Автор Тема: Зелена сделка: за и против  (Прочетена 29771 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7469
    • Профил
Re: Зелена сделка: за и против
« Отговор #420 -: Mar 21, 2025, 08:13 »
Така е.
Но не е като тук.
Там средно заможните си купуват или наемат къщи.
Бедните се врат в апартаменти.

Тук е обратното.
Но ние сме си сбъркани поначало  :D

И като заговорих за американски къщи, някой може ли да ми обясни, как нещо, направено от дървения, може да струва от 250, до 400 хилядарки в долари?
Да дадеш толкова пари ( ако ги имаш на куп, а не да изплащаш ) за една барака с изолация
« Последна редакция: Mar 21, 2025, 08:16 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5022
    • Профил
« Отговор #421 -: Mar 21, 2025, 08:43 »
   Съвсем правилно хората "гласуват" с портфейлите си.

Електричките са изгодни в много редки случаи.
Например: ел. "Дачия" (доста по-евтини от теЗлите),която може да се
зарежда от контакт в гаража (или изнесен разклонител от къщата).
Тока - на цена ок. 15-20 ст./квтч,доста по-евтино от зарядна станция.
Но,човек трябва да живее в къща...
Aкo обаче предприема дълги пътувания,при всички случаи ще му се
налага да зарежда от зарядни станции,а там цената е в пъти по-висока...

« Последна редакция: Mar 21, 2025, 08:47 от spec1a »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #422 -: Mar 21, 2025, 11:56 »
Да, ще му се наложи да зарежда от зарядни станции, ако е на дълъг път.

Дори, ако е с батерии, които се зареждат за 3-5 минути, това са много киловати за минута, а кабелчетата у дома не могат да поемат такова нещо.  :D

Колата на Никола Тесла се е движела на ток и не е имала батерии. Два месеца я е въртял напред-назад. Откъде е този ток?
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5022
    • Профил
« Отговор #423 -: Mar 21, 2025, 12:22 »
Да, ще му се наложи да зарежда от зарядни станции, ако е на дълъг път.

Дори, ако е с батерии, които се зареждат за 3-5 минути, това са много киловати за минута, а кабелчетата у дома не могат да поемат такова нещо.  :D

Колата на Никола Тесла се е движела на ток и не е имала батерии. Два месеца я е въртял напред-назад. Откъде е този ток?

Една от задачите на бордовия компютър на съотв. електричка е
прецизно да регулира токът на зареждане.
Ако се зарежда от контакт 220 волта,компютъра "разпознава" това и
съотв. регулира силовата електроника в колата.
Можеш да си 100% сигурен в това.
Е,зареждането е доста по-бавно.

По отношение "Колата на Никола Тесла" - и аз искам да знам как
точно работи този генератор,но няма адекватна информация за това.
Освен ... някакви платени форуми в даркнет ...
Ако научиш нещо,пиши.
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4071
    • Профил
« Отговор #424 -: Mar 21, 2025, 17:28 »
Така е.
Но не е като тук.
Там средно заможните си купуват или наемат къщи.
Бедните се врат в апартаменти.

Тук е обратното.
Но ние сме си сбъркани поначало  :D

И като заговорих за американски къщи, някой може ли да ми обясни, как нещо, направено от дървения, може да струва от 250, до 400 хилядарки в долари?
Да дадеш толкова пари ( ако ги имаш на куп, а не да изплащаш ) за една барака с изолация

Едно нещо струва не (точно) колкото струва да го произведеш а толкова колкото можеш да вземеш за него - пазарна икономика...
- Не е като да ги даваш наведнъж - изплащаш 10-30г. (е ако ги дадеш наведнъж спестяваш бая от лихви)
- един дев.. айде сисадмин или даскал с гоуем стаж да е с да кажем средно 100К (те до пенсия стават повече, ама пък почват изотдолу) та... за 10г. прави първия си милион "бруто" (регистър тон-а) оборот на тая държава
- и за какво да ги даде тия кинти.. айде половината да кажем ще ги изплюскат, ами др. половина
- а понякога и двамата работят (макар че обик, както каза колегата "по-заможните" но имаше предвид т.е. вкл. и средната класа и то откъм долния й край) обик. в данъчните декларация в графата какво работи съпругта пише - домакиня
- и да не всеки се натиска да почва некъв бизнес, що му е да се бъхти като и като бараба пак може да си купи къща - стига да му се работи
- а на тея дето казват е да де ами като удари рецесията като почне да няма работа.. а чунким бизнеса не го удря рецесията, даже бизнесмените по тежко го понасят днес "вълкът на Уолстрийт" утре келнер отсреща, където още неуволненинте ти колеги те бъзикат
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4012
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #425 -: Mar 21, 2025, 20:00 »
Ремотекс, там при вас няма ли масивно строителство на къщички, имам предвид, тухла, бетон, керемиди, а не дъски, гипсокартон и сандвич-панели на покрива? Питам за предградията, градчетата и селцата, дето са на къщи, не за апартаментите в градовете? В смисъл, искам да си построя къща, ако не ме кефи дървена/гипсокартонена, т.е. сглобяема къща, а си искам тухлата и бетона, предполагам, може?

П.П. Уточнявам, да си построя, т.е. да ми построи строител де, не да купувам готова?
« Последна редакция: Mar 21, 2025, 20:06 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #426 -: Mar 22, 2025, 02:45 »
Никсън, може бе - може каквато си искаш, стига да ти е по джоба.. просто тук климатът е такъв че... ама затрахователите си работят не е проблем да я построиш наново.

Забелязал съм (лични наблюдения) че предимно тия по-южните щати, но само и предимно по богатите хора (че бедните там си живетя направо от трейлъра) строят ама.. като българи строят - виждал съм мисля на Слай къщата (само по телевизора) ама кат и виядх само каменната ограда и.. не ми мяза да е от картон, па си е къщичка, измазана, не е некое имение дето па е от мрамор с колоните и всичко останало т.е. има един (аз му викам мексикански) стил строежи (и гърците също) предпочитат тухлата (и отвън измазана) тук (Чикаго, градската част почти всичко е тухла, къщи 1/2/3 ет., таунхаус, малки блокчета че и по-големи, вече най-големите там не знам над колко /десетки/ етажа се води небостъргач, там вече е стоманобетон а отвън стъкло/напоследък)

Иначе какво значение има от какво е, важното е да и е добра излоацията студено/топло - ако си нейде на пътя на ураганите или по алеята на торнадата по-лесно е от дърво. Тук за разлика от европата дето яко изгърчена и планините спират вятъра тук има едно нещо наречено джет стрийм което ни пресича надлъж и нашир, което има и положителни страни, напр. издухва всичко много бързо а там по вази на север като изригна оня вулкан с непроизносимото име и бая време седя пушека на едно място май... даже полети спираха и то за месеци

П.П. То тука може и апартамент да си купиш, даже май е за предпочитане (ма българина си иска къща), понеже имат якои изисквания, противопожарни и пр. отделно че поддръжката на сградата се грижи за всичко, потече покрива, дърво му прорасли корените и чупило  там нещо тръби на ВиК хеле па ония за отходните води.. те такива нещица ти сл случват обик. веднъж на 10г. и обик. те хващат неподготвен а са от по 10К и нагоре оправянето.
Значи апартаментите са доста по-евтини почти наполовина на подобна къща е нямаш 2-3 гаража ами само един, мазето е малко (ма те тук кой ти го ползва) ей ся като цъкна ми изкарва на по 180 - 240К апартамент а подобна къща 240-320К (къщата е с голямо мазе, повече тоалетни /не знам що апартамените са с по-малко/ и повечко гаражи, и една спалня повече да има /за гости/ и те това им е разликата) - обаче къщата имаш повече разходи: данъци и такси, застраховки, яки ремонти през 10г. а покрив протече, я некое дърво ти играе кофти номер и т.п. А бе всеки сам си решава за себе си, ..ей по южните щати преди около 10г. решиха едн нова програма да направят строиха им евтини къщи и им казаха нанасяйте се вместно да плащате наем ще изплащате къща (и то сега за мен 300/м е смешна сума) обаче ония им се видя голяма и закриха прогамата (местните ако им е над 100/м предпочитат да си живеят от колата/трейлъра някой и от яхтата)

П.П. Отдавна беше и не помня точно на кой актьор гледах къщата - може и да не е бил Силвестър Сталоун

П.П.П. Значи ровнах ей тука на случаен принцип - малко по далече от летището ма пък имат най-различни къщи (с търкълцето може да увеличавате че инак по-далеч от пътя не дава): напр. вдясно тая на ъгъла тухла и измазана (тая мяза на мексикански стил - заради цвета жълтее, но гърците правят същото ама белеят), до нея тухла червена неизмазана, а до тухлата си е "талашитената" - и трите ще ви изкарат доживот (ако не сте на пътя на природните стихии), а то тук остане ли ти къща в наследство - всеки продава, взема парите и бяга (и да виждал съм 100 годишни къщи.. вече са за основен ремонт)

ей тука по-към Чикаго - почти всичко е така на гола тухла и неизмазано и само фасадните (по червените тухли са декоративни), слагат ги и на талашитени къщи има имитация на камък, тухла, мрармор но то декоративното си личи - гледайте да извъртите камерата не откъм главната улица и старите тухли си личат...
Така че, не знам откъде ви дойде на акъла че всичкото шит е от талашит, поне там дето живея(т повечето българи) си е от тухла
и тука вече даунтаун - 4ет. е тухла, блока е стомано-бетон и по вляво най-големите и по новите са остъклени (по новата мода)

Все пак след големия пожар когато цяло Чикаго е изгоряло до основи - явно са си взели поука и вече всичко е от тухла.

Та така... има всякакви къщи, повечето си я купуват на да кажем 25 г.  т.е. когато са събрали вече едни 50-100К за първата вноска , че ако не платиш поне 20% се водиш неблагонадежден и ти слагат отгоре % и за това - щото утре може да се отметнеш, застраховка на банката един вид и всеки си прави сметката там - аз  я доживея до пенсия я не, значи ми требе за около 65-25 ...а бе за следващите 40-50 г. а тя една талашитена издържа и до 100 (с лека поддръжка и хубав климат) па е най-евтина щото.... тук кат тръгнеш да си търсиш работа първо те гледат с каква кола пристигаш на интервюто, после те гледат в картата на Гугъл в каква къща живееш и.. бе те после пак може да решат да те наемат ама заради къщата и колата може да ти намалят заплатата..освен ако не се пазариш като циганин т.е. индиец съм гледал как се пазари и то до последно ма как му трябвали още кинти за транспорт и т.п. (всъщност за изпиване) и.. пазарна икономика според както и за колкото се продадеш (важното е да изглежда по-голяма там кола/къща кой каквото има да показва)

За къщата най-важното е да има добра изолация и... както казва един познат
- Има ли живот на Марс?
- Зависи колко ви е добър климатика  ;D
« Последна редакция: Mar 22, 2025, 03:44 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #427 -: Mar 22, 2025, 07:16 »
Аз за друго питах..
Имам една наследствена селска къща, трите страни камък, лицето тухла. Направих ново ВиК, ел. инсталация, дограми там и т.н., изолация отвътре, ламинати- стана пей сърце- то това беше преди бая години.
Сега лека-полека почвам да си строя от нулата къщичка, пак на село, още съм на фаза документи. Та, бях споменал, един наш в Невада ми разправяше за техните сглобяемите, готино било, щото като решиш да прекрояваш, сваляш там всякакви вътрешни стени, правиш нови стаи и т.н., там тъй било. То хубу, ама аз като ще строя къща, я искам масивна, не да я прекроявам после, веднъж се прави. Тука ме офертираха какви ли не проекти за сглобяеми къщи, ма дървени, ма гипсокартон, ма незнамси какви сандвич-панели. Да де, ама имам познати с такива, ходих, огледах- то като пръднеш в кухнята, се чува чак в спалнята, ако не дай Боже с нещо по-твърдо удариш стената- хлопа, бие на кухо. Паянтова работа, не ми хареса. Иначе топлинката си стои вътре, изолацията им е ок, на сглобяемите.
Че реших, тая, дето я почвам, ще е масивна. Проблема с изолацията го реших още при наследствената- отвътре в стаите, коридорите една 3 см изолация от стиропор с висока плътност, поне 40 кг, не само залепен, ами и накован с дюбели, върху него една ръка циментова шпакловка с мрежа, още една ръка циментова шпакловка без мрежа, и две ръце сатен гипс, и готово- само дето са комините, без стиропор. На тавана пак така, на пода, под ламината- пак изолация, от ония плоскости, подова изолация. И става много добре изолирана къщата, пък отвън може временно и на гола тухла, накрая вече- проста мазилка, файда от външна изолация няма, първо топлиш стената, та после я чакаш да ти отдава. Като е вътре изолацията- топлия въздух си стои вътре и по-бързо се стопля, особено с климатици. Лятото обратно- напечените от слънцето тухли/камък не предават жегата вътре в стаите, изолацията отвътре на стените я спира (това от опита ми със старата наследствена къща). Но конструкцията яка- бетон и тухла, дето се вика- ще векува.
Затова отворих дума за къщи, понеже се чудех, дали там при вас всичко е сглобяемо, по тия селца там и предградия, за големите градове ясно :)
« Последна редакция: Mar 22, 2025, 07:20 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #428 -: Mar 22, 2025, 08:28 »
Може и друго. Външните стени от "тухли" от слама.
Или направо бали.

Ръжената слама не я аде нищо, а е перфектна за изолация. Стени от бали от такова нещо ти осигуряват всичко наведнъж. Градеж и изолация в едно.

Има един пич, който дори прави такива къщи.
Той сламата обаче я затваря в рамки от дърво, като панели и направо ги реди.

Относно климатизацията, много зависи, как ще се направи къщата.
Като форма.

В южните щати на САЩ и Мексико хора строят къщите по определен начин и без климатици и нищо подобно, разликат в температурите вътре и вън стига 20 градуса.

Ако искаш отдели време да проучиш тези неща, преди да си направил проекта.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6426
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #430 -: Mar 22, 2025, 20:45 »
Никсън можеш и таква да си построиш, стига проекта да е одобрен от общината т.е. то и да си разшириш старата пак представяш проект там през архитекти и с в сичките му салатнати (щото поне при нас е много важно да не блокираш там нещо пътя на водата или на ония големите снегорини зимaта), та дет се вика и за беседка да си напаравиш пак един куп чертежи и салатнати но веднъж одобрени всичко може (стига да издържа там 100-200 кила или колкото тежат "гостите")

За изолацията мен (навремето) експерт ми е обяснавал че е най-добре външна... имаше там нещо общо с общата физика и как при вътрешна точката на оросяване е баш посредата на стената отвън т.е. целия конденз който ти обира температурната разлика сичката тая вода кондензира нейде по средата на стената и ...тя да не е от желяза (сега ако няма да векуваш в тая къща, може и с вътрешна излоация)

https://bg.dobrblog.uk.net/articles/kakvo-e-tochkata-na-orosjavane-e-kak-da-se.html
Вътрешна изолация стена
За да се изолира стената от вътрешната страна - първоначално не най-добрият вариант.

..и нататъка
« Последна редакция: Mar 22, 2025, 20:49 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #431 -: Mar 22, 2025, 21:02 »
Аз също съм привърженик на външната.
Каменната вата е перфектна
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #432 -: Mar 22, 2025, 21:51 »
То не пречи и двете- и вътрешна, и външна, просто първо ще направя вътрешната :) Тъкмо един сезон хубаво да излезе навън от стените влагата от мазилки и т.н. на новата постройка.
Откакто направих вътрешна изолация на старата къща, и видях ефекта, твърдо съм решил, че и новата ще има вътрешна. Просто вътрешната не трябва да е фибран, защото този материал "не диша" и се появява конденз, със стиропор с по-висока плътност си е ОК (стиропора "диша"- за отвътре имам предвид).
Ремотекс, то и у нас са хиляда документа и разрешителни. Хубавото е, че ако строиш до 100 квадрата площ (а моята ще е по-малко от това), то можеш сам да си правиш всичко (разбира се, виза за проектиране, разрешение за строеж, договор с енергото и ВиК, проект и др. ти трябват във всички случаи). Но нямаш строителен контрол, което е една камара пари. Естествено, няма сам да си зидам стените и да си правя кофражите, нито арматура да вързвам и да си лея плочите, но ел.инсталацията, ВиК, вътрешната изолация, плочките, ламината- това сам ще си го направя, имам необходимия опит (и не на последно място- инструменти). Единственото, което не мога да докарам, е правилен наклон в мокрите помещения за каналите, но там брат ми е спец.
То и тука има врътка (със строителния контрол)- айде, моята къщичка ще е малка, до 100 квадрата, не някое читалище. Но да речем, искаш 200 квадрата. Ами правиш една след друга две къщички, по 100 квадрата, залепени една за друга (близнаци), първо едната, после другата, като самостоятелни обекти (и избягваш необходимостта да плащаш на строителния контрол- всеки от самостоятелните обекти е по-малък от 100 квадрата). После, като ги въведеш двата самостоятелни обекта в експлоатация- просто през общите им долепени стени си избиваш врата/врати между тях вътре и ето ти къща 200 квадрата, без строителен контрол.. тези врати можеш да си ги "засечеш" още при строежа- оставяш ги предварително, като пак ги зазидваш, но там тухлите не са "зъб в зъб" с останалата конструкция, да си ги избиеш после по-лесно. При фундамента на първата къщичка, си оставяш плаващи арматури, да хванеш за него фундамента на втората. Или пък, както ми казва един строител- правиш фундамента за две, а построяваш само едната, после другата къщичка, пак два самостоятелни обекта.
Но така или иначе, това (строежа) ще става занапред, полека-лека,ще отидат години. Но аз не бързам. То всъщност приказката за къщи тръгна от интереса ми, дали там в САЩ всичко карат на сглобяемо, за къщичките (както ми каза за Невада моя познат).

4096, това с панелите, дървените конструкции и подобни, не ме кефи, предпочитам масивното.

Доп. за себе си съм решил, че всичко ще е на един етаж (то ясно, под 100 кв. м, но и повече да беше), щото все един ден ще одъртеем, а на дърти години вече със зор се качваш по стълби. И от гледна точка на удобството- по-добре по-разлято, на един етаж. В старата къща отсега ми е зор да се качвам до втория етаж, представям си след 20 години, ако доживея, как ще е  ;D
« Последна редакция: Mar 22, 2025, 22:22 от Nik123 »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #433 -: Mar 23, 2025, 00:51 »
Аз лично предпочитам, вместо да отделям време за всичко това, да го използвам и да направя пари.
След това си плащам на някой да свърши същата работа, по-бързо и по-качествено.
Ще съм там, разбира се, че с днешните строителчета е рисковано да ги изпускаш от поглед. Вършат магарии.
Имам двама-трима, които зная, че бачкат перфектно, но отдавна съм им загубил следите.
Не, че няма да ги намеря, ако се разтърса сериозно.

В този живот времето все не стига.
И аз предпочитам сам да си направя всичко, но няма кога да уча нови занаяти.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6426
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #434 -: Mar 23, 2025, 08:26 »
Май доста кахъри има по тия коли:

https://novini.bg/article/2025032114280301827
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.