Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 197765 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #2310 -: Jan 03, 2025, 14:44 »
Днес приключих рано с ангажиментите и си направих една бобена чорба. Накълцах един резен от бабека вътре и стана чудно. Направо плаче да си сипя и една крушова с тая чорба  :)
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4281
    • Профил
« Отговор #2311 -: Jan 03, 2025, 17:22 »
Айде дойде и новата реколта "бети" '25-та, начело с Крум (Страшни)

https://faktor.bg/primeri-za-umstvenoto-stareene-i-kognitivniq-zapek

светът вече ще принадлежи на поколението Beta, съставено от бебетата като Крум, роден преди часове в Шейново! Учени не от нашенския социологически еснаф, вече определиха основните параметри на Betа. Освен, че ще израсне със социалните медии и ще бъде напълно потопено в интелигентните устройства на изкуствения интелект, бебето Крумчо и наборите му ще трябва да оцеляват заради "изменението на климата като ужасна реалност с по-директни последици върху живота му. И да, поколението Beta ще живее при новите условия на измененен климата като "ужасна реалност с по-директни последици върху живота им"! Непрестанно ще се бори с обезлесяването, унищоженото биоразнообразие, което е разрушило необратимо екосистемите, и така нататък.

бебето Крум ще плаща цената

Накрая, поколението Бета ще расте в постпандемичен свят, резултат от вируси като Covid19 и последиците от него,

П.П. А бе аз откога ви разправям, че някой трови водата на динозаврите.... опа т'ва беше от един друг филм, че реакцията на щрауса със заравянето на главата и баенето "а бе там там - да му мислят децата (ни) - всеще се оправят някак" -е, те т'ва време вече дойде, и..комай вече единствения им шанс е да (о)пущят ИИ (в интернет или там куъдето си иска да щъпука) и той вече ще ги "оправи" (ма тъй ще ги оправи че /после/ ще има да се чудят откъде име дошло) но да с живи и здрави още малко старите(генерации) барем един квантов компютър да им построим (като за последно, оттам нататък вече к'вото каже ИИ)

П.П.
Цитат
Ето една положителна новина: В Швейцария вече е забранено носенето на бурки
Ами тогава просто да си оставят брадите и мустаците да растат на воля  :P
или и това им е забранено  :o

П.П.П. Мейнстриймът... Автентични обществени разделения
« Последна редакция: Jan 03, 2025, 23:18 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2312 -: Jan 04, 2025, 02:33 »
Ако някой си е загубил или забравил ключовете на бозата...
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5479
    • Профил
« Отговор #2313 -: Jan 04, 2025, 09:51 »
Цитат
светът вече ще принадлежи на поколението Beta, съставено от бебетата като Крум, роден преди часове в Шейново! Учени не от нашенския социологически еснаф, вече определиха основните параметри на Betа. Освен, че ще израсне със социалните медии и ще бъде напълно потопено в интелигентните устройства на изкуствения интелект, бебето Крумчо и наборите му ще трябва да оцеляват заради "изменението на климата като ужасна реалност с по-директни последици върху живота му. И да, поколението Beta ще живее при новите условия на измененен климата като "ужасна реалност с по-директни последици върху живота им"! Непрестанно ще се бори с обезлесяването, унищоженото биоразнообразие, което е разрушило необратимо екосистемите, и така нататък.

бебето Крум ще плаща цената

Накрая, поколението Бета ще расте в постпандемичен свят, резултат от вируси като Covid19 и последиците от него,

Това лайняната Урсула ли ти го каза ?

Всъщност,в над 4 милиардната история на Земята е имало хиляди
периоди на глобални затопляния,и на глобални застудявамия,и това
няма нищо общо с човешката дейност.

Не трябва да се позволява на "зелените" педерастки свине
да определят дневния ред на институциите в Европа.
  >:D

===================================================

Цитат
Ами тогава просто да си оставят брадите и мустаците да растат на воля  :P
или и това им е забранено  :o

Бурки си слагат жените,не мъжете,пак се объркА ...  :o

« Последна редакция: Jan 04, 2025, 12:09 от spec1a »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2314 -: Jan 04, 2025, 16:27 »
Я да разбъркам картите у извънтемието с малко технически въпроси  ;D

Ремонтирах един стар китайски винтоверт (дожаля ми да го изхвърля- механичната му част е ОК), по-точно смених му батериите. 8 батерии, всяка по 1,2 волта, 1200 милиамперчаса, никел-кадмий, свързани последователно- общо 9,6 волта. Купих новите батерийки. Купих си от Тему и една китайска джаджа за точкови заварки, евтинджос, ама пък се справи- заварих батерийките с лента 0,2 мм. Събрах ги в кутията, винтоверта тръгна, дотука всичко ОК. Но ми възникнаха няколко въпросчета за инженерно образование, каквото нямам  ;D

Зарядното за тоя винтоверт е дърто - няма индикация, кога батерията е заредена. На корпуса му пише за изходящо 12 волта, 400 милиампера. Имаше някаква формула, по която се пресмяташе времето за зарядка, като се знаят милиамперчасовете на батерията (ако не съм се объркал нещо, понеже при мен са свързани последователно осем по 1200 мАч, демек общото пак си 1200 мАч, а волтажа се събира, и става 9,6), и мА на зарядното (в случая- 400), с която можеше да се пресметне времето за зарядка, ама каква беше тая формула, някой може ли да помогне?

И втори въпрос- замерих и волтажа на зарядното (на изхода, без товар) и прибора показа 17,21 волта, при изписано на корпуса за изходящо-  12 волта. Не се съмнявам в прибора, хубав е. Това 17,21 волта не идва ли много, няма ли да скапя така и новите батерийки?

Не е ли заминало това зарядно, с тия 17 и кусур волта?

Доп. Понеже продължавам да си играя, вързах директно една аатомобилна крушка H4 (12V, 55W) към полюсите на новата батерия за винтоверта, с идеята да я изтощя до дупка и да я заредя после догоре (нали не е като литиево-йонните, да зареждаш когато си искаш). 18:20 часа я свързах, умря окончателно 18:41 часа. 21 минути под постоянен товар 55 вата, на мен ми изглежда ОК.  С уговорката, че не знам колко вата е винтовертът- всичките му етикети отдавна са се изтрили.

Намерих си и каклулатор за зареждането:

https://fuhuhu.com/bg/math/batteries-charge-time.html

Доколко е верен, не знам, та ако някои има познанията, да предостави формулата, моля :)

Според тоя калкулатор, зарядката ми трябва да е 3 часа, при 1200 мАч на тази батерия (осемте елемента вързани последователно) и написаните на етикета на зарядното 400 мА.

Безпокои ме най-вече въпросът с волтажа на зарядното- 12 по табела, на практика- 17 и отгоре.
« Последна редакция: Jan 04, 2025, 18:55 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7787
    • Профил
« Отговор #2315 -: Jan 05, 2025, 01:30 »
Не мериш мощност.

Милиамперите на час са си милиампери на час.
400mA/час ти подава зарядното, а на теб батерията ти е 1200mA/час.
Правилно ти е сметнал сайта, че зареждането ти трябва да е три часа.

Проблема с волтажа можеш да си го решиш като намериш една лампичка или диод със съответната мощност и го прикачиш да свети, докато зареждаш батерията. Така ще ти консумира излишната енергия.

17,21V - 12V ти е 5,21V разлика между батерията и зарядното. Това го умножаваш по 400mA и получаваш ватовете - ≈2,8W трябва да консумираш, за да я обереш.
Мисля, че има диоди по 3W..
Поне това е мойта логика.
Ако някой знае повече, да ме поправи.

Другия вариант е съпротивление, обаче там не зная, как се изчислява.
Не съм много на ти с тези неща.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2316 -: Jan 05, 2025, 08:19 »
..
Милиамперите на час са си милиампери на час.
400mA/час ти подава зарядното, а на теб батерията ти е 1200mA/час.
Правилно ти е сметнал сайта, че зареждането ти трябва да е три часа.

..

Много съм зле. Ама разбира се, то е било пред очите ми  ;D
Благодаря!

Зарядното направо реших да го подменя. Такива по 12 волта имам няколко стари. А ако не става никое от моите, просто ще купя адаптер с такива мА, или около тях. Хубавото е, че поставката за батерията е отделна част, включва се към адаптера с буксичка и не е проблем- просто ще запоя буксичката към кабелите на някой изправен адаптер.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6683
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #2317 -: Jan 05, 2025, 08:23 »
При Ni-MH елементите (а тия ще са точно такива) няма следене на края на заряда. Както и зарядното напрежение винаги е по-голямо от номиналното на батериите. Като нормално време за пълен заряд  се приемат 14 часа. Пускаш ги и след 14 часа ги сваляш от зарядката. Като при тях няма линейност на заряда (ама примерно 40 милиампера по толкова часа, ще даде еди-колко-си постъпила енефгия). Няма никакъв закон на промяната на зарядния ток и напрежение. Затуй никакви сметки, бам едни 14 часа на заряд и готово.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2318 -: Jan 05, 2025, 09:17 »
Ачо, Ni-Cd са. 14 часа, леле.
Мислех да ги сменя с литиево-йонни, но прочетох, че трябвало да се смени и зарядното и се отказах, купих същите, като оригиналните.
Най съм доволен, че китайската джаджа за точковите заварки работи, макар че е на батерия и като направиш 6-7 заварки на високите степени, трябва минутка почивка, но за любителска работа е супер.
Брат ми си е направил такава станция, за точкови заварки, от чарколяците на микровълнова печка, но е голям топуз.

П.П. Сега прочетох в уикипедията - "Батериите NiMH имат два-три пъти по-голям капацитет, отколкото батериите NiCd (които вече не се предлагат на пазара) от същия размер.."

Ами не е вярно, предлагат се, чисто новички си ги купих :)

П.П.П. Тц тц, нарушил съм някаква евро-директива - "Употребата в ЕС на никел-кадмиеви батерии за акумулаторни електрически инструменти е забранена окончателно от 2016 г."
« Последна редакция: Jan 05, 2025, 09:29 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2319 -: Jan 05, 2025, 10:40 »
Е то много стари поколения са тия кадмиевите акумулатори. Ама и те не са претенциозни към зарядката, както и Ni-MH батерийки. В смисъл формули милиампери часове, изобщо не е критично това.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7787
    • Профил
« Отговор #2320 -: Jan 05, 2025, 10:48 »
Представи си, Ники, за това, което си свършил, колко специалиста трябва някой да наеме на Запад  ;D

Дай линк към устройството за точково заваряване, моля те.
Отдавна съм си казал, да им обърна повече внимание.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2321 -: Jan 05, 2025, 12:43 »
А пък след като се заредят и се поработи с инструмента, ще си покаже колко време ще изкарат новите акумулаторчета.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2322 -: Jan 05, 2025, 15:12 »
Ачо, ами дърт е винтоверта, китайчок, но не исках да го изхвърлям, защото патронника му е здрав, и за разлика от повечето китайски, и други евтини винтоверти, не е с втулки, а с лагери- абе кораво нещо.

4096, и аз отдавна си търсех такова инструментче, за любителска работа. Брат ми си е направил от микровълнова печка, но неговото е голям токмак, тежко, а с това китайското се бачка с една ръка.
Попаднах на този линк в тубата: https://www.youtube.com/watch?v=WMEM7O-mkZI
Каквото изчетох при руснаците, казват, че  една зарядка на батерията издържала стотина заварки, батерията се скапвала след 8-9 такива цикъла. Дето аз сигурно и за 5 години няма да направя толкоз заварки и цикли. Купих го от Тему, там беше 58 лева, и в Алито го има. Пишеш в търсачката Awithz H1 и излиза. Тука у нас разни тарикати го продават по 100-110 лева.

Направих едно малко клипче, със старите умрели батерии от винтоверта, колкото да се види как бачка, лентата е 0,2 мм, като на първата батерийка съм го сложил на по-слаб заряд, а на двете после- по-силен (има 11 степени). Има два режима- автомат и ръчно, на автомата се справя чудесно:

https://i.imgur.com/IkH7rjq.mp4

Прави си заварките. Аудио фонът е от предаване по ТВ  ;D
Аз дотук съм заварил осем батерийки. Когато е на големите мощности (там след 7-а степен) след 5-6 заварки (особено ако е сетнато на максимум, а аз така го ползвах, защото 0,2 мм лентата му я дават максимално допустимата за работа) му трябва пауза около минута, и пак почва. С по-слабите степени тоя проблем го няма. Любителско апаратче, за мен си е ОК, вече ако някой си вади хляба с тая работа, ще му трябва от скъпичките заваръчни станции.
С уреда в комплекта си идват и ленти 0,15 мм, тях спокойно си ги заваря на по-слабите степени на мощност. Но понеже имам и 0,2 мм ленти, реших да ползвам по-дебелите.

П.П. С тоя инструмент мисля да си подменя и батериите на старите ми лаптопи (умрели са). Но там има и друг проблем- доколкото четох, имали и някакъв ЕЕПРОМ, който броял циклите на зарядка и трябвало да се нулира и тоя чип. А засега не съм намерил инфо как става това нулиране, освен общи приказки. Но бърза работа нямам, ще си потърся инфо.

Доп. Гледам, че са му вдигнали цената:

https://www.temu.com/bg-en/-usb-powered-spot-welding-tool-portable-mini-handheld-welder-for-diy-18650-lithium-battery-nickel-strip-welding-1800mah-rechargeable-lithium-battery-90-level-adjustable--welding-pen-g-601099600108973.html?_oak_mp_inf=EK27jsGm1ogBGiA0Yjk1NDM0OTIxMzQ0NGJlOGIzNWEzN2UwYTAyN2VhYyCGx%2F61wzI%3D&top_gallery_url=https%3A%2F%2Fimg.kwcdn.com%2Fproduct%2Ffancy%2F6e5b2dc5-05af-484f-9423-e4e91550143d.jpg&spec_gallery_id=4272625213&refer_page_sn=10009&refer_source=0&freesia_scene=2&_oak_freesia_scene=2&_oak_rec_ext_1=ODE0Mw&_oak_gallery_order=967209748%2C2040403056%2C1210869379%2C1746121067%2C1743700022&search_key=awithz&refer_page_el_sn=200049&refer_page_name=search_result&refer_page_id=10009_1736085300942_n2ky0rmc19&_x_sessn_id=5a0u9c5wye

Жената има акаунт там, и го поръча устройството заедно с някакви нейни си неща. Каза, че трябвало да се следят цените- варирали, като уцелиш хубава цена- поръчваш.

П.П.П. Това в линка от Тему по-горе явно е следващия модел, с дисплей. Моето е само със светодиоди (и по-добре). Но и това със светодиодите е налично.

Ей го и моето, със светодиодите- 58,55 лева (тука влиза и доставката) :

https://www.temu.com/bg-en/1pc-battery-spot-welder-handheld-spot-welder-11-gear-adjustable-automatic-and-manual--battery-welder-for-18650-battery-welding-nickel-sheets-iron-stainless--g-601099539046976.html?_oak_mp_inf=EMDE%2F6Om1ogBGiA4YzA5NDhjZTUzZjY0ZDVhYWVhODU0YzVjYTliYjJmYiCt%2B9S2wzI%3D&top_gallery_url=https%3A%2F%2Fimg.kwcdn.com%2Fproduct%2Ffancy%2F8edd2d1b-0651-4199-b2b3-7c510932d35a.jpg&spec_gallery_id=4090810560&refer_page_sn=10009&refer_source=0&freesia_scene=2&_oak_freesia_scene=2&_oak_rec_ext_1=NTg1NQ&_oak_gallery_order=1168708775%2C481961898%2C2147165643%2C377654452%2C1852830058&search_key=awithz%20h1%20welder&refer_page_el_sn=200049&refer_page_name=search_result&refer_page_id=10009_1736086713191_xrkt43zj6d&_x_sessn_id=5a0u9c5wye

Представи си, Ники, за това, което си свършил, колко специалиста трябва някой да наеме на Запад  ;D
..

Там не е за такива като нас. Мой роднина работеше в Швейцария известно време. Фирмата, в която работеше, поддържала хардуера и нета в разни учреждения. В някаква болница там доктор си преместил бюрото и си прекарал сам UTP-кабела за нета, удължил го, или го подменил с по-дълъг, да можело да си включи компа в нета. Шефа на фирмата направил забележка- това не било работа на доктора, не можело сам да пипа, трябвало да извикат фирмата.
« Последна редакция: Jan 05, 2025, 16:44 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2323 -: Jan 05, 2025, 23:06 »
Знаете ли, че ..
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2324 -: Jan 06, 2025, 04:53 »
Не, не знаем.
Активен