..
И това "Make America Great Again" (MAGA) ще звучи малоумно.
..
Сега разбрах, какво означавало това MAGA, дето го пишат из разни новинарски сайтове на английски.
На практика означава, че Америка в момента не е грейт, щом щели отново да я правят такава

П.П. Да въведат мита и върху урана, ей-тогава ще стане мегамага. А може и направо в "мамата" да се трансформира.
Малко ми се губи смисъла на тия мита. Гледах в нета някакво изказване на Тръмп, че Eвропа не купувала техните (американските) коли, имало дисбаланс, и трябвало да се оправи, например с въвеждане на мита върху европейските коли, внасяни в САЩ. То хубаво, ама тука у нас (Европа визирам, ако гледаме континентално), знаем някои от наименованията на американските коли от обща култура (а други хич не сме и чували), не са голяма част от автопарка, няма и да бъдат. А в САЩ много отдавна знаят какво е мерцедес, че и такива извън Европа, като хонда, например. Познати, които живеят там, са ми казвали, че в САЩ са доста разпространени японските (Ремотекс, нали и ти беше с CR-V?). Как ще ни накарат тука да си купуваме повече американски коли, като въведат мита за европейския автомобилен внос там ли

Или идеята е да накарат американците да спрат с покупките на коли от ЕС, повишавайки чрез мито цените (на европейските коли) над тези на американските? То хубу, но това би довело единствено до свиване на пазара за нови коли- старите си бачкат, за какво да изсипва средния гражданин една камара пари за нова. По-скоро, правилният подход би бил да свалят цените на американските (доколкото е възможно), така си мисля.
Другият вариант за оправяне на дисбаланса го виждам, като отрежат ЕС от евтините руски ресурси (което се и случи) и да вървят продажбите тука на американските газ и петрол. А тъпанарчетата в Брюксел даже се радват на такива неща. Лайнен отдавна е с каишката на "Файзер", например. Писал съм го вече, като мнение, някак странно Руско-украинската война започна, точно когато беше завършен и пред пускане в действие "Северен поток". А преди това, освен активизацията на изялите Нюландски курабийки в Украйна, имаше и санкции от САЩ към немски фирми, участващи в строежа на тръбите. Точно тогава активираха и боклуците у нас- разни грант- "елфи" и подобни, да плямпат, че Русия заобикаляла Украйна с тръбата за природния газ ктм ЕС и това е смъртен грях, едва ли не

Плюс на Тръмповата политика е, че реже всякакви транс-мранс програми, което вероятно ще се отрази и в ЕС, че транс- октоподът си беше протегнал пипалата навсякъде.