Не съм разбрал въпроса. Веднага споделям лично мнение- Не, невменяемост на база психиатрично заболяване не може да се изиграе, ако експертизата се изготвя от опитен психиатър (това е от опита ми и личните ми впечатления, да).
П.П. А точно пък тоя психотип- шизофренните наркомани, нямат никаква възможност да изиграят не невменяемост, а дори и обикновена защитна теза тип "Не бях там, не знам за какво става въпрос".
"Може ли да се изиграе невменяемост, ако човек осъзнава, какво прави и все пак го направи?" - пак не, ако го осъзнава, значи е вменяем, даже и да се прави на куку. Психиатрите лесно установяват такава игра (Доп. Ако има съмнения за игра, обикновено експертизата е комплексна- не само от психиатър, участва и психолог).
'Та, ако човек се остави на чувствата си и не ги сдържа, може ли такава искреност да заблуди спецовете, че в онзи момент не е бил на себе си?" - И това не. Между другото, по мои впечатления, и оперативните работници на МВР в беседите си с кандидат-обвиняеми, и психиатрите в беседите с освидетелстваните, извличат най-важната информация, именно като предразположат обекта да го удари на чувства. Наркото, заклал майка си, е минал първия етап с оперативните, сега е на втория. Те ще напишат, предполагам, по нета, че го разтиражираха случая, вменяем ли е, или не.
И все пак пиша всичко с уговорката, че не знаем какво има в делото, само знаем за какво са информирали селото.
П.П.П. Нямах намерение да споря, по-скоро исках да разясня