. оня с пуските - неговата ще е както си требе - селска ;D

Не е дядо, на около 45 е, поне така го преценявам визуално. Лошото е, че при него няма такова нещо (луканка, петроханка) - няма несмачкана наденица. Суджук продава- телешки, свински, смес, и бабеци. Ама всичко е сплескано :) Но още един бабек ще си взема, че на тоя вкъщи вече почти му разказах играта, всеки ден си режа мощна "филия". И суджукът му е хубав- взех два чатала (смес телешко/свинско)- единият хвръкна вече. Само че днес човекът го нямаше на разклона край пътя, дето обикновено паркира колата и вади на една стойка 3-4 бабека и суджуци.

Домашното си е домашно.

Точно :)

П.П. До къщи имаше преди години друг такъв продавач, правеше сирене и кашкавал, домашни- купувах си от него прясно сирене, неосолено още, меко (баба ми навремето правеше и го обожавах), и домашен кашкавал. Имах му телефона, поръчвах, веднъж в седмицата идваше. Обаче после спря да прави, като звънях за поредната поръчка по тела, каза, че спрял да прави, щото млякото го купувал от някаква ферма, и отначало било хубаво, а после почнали да му го продават разредено с вода и ни кашкавал ставало, ни сирене, и се отказал. Доп. Сега се сещам, че за това бях писал май тук, преди години.

П.П.П. Така и така съм се разписал за суджуците..
Хубав суджук (и телешки, и свински) си купувах година-две редовно от месарницата на една фирма - "Монти мес", на пазарчето в  кв. "Младост" във Варна.Там винаги има опашки- за месо, за суджуци, за прясна наденица за скара.  Еле пък по празниците. Обаче последния път (преди 3 месеца някъде) в суджука намерих парче найлон, и ги отписах тотално. Явно като набраха оборот, развалиха контрола по качеството.
« Последна редакция: Dec 18, 2024, 15:34 от Nik123 »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2217 -: Dec 18, 2024, 21:43 »
Събраха се (отново) заедно най-големите евроатлантици (както при мегаконституционната реформа):

https://dnes.dir.bg/politika/ot-pozdravleniya-do-ottegli-v-ns-nyama-mnozinstvo-za-sporazumenieto-s-kiev

"Споразумението събра подкрепа и нареди рамо до рамо от едната страна на барикадата ПП-ДБ и "ДПС-Ново начало", които иначе се разделят на принципа за "санитарния кордон" около Пеевски.

От ПП-ДБ категорично подкрепят подписването му, макар че го заявиха само представителите на "Демократична България", които именно и преговарят с ГЕРБ, и никой от ПП не коментира."

Евроатлантическите борци срещу Пеевски пак в скута на евроатлантическото ДПС-НН  ;D

Как ли го преживяват феновете?
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2218 -: Dec 19, 2024, 01:55 »
Кои фенове?
Платените ли?

Щото не мисля, че има много от другите.
И на двата вида фен не им пука, според мен.

Всичкото истинско фен ги е разлюбило окончателно и са останали само лапнишарани и платени.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #2219 -: Dec 19, 2024, 08:55 »
лапнишарани

Викаш да се радвам, че оцелях на шести?

Хич не ми пука, че се гушкат с ДПС. В Записките по българските промени и Петков, и Василев ясно казваха, че ще работят с всеки, стига да си постигнат целите.

Специално за това споразумение, позицията ми винаги е била е една и съща.

Ако сме мишки — неутралитет. Ако сме малко по-смели — посредничество за мир. Ако нищо не става от нас — хуманитарна помощ. Нищо извън това за кой да е конфликт на планетата сега, преди и в бъдеще.

Никакви споразумения с никой извън ЕС. Сделки само с ЕС, защото сме част от него.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear