Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 279561 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8476
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #4185 -: Sep 15, 2025, 13:20 »
Единият сигурно ще съм аз.
Често не ви разбирам, какво казвате  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6126
    • Профил
« Отговор #4186 -: Sep 15, 2025, 13:37 »
   ЪЪЪ, имах предвид започващи с "А" и "N" , те си знаят ...  ;D
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7326
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #4187 -: Sep 15, 2025, 13:39 »
ШОРАМ = ПИЯ. И няколко примера в изречения:

Шорам си аз биричката.
Шоркаме с брат'чеда една блага ракийка.
Оня ден шорахме с брат ти.
Така се нашорахме вчера, ужас направо.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4354
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #4188 -: Sep 15, 2025, 14:06 »
Даже го има и тоя вариант: "Тъй са нашОрахме, че сийбАло мамата"   ;D
Свиква се, ако поживееш малко във Варна. Аз в Софето бързо свикнах с множественото число от първо лице ед. ч. - например "ВиждАли сме" значи, че човЕко, който говори, има предвид, че той самият го е виждал, а не че групичка някаква го е виждала.
Туй с "човЕко" много ме кефеше- "Човеко казА", "Човеко отидЕ"- т.е. някой си, Гошо, Пешо и т.н., каза, отиде и т.н. Универсален заместител на нечие име.

А иначе за Варна, имаше един виц виц ли беше, скеч ли беше. Гларус на плажа заиграва някаква: "– Как ти е името?" "Амии, познай де, започва с И". "-Тъй ли, и и моето почва с И, кажи де, може да сме адаши". "- Иии, може, казвам се Илена!" "Яяя, приятно ми е, аз съм Имил"

Тука говорим на "и" и по-меко, напр. нашето "не" звучи като "нье", а по Софето в множествено число, и слагат ударението накрая, също и заменят "я" с "е" - "казАх", 'минАх", "свършИх", "млекО", "леб", "требе си".
А, забравих и "Два биуета до Юуин"  :)
 [_]3
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7326
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #4189 -: Sep 15, 2025, 14:30 »
Никой не ги иска тия мръсни мигранти. Ингилизите и те ги гонят от Острова:

https://www.dnes.bg/a/2-svyat/692942-velikobritaniya-zapochva-deportirane-na-migranti-s-poleti-do-frantsiya
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 6126
    • Профил
« Отговор #4190 -: Sep 15, 2025, 16:27 »
Цитат
"Два биуета до Юуин" 
Toва е на пернишки,не на шопски.  ;D

То не че в София се говори правилен български,но поне е разбираем.  ;D

Между другото,официалният български е всъщност ... търновския диалект.
Не че с нещо превъзхожда другите,просто така е прието.
Това ни го каза навремето една даскалица по български,проверих,така е.
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4354
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #4191 -: Sep 15, 2025, 18:55 »
Така е, и аз това съм запомнил от уроците по български "Книжовен език и диалект". За основа на съвременния книжовен български е взет търновския говор (от тая област), след Освобождението.

Цитат
"Два биуета до Юуин" 
Toва е на пернишки,не на шопски.  ;D
..
Да, омешах ги малко групите и подгрупите, но аз доста отдавна бях в София, станаха има-няма 15 години :)
Един колега от софиянците, като живеех там, казваше, че на пернишки и на италиански "телефон" е една и съща дума- "теуефоно"
 ;D
« Последна редакция: Sep 15, 2025, 19:12 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4192 -: Sep 15, 2025, 19:50 »
Мале, какви глупости са ви учили в училище  :D
Кой бил официалния български диалект...

Не зная как е сега в школото, обаче съм виждал по разни клипове в тубата, как възрастните се пробват да говорят полушеговито на съвременен американски английски.
Нищо не мога да разбера.

Ако и тук е нещо подобно, дали някой от сегашните знае нещо за търновския диалект и дали учителите знаят, на какъв диалект говорят сегашните деца  ;D
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4658
    • Профил
« Отговор #4193 -: Sep 15, 2025, 21:35 »
А бе едно време нас ни учеха че са избрали тракийския диалект за основен т.е. от тракийската равнина (що сега й викат низина не знам, нито е под морското равнище, а имаме си и долини но и долина не е, е там наблизо е розовата долина)
Поне е разположена централно (та останалото се дели на исторчни и западни диалекти) па и тракийски е най-стария диалект дето се вика още от преди римско (че и преди гърчулята), сега защо великотърновски... доколкото знам (по лични наблюдния) планинците говорят малко по-различен диалект (но може би по турско по трудно се бастисвали хайдуците из балкана та те да са го запазили едика по-чист), но който ходи на почивка по балкана вероятно също забелязва малки разлики в това как говорят балканджиите (напр. тоалетна хартия вместо хартия), но явно Великотърновския университет има по-голяма тежест пред Старозагорския (ако се не бъркам на него му викат още тракийски университет, ама като е по-млад от Вт. което вече е разляло пропагандата и.. ходи  после обяснявай че нямаш сестра)

П.П. Ама инак след няколко чашки ..всички почват да фъфлят еднакво и  натискат педалите ...до тенекията  ;D
https://btvnovinite.bg/bulgaria/sredna-skorost-i-na-am-marica-rekordyorat-narushitel-sas-180-km-ch-bez-kolan-i-govori-po-telefona.html

--
След Освобождението българският език е обявен за официален с циркулярно писмо на руската окупационна администрация от 11 септември 1878 година.[9] Впоследствие народните представители решават, че официалният български език ще бъде по североизточните наречия, както е и до днес, според изказа на източната говорна група, най-вероятно защото населението на най-големите тогава градове в страната – Русе, Велико Търново, Шумен, Габрово, Стара Загора и Пловдив, са били в единна позиция по отношение на ятовата граница. С това се подчертава разграничението между литературния език и западните говори.

- Явно щото Търново е било столица... но аз си спомням че нашата учителка по история добавяше че най-чистият книжовен език бил този който се говори в Тракийсиката низина и то предимно северната част Казанлък - Ст.Загора .. за по на-юг дъге нищо не спомена  (иначе там в северна българия си имат своите наречия въпреки че са на едно мнение относно я-товата гласна)
« Последна редакция: Sep 15, 2025, 22:15 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4194 -: Sep 15, 2025, 22:27 »
Може и аз да съм ги учил тези работи, обаче е нямало как да ги запомня, защото интереса ми беше другаде.
Разните науки, като география ( преди да започнат да говорят за политически глупости като държави, демографии, икономики  и подобни ), там физики, химии, те такива.
Моята рода е по шопско, на петдесетина километра и  по община Правец.
Нямал съм проблеми да си разбирам роднините там като съм бил дете.
И затова нямам много опит с по-дълъг престой някъде другаде.
« Последна редакция: Sep 15, 2025, 22:30 от 4096bits »
Активен