Никсън, може бе - може каквато си искаш, стига да ти е по джоба.. просто тук климатът е такъв че... ама затрахователите си работят не е проблем да я построиш наново.
Забелязал съм (лични наблюдения) че предимно тия по-южните щати, но само и предимно по богатите хора (че бедните там си живетя направо от трейлъра) строят ама.. като българи строят - виждал съм мисля на Слай къщата (само по телевизора) ама кат и виядх само каменната ограда и.. не ми мяза да е от картон, па си е къщичка, измазана, не е некое имение дето па е от мрамор с колоните и всичко останало т.е. има един (аз му викам мексикански) стил строежи (и гърците също) предпочитат тухлата (и отвън измазана) тук (Чикаго, градската част почти всичко е тухла, къщи 1/2/3 ет., таунхаус, малки блокчета че и по-големи, вече най-големите там не знам над колко /десетки/ етажа се води небостъргач, там вече е стоманобетон а отвън стъкло/напоследък)
Иначе какво значение има от какво е, важното е да и е добра излоацията студено/топло - ако си нейде на пътя на ураганите или по алеята на торнадата по-лесно е от дърво. Тук за разлика от европата дето яко изгърчена и планините спират вятъра тук има едно нещо наречено джет стрийм което ни пресича надлъж и нашир, което има и положителни страни, напр. издухва всичко много бързо а там по вази на север като изригна оня вулкан с непроизносимото име и бая време седя пушека на едно място май... даже полети спираха и то за месеци
П.П. То тука може и апартамент да си купиш, даже май е за предпочитане (ма българина си иска къща), понеже имат якои изисквания, противопожарни и пр. отделно че поддръжката на сградата се грижи за всичко, потече покрива, дърво му прорасли корените и чупило там нещо тръби на ВиК хеле па ония за отходните води.. те такива нещица ти сл случват обик. веднъж на 10г. и обик. те хващат неподготвен а са от по 10К и нагоре оправянето.
Значи апартаментите са доста по-евтини почти наполовина на подобна къща е нямаш 2-3 гаража ами само един, мазето е малко (ма те тук кой ти го ползва) ей ся като цъкна ми изкарва на по 180 - 240К апартамент а подобна къща 240-320К (къщата е с голямо мазе, повече тоалетни /не знам що апартамените са с по-малко/ и повечко гаражи, и една спалня повече да има /за гости/ и те това им е разликата) - обаче къщата имаш повече разходи: данъци и такси, застраховки, яки ремонти през 10г. а покрив протече, я некое дърво ти играе кофти номер и т.п. А бе всеки сам си решава за себе си, ..ей по южните щати преди около 10г. решиха едн нова програма да направят строиха им евтини къщи и им казаха нанасяйте се вместно да плащате наем ще изплащате къща (и то сега за мен 300/м е смешна сума) обаче ония им се видя голяма и закриха прогамата (местните ако им е над 100/м предпочитат да си живеят от колата/трейлъра някой и от яхтата)
П.П. Отдавна беше и не помня точно на кой актьор гледах къщата - може и да не е бил Силвестър Сталоун
П.П.П. Значи ровнах
ей тука на случаен принцип - малко по далече от летището ма пък имат най-различни къщи
(с търкълцето може да увеличавате че инак по-далеч от пътя не дава): напр. вдясно тая на ъгъла тухла и измазана (тая мяза на мексикански стил - заради цвета жълтее, но гърците правят същото ама белеят), до нея тухла червена неизмазана, а до тухлата си е "талашитената" - и трите ще ви изкарат доживот (ако не сте на пътя на природните стихии), а то тук остане ли ти къща в наследство - всеки продава, взема парите и бяга (и да виждал съм 100 годишни къщи.. вече са за основен ремонт)
ей тука по-към Чикаго - почти всичко е така на гола тухла и неизмазано и само фасадните (по червените тухли са декоративни), слагат ги и на талашитени къщи има имитация на камък, тухла, мрармор но то декоративното си личи - гледайте да извъртите камерата не откъм главната улица и старите тухли си личат...
Така че, не знам откъде ви дойде на акъла че всичкото шит е от талашит, поне там дето живея(т повечето българи) си е от тухла
и тука вече
даунтаун - 4ет. е тухла, блока е стомано-бетон и по вляво най-големите и по новите са остъклени (по новата мода)
Все пак след
големия пожар когато цяло Чикаго е изгоряло до основи - явно са си взели поука и вече всичко е от тухла.
Та така... има всякакви къщи, повечето си я купуват на да кажем 25 г. т.е. когато са събрали вече едни 50-100К за първата вноска , че ако не платиш поне 20% се водиш неблагонадежден и ти слагат отгоре % и за това - щото утре може да се отметнеш, застраховка на банката един вид и всеки си прави сметката там - аз я доживея до пенсия я не, значи ми требе за около 65-25 ...а бе за следващите 40-50 г. а тя една талашитена издържа и до 100 (с лека поддръжка и хубав климат) па е най-евтина щото.... тук кат тръгнеш да си търсиш работа първо те гледат с каква кола пристигаш на интервюто, после те гледат в картата на Гугъл в каква къща живееш и.. бе те после пак може да решат да те наемат ама заради къщата и колата може да ти намалят заплатата..освен ако не се пазариш като циганин т.е. индиец съм гледал как се пазари и то до последно ма как му трябвали още кинти за транспорт и т.п. (всъщност за изпиване) и.. пазарна икономика според както и за колкото се продадеш (важното е да изглежда по-голяма там кола/къща кой каквото има да показва)
За къщата най-важното е да има добра изолация и... както казва един познат
- Има ли живот на Марс?
- Зависи колко ви е добър климатика