Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Днес в 22:30 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от go_fire
Като каза за разликата между БНП и БВП се сетих за една лекция от ВУЗ-а. Тогава ми се стори странно. После си казах все тая.

Та американците спрели да измерват БНП някъде през седемдесетте. Оказало се много трудоемко да изчисляват де що американски инвестиции има по света. В същото време се оказало, че чуждите инвестиции в САЩ са горе-долу пак толкова. И решили, че няма да си играят да подваждат едните и да прибавят другите. Оттогава до днес изчисляват само БВП и не се занимават с БНП. И понеже са САЩ, наложиха това на целия останал свят. Днес никой не изчислява БНП. А често е почти невъзможно. Е за китайците нищо не е невъзможно, но по принцип.

От тази гледна точка, същото е при нас. Нашите инвестиции навън почти ги няма. Чужди инвестиции у нас почти не останаха. Значи и ние като американосите БНП ни е почти същия като БВП. Е преувеличавам. БНП определено ни е по-зле от БВП, сигурно даже с много. Ама все тая. И в предния коментар казвах, че не искам да сравнявам ужасяващо зле с отвратително зле. Все не е добре.

=*=

Рей това с пенсионните фондове е мъ-ъ-ъ-ъничко по-сложно, от колкото си го мислиш. Ако ти е интересно, ще ти го обясня в нарочен коментар. Все пак това ми е специалността от техникума и ми е „въпрос на чест“. Та, ако искаш да разбереш истината, кажи. Ако не: и така е добре. Не е нещо без, което човек да не може да живее. Може си и още как.

 2 
 -: Днес в 21:17 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от makeme
@go_fire Разбирам ти тезата, но аз говоря глобално за нещата, а не ти, или аз, дали ще сме по-богати (то е като спорът за Китай {фоби/фили}, да техния БНП е мисля най-големия в момента, но поради държавното им управление {преразпределението} и голямата им численост, хората са по-бедни от нас) . Относно фондовете - в момента взимаме макса (отделено ни е толкова). От него усвояваме 9*%, което е ОК. И да, БСП няма да помиришат властта именно за това, че са некадърници. Това с преразпределянето (държавата) е съвсем друга тема и не желая да влизам в нея, понеже накрая спорът никога не е продуктивен. Насажда само омраза, а като удариш чертата все сме пре*бани.

@ray това, което се опитах да кажа и по-горе е, че храната е най-евтината стока възможна. Да тя е най-нужната, но добавената и стойност е страшно малка. Няма държава (или поне аз не се сещам), която да е икономически първенец и да има основно износ на храна (дори е обратното). Чувал съм тезата, че поради благородната почва БГ може да е първата, но  реално е невъзможно. По-сложно е от колкото е на хартия. Земеделската земя не може да е голям % по различни причини, които не ми се пишат.

 3 
 -: Днес в 21:03 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от ray
Напълно съм съгласен с предложението да се абстрахираме от личните предпочитания и нагласи, аз ще се опитам да го направя в максималната възможна за мен степен  ;)

Няколко уточнения, имаше пазар на СИВ където цените бяха договорени предварително и така имаше смисъл да се търгува в рамките на СИВ където е по-евтино.
От друга страна и цените на изнасяната продукция са по-ниски (съответно печалбата).
Затова имаше продукция 1-во направление (соц. страни) и 2-ро кап. страни.
Имаше и някаква специализация на всяка страна за дадени видове продукция, според това какво произвежда най-добре или пък има ресурси за него.

В долари се изчисляваха цените само за търговията 2-ро направление, другите (повечето) не бяха в долари.

Има спор дали даваме повече като вноска за ЕС или получаваме повече, лично аз смятам че като се вземе предвид и  високия процент на чужди фирми в почти всички отрасли - храни, вода, ток и т.н (плюс това че някой са и монополисти) и чат-пат изтича информация за изнесени печалби, които счетоводно са оформени като разходи (имаше бая скандали за това) не съм сигурен че сме на плюс спрямо ЕС.
Това обаче е само лично мнение !

И за да дам думата и на другата страна ето отново линк който бях дал тук стр.22:
https://www.actualno.com/interview/istorija-za-svitycite-ot-bokluka-kakvo-vsyshtnost-imame-kato-zemja-i-shans-news_719207.html

PS: и от коментарите е видно че хората са разделени по този въпрос, всеки има право на свое мнение  ;D
Обаче тук се говори за 1976-78 г., доста преди началото на промените.

PS2: и понеже наистина се стремя да бъда безпристрастен не мога да подмина и едно от най-големите престъпления на социализма - изхарчването на пенсионните фондове, вярно че с тях се е построило доста нещо, Димитровград, Хаимбоаз и др. но това е била лоша и губеща инвестиция. Затова сега част от пенсиите се плаща от данъците на хората (бюджета).

 4 
 -: Днес в 20:53 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от go_fire
Да. Не умея да пиша кратко. Не от вчера знам, че е проблем.

За лъжеца пак си е лъжец, защото е казал осем милиарда, а не 25 преизчислено към днес. Като сложим и външния дълг, може да се окаже, че са били в положение леко по-благоприятно от днес. Но сравнението между много зле и хипер зле не е нещото, което бих искал да обсъждам. Все е зле.

Знам какво е ЕС. Една още по-лоша версия на СИВ. Но по-добре ЕС, отколкото без него. Това което си цитирал от Википедия по никакъв начин не отрича твърдението ми, че ни субсидират с въпросните фондове. Между другото непонятната дума „кохезия“ значи точно това.

Между другото, никога не сме взимали „макса“. Първо онази комунистическа повлекана така и не успя да го договори. Но и това, което договори, не успяваме да вземем. Причината е обикновена некадърност и крадливост. Като всичко и това има хубав момент. Поне някакви пари не са отишли на кайманите.

Изобщо не се заблуждавай, че тези пари стигат до нас или остават у нас. Опитах се много ясно да натъртя, че тези пари и онези от гастербайтерите (по-голямата част от които наистина влизат, а не се губят по пътя) изтичат по-бързо, отколкото са влезли. Сиреч, не ни помагат. Липсата им ще ни се отрази до толкова, че местните тъпаци ще ни ебът още повече от сега. Ама друго не. Като цяло няма да се отразят.

 5 
 -: Днес в 20:32 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от makeme
Понеже това е важен въпрос се спирам и влизам в повече обяснения. Ако човек слуша политиците, научава, че нещото наречено „протекционизъм“ е нещо хубаво.

Нищо крайно не е добре. Протекционизмът е лошо нещо, но е добро, когато се използва за защита (името му идва от там). Когато имаш в света различни валути нещата стават доста по-сложни от както ги представяш. Примерно: ако имаш 2 държави силно търгуващи помежду си (търгуват и с други) и търгуват с валутите си, при хиперинфлация в едната и другата страда (за това и световната валута е една, за да има мерило). Дори и производство, износ и внос да са се запазили 1 към 1!
Основното нещо в икономиката (сегашната), са валутите и принципно се избягва да се коментират.

Този вътрешен пазар освен другото трябва да е платежоспособен. Интересно, това, как ще се случва, ако в икономиката не влизат свежи пари? В тази връзка Китай забогатява именно защото е ориентиран към износ, а не защото има невероятно население. Това е по-скоро казано не към Мейк, а по-прежде говорената тема, какво ще стане, ако има търговска война между САЩ и КНР.
Напълно съм съгласен. Аз имах предвид друго под липса на вътрешен пазар (прекалено малък). Ако имаш някаква дейност произвеждаща стока/услуга, ти най-вероятно ще имаш едикакъв си процент от вътрешния пазар. Когато такъв има (достатъчно голям е за да те има теб) ти после по-лесно ще излезеш на външния (инвестицията, ноухауа и риска ще са в пъти по-малко).

Тук е основното ми несъгласие с Мейк. Изказванията на Тиквони не са коректни. Разбира се той е обикновен мамут, не е виновен. Написано му е на листче. Ама тоя дето го е писал, е обикновен боклук и лъжец.
Тоя дето му го е писал е немеца дето му плаща заплатата и му вярвам. Когато преосмисляш дадена информация, винаги се старай да се абстрахираш от предубеденостите си (аз поне така правя). Това че е тиква не означава че написаното му не е вярно.

Колкото и зли демони да бяха комунягите, което не съм спирал да повтарям, те имаха едно не лошо стопанство. В доста отношения беше водещо.
Тука е грешката на всеки невникнал в сбъркания икономически модел тогава. Когато имаш добро стопанство, не означава че си добре икономически (явно го знаеш "Платежен баланс", но не го осъзнаваш). Преди време разсекретиха документите от комунизма и там ясно се вижда вайкането на бай тошо за икономиката (ако ги намеря ще ти пратя линк). Вижда се как балансът винаги е на минус. Когато произвеждаш нещо, изкупуват ти го за стотинки и ти продават скъпо, ти реално си на загуба, понеже при стария режим ти нямаш и пазари, различни от дадените ти. От там идват и дефицитите.

Не могат да се сравняват цифри по абсолютни стойности. Както не може да се сравнява, че билета за автобус бил 6 ст., пък сега е 1,5 лв. Сравнението трябва да е релативно. А това е така, защото има нещо наречено инфлация. Инфлацията е непрестанната намаляваща величина на парите наричана покупателна способност. Сиреч инфлацията и дефлацията (рядко явление) отразяват промяната в това, което можеш да купиш за едно и също количество пари от една и съща валута.
Нарочно ти написах и валутата - долари. Ако си вникнал в това, което по горе казвам за валутите можеш сам да си направиш сметката (~25милярда долъра БВП към днешна дата). Световната икономика винаги се саморегулира в крайна сметка.

Платежен баланс е една цяла наука за отделен учебник (имал съм такъв), но за нашите скромни критерии ще значи съотношението между внос и износ. С две думи, от нас изтичат повече пари, отколкото влизат. И то доста повече.

Така прехвалените помощи (на практика субсидии) от ЕС и гастербайтерски пари, отново изтичат навън по-бързо, от колкото са влезли. Обезкървяването до какво води, не е необходимо да казвам.
Според мен не разбираш идеята на ЕС.
Цитат на: wiki
Кохезионният фонд помага на държавите-членки, чийто брутен национален продукт (БНП) на глава от населението е под 90% от средния за Общността, да намалят своето икономическо и социално изоставане, както и да стабилизират икономиката си.
Това което по телевизията му викат БВП е реално БНП. Да. Имаш отворен пазар и.. Да. Може балансът ти да тръгне надолу, но това ще се отрази на БНП-то ти и кохезията ще уравновеси нещата. Понеже ние сме толкова зле - не го разбираме това, но в момента, когато България спре да взима макса, ще го разберат всички :)

ПП: Пиши по кратко, че аз съм сигурно единствения тук, който ти чете ферманите :)


 6 
 -: Днес в 18:29 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от go_fire
Имам някакви възражения.

"Нямането на пазар" си означава нямане на пазар :) и нямаш цялата планета на разположение :) Всяка държава си гледа своята колибка и не допуска външни играчи. Митата са именно инструментът за регулирането на външно завземане на вътрешния ти пазар (правиш крайната цена на стоката неконкурентна, а разликата пак остава в държавата).

Към онзи момент пазара не изглеждаше като сегашния. В тоя смисъл си прав. Аз също го написах в своя коментар към същото изказване.

Но днес ситуацията е различна. От много отдавна (преди разпадането на СИВ) има нещо наречено СТО (Световна търговска организация). Нейната цел е да воюва срещу протекционизма.

=*=

Понеже това е важен въпрос се спирам и влизам в повече обяснения. Ако човек слуша политиците, научава, че нещото наречено „протекционизъм“ е нещо хубаво.

Необходимо е да се обясни точно, какво е това и защо изобщо съществува свободен пазар.

С две думи Мейк го казва. Това са всевъзможни методи, с които държавата се опитва да помогне на местни търговци. Митата са едно от най-известните неща. Но има много други чак до данъчни и законови мерки.

Нещата винаги опират до едно и също: изолационизъм. За да се налага държавата да подпомага местни търговци, това означава, че те не са достатъчно добри спрямо световните. Целта на цялото упражнение е да им се даде време, те да „заякнат“ и да опитат да се преборят за външни пазари, което пък на свой ред ще доведе до повече събрани данъци.

Разбира се последното е само на теория. Никой търговец, никъде по света не плаща данъци. Плаща се точно толкова, колкото е по-неизгодно да се избегне, отколкото да се плати.

При това не говоря за незаконни дейности.

Това може да звучи като много добра оферта, но за населението е набутване и отгоре. Първото, което се сеща всеки е работодателите. Ако на местния пазар на труда не се допускат външни работодатели (а това е неизменна част от протекционизма), то той обезателно се влошава. Емпирично може да го потвърди всеки със стаж от преди 2006-та. Годината е условна, започна около две години по-рано.

Това е така, защото работника по принцип е в по-неизгодна позиция. Но, когато няма и конкуренция между работодатели, положението му се затруднява допълнително. С други думи казано: няма избор. Работи за малко при отвратителни условия.

Второто не е толкова очевидно, но е на всяка крачка. При липса на конкуренция от външни търговци, населението допълнително обеднява след казуса по-горе. Това е така, защото освен от работодатели той е лишен от избор за стоки и услуги. Това пак е видно за всеки бил потребител преди условната 2006 год.

Имаш по-малък избор на по-високи цени. Достатъчно е да се влезе в произволен супермаркет на чужда верига. Там основно се продават родни стоки. Но те са на по-добри цени, отколкото в друг магазин. Освен родните стоки има и чужди.

Последното е доста видно в Русия. ЕС поради някакви причини забрани на отбрани, руски бандюги (странно, че Путин не е сред тях) да пътуват из него. В отговор РФ вдигна митата за стоки от ЕС. Тези стоки изчезнаха от магазините и социализма надзърна от празните рафтове.

Сиреч само факта, че няма протекционизъм направи автоматично населението по-богато дори това да не се беше отразило (а се отрази) в заплатите.

За търговците протекционизма също е зло. На пръв поглед може да изглежда като рай. Те могат да плащат, каквито искат заплати при каквито условия на труд желаят. Могат да продават, на каквито цени не ги е срам. Никой за нищо не може да ги спре да правят, каквото искат.

Но това е само на пръв поглед.

Ако наложиш мита на някого, той ще ти отвърне със същото. Ако го спреш да пътува в твоята страна, той ще те спре в неговата. Каквито и ограничения да поставяш, той ще поставя реципрочни. Става състезание.

Ако не можеш да правиш преводи към една страна, ако не ти дават виза да я посетиш, ако няма кораб, влак, самолет, който да ходи там и да пренася стока, какъв точно бизнес можеш да развиваш?

А когато е трудно до невъзможно да излезеш навън, какво можеш да правиш? Можеш да работиш за вътрешния пазар. Зависим си от него. А той е зависим от? Държавата. Така ти ставаш неин заложник.

Все още ли има някой, който смята, че за търговците е добре да има протекционизъм?

Политиците като говорят за това, разчитат, че никой не разбира, за какво говорят. Когато някой все пак спомене, че това е влизане в спирала на ужаса, те (Тръмп и сие) започват да увъртат, че са временни мерки.

Искам да припомня последните „временни мерки“ до какво доведоха. Наричаше се ПСВ. ПСВ завърши с ВСВ. Ей до това водят търговските войни.

В това сме навечерието и днес, когато от всякъде ни говорят за консерватизъм, протекционизъм, патриотизъм и всякакви отживелици. Тези хора буквално се опитват да върнат историята назад. Няма нищо по-ретроградно от протекционизма.


=*=

Засега описаното горе все още не се е върнало, затова все още можем да говорим, че имаш достъп до световния пазар. А с наличието на Интернет като съобщителна система, нещата са още по-лесни, от когато и да било. В тази връзка 4096 е прав. Но не така изглеждаше в перспективите на 1989 год.Те имат огромен вътрешен и външен пазар. Малките държави не могат да имат голям вътрешен пазар и за това винаги трябва да се стремят към външния. Колкото по-голям ти е плюсът между износ и внос, толкова по-богата става държавата.

Този вътрешен пазар освен другото трябва да е платежоспособен. Интересно, това, как ще се случва, ако в икономиката не влизат свежи пари? В тази връзка Китай забогатява именно защото е ориентиран към износ, а не защото има невероятно население. Това е по-скоро казано не към Мейк, а по-прежде говорената тема, какво ще стане, ако има търговска война между САЩ и КНР.


В последното си изказване в youtube канала си, бойко казва колко е бил БВП на БГ през кумунизма (немците му го казват понеже явно тук такава информация не се е събирала по онова време :) ) - 7.5милярда долара. Смятай колко пари (с реална стойност) е имало в БГ (никви).  Така че вътрешните инвестиции отпадат :)

Външните инвестиции пък няма от къде да дойдат, когато си непривлекателен и развитите държави те смятат за бананова република .

Тук е основното ми несъгласие с Мейк. Изказванията на Тиквони не са коректни. Разбира се той е обикновен мамут, не е виновен. Написано му е на листче. Ама тоя дето го е писал, е обикновен боклук и лъжец.

Колкото и зли демони да бяха комунягите, което не съм спирал да повтарям, те имаха едно не лошо стопанство. В доста отношения беше водещо. Тук някой наскоро припомни зеленчукопроизводството ни. И не само. В тежкото машиностроене също имахме успехи. И на много още места. За разлика от китайците ние не правихме машиностроене с инструменти от каменната ера. Имахме огромни заводи за това.

Не могат да се сравняват цифри по абсолютни стойности. Както не може да се сравнява, че билета за автобус бил 6 ст., пък сега е 1,5 лв. Сравнението трябва да е релативно. А това е така, защото има нещо наречено инфлация. Инфлацията е непрестанната намаляваща величина на парите наричана покупателна способност. Сиреч инфлацията и дефлацията (рядко явление) отразяват промяната в това, което можеш да купиш за едно и също количество пари от една и съща валута.

Инфлацията далеч не опира само до българския лев. Така е и за щатския долар. Така е за всички валути. Затова осем милиарда през '89 не е същото като същата сума през 2019.

=*=

Външните инвестиции са ми най-голямата болка. От една страна да има инвестиции в една страна е нож с две остриета. Когато ги има, това означава, че стопанството се развива добре и има добри условия за търговия. От друга страна значи, че местното стопанство е бедно и ще бъде обезкървено допълнително. Най-добрата ситуация е да има инвестиции, но или да има собствени по-големи навън, или да има огромно превишение на износа над вноса. Тогава всичко е наред.

Нямането на никакви инвестиции е нож с едно острие. Острието забито в сърцето. Ако няма никакви инвестиции, това означава, че нещо генерално е объркано и пациента е изпуснат.

Между другото нещо, което означават външни инвестиции е и модернизация. Не, че е невъзможна с вътрешни инвестиции, но е далеч по-трудна в случаите, когато е постижима.

Да не се бърка иновация с модернизация. Второто е изпробвано и работи. Първото е прототип, за който не се знае дали е жизнеспособен. И в крайна сметка, това, което влиза в употреба, често е далеч от тази първоначална форма.

Може би всичко, което имам да напиша, вече е ясно и няма защо да го пиша.

Нашата икономика е умираща. Такава е доста отдавна (30-40 год.) с периоди на подобрение. Но напоследък става все по-зле. За последните десет години на практика почти всяка външна инвестиция е изгонена. Така икономиката е в застой и не влиза нищо ново.

От друга страна платежния ни баланс е изключително зле. Платежен баланс е една цяла наука за отделен учебник (имал съм такъв), но за нашите скромни критерии ще значи съотношението между внос и износ. С две думи, от нас изтичат повече пари, отколкото влизат. И то доста повече.

Така прехвалените помощи (на практика субсидии) от ЕС и гастербайтерски пари, отново изтичат навън по-бързо, от колкото са влезли. Обезкървяването до какво води, не е необходимо да казвам.

===

Между другото, не, че е основния проблем, но се роди нов вид гастербайтерство. Това е, когато отиваш навън да поработиш, връщаш се да харчиш, като допълнително източваш социалните фондове за това, че си безработен. Последното преди година решиха да го борят, като направиха системата още по-безсмислена. Казва ви го човек, който има двойно повече „стаж“ като безработен, отколкото като трудоустроен.

Последното пак не е най-големия проблем. Но понеже далеч не съм само аз, това означава, че повечето, които са във възраст под 50 год., никога няма да се пенсионират.

===


А болката ми не е толкова, че стопанството ни се сгромолясва. За 1 300 год. това се е случвало удивително често и сме му свикнали. Ще изстрадаме и този път.

Болката ми е в отговора на въпроса, защо няма външни инвестиции? И даже го написах. Те бяха изгонени. И това не е теория на заговора. Защото ние уж сме добро място за инвестиции. Но те не се случват.

Това е само един от малкото нагледни примери, как чекистите си правят, каквото им скимне и как после горко ще съжаляваме.

 7 
 -: Днес в 16:07 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от makeme
Това "няма пазар" не го разбирам. Знаеш ли, от какви буклуци съм виждал да се правят пари! Всичко можеш да продадеш. Ако не там, където досега си продавал, все едно поради какви причини, можеш да намериш пазар другаде. Ако някой фалира заради такова нещо... ами значи са абсолютни некадърници. Имаш цяла планета на разположение. Знаеш цените на транспорта и можеш да договаряш цени на продукция. Ма трябва да си излезеш малко от зоната на комфорт и да си размърдаш задника. Не може да се лежи на стари договореност и да се вайкаш, че вече като ги няма, няма и пазар. Има. Можеше да се вземат заеми за модернизиране и преструктуриране на предприятия и заводи. Нарича се инвестиция. Можеше, но не се направи. Виждал ли си по тубата, как в китай произвеждат детайли за тежка промишленост. Наистина тежка. С какви подръчни средства. И се справят. А за да се гърбят, значи могат да продават. Всичко друго е извинение и е престъпно от моя гледна точка. Не непростимо, че се научих да прощавам всичко.
"Нямането на пазар" си означава нямане на пазар :) и нямаш цялата планета на разположение :) Всяка държава си гледа своята колибка и не допуска външни играчи. Митата са именно инструментът за регулирането на външно завземане на вътрешния ти пазар (правиш крайната цена на стоката неконкурентна, а разликата пак остава в държавата). Преди членството ни в ЕС реално освен контрабанда друго не можеш да изнасяш. Китай не ги гледай. Те имат огромен вътрешен и външен пазар. Малките държави не могат да имат голям вътрешен пазар и за това винаги трябва да се стремят към външния. Колкото по-голям ти е плюсът между износ и внос, толкова по-богата става държавата.

Заеми не можеха да се вземат понеже нямаше пари (буквално, ако ти дадат, значи са ги напечатали :) {те така и направиха :) }). В последното си изказване в youtube канала си, бойко казва колко е бил БВП на БГ през кумунизма (немците му го казват понеже явно тук такава информация не се е събирала по онова време :) ) - 7.5милярда долара. Смятай колко пари (с реална стойност) е имало в БГ (никви).  Така че вътрешните инвестиции отпадат :)

Външните инвестиции пък няма от къде да дойдат, когато си непривлекателен и развитите държави те смятат за бананова република .

ПП: ето едни данни от капитал за ония период:
Преки чуждестранни инвестиции преди и след 1997 (средногодишна стойност) 
1990 г. - 1996 г.    -  63,2 млн. долара - 0,8% от БВП    
1997 г. - 2002 г.    - 692,4 млн. долара -  5,6% от БВП

 8 
 -: Фев 21, 2019, 17:27 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от 4096bits
@ray, за съжаление някои неща трябва да се научат по "трудния" начин. Слагам думичката в кавички, защото ме мързеше да търся някоя по-силна. И урока се предава отново и отново, докато не научиш, каквото трябва. Та, ако продължаваш по същия начин, накрая просто се закопаваш сам. Защото или си бил сляп, или глупав. Това е валдно както за отделният човек, така и за цели народи.

Да, стареца си знае работата.  :)

 9 
 -: Фев 21, 2019, 16:58 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от ray
Прав си, дори и да има доста лошо/зло по света неизбежно следва възникването и на нещо позитивно/добро, което е нещо велико ! Света е добър и мъдър ::)

Стареца с брадата си знае работата !!!
И аз гледам философски, но нима трябва човек да направи всички възможни глупости и чак след като види и изпита резултата да разбере нещата.
Понякога и тогава не успява да ги осъзнае, някой друг ще да е виновен (или световното положение  ;D ).

 10 
 -: Фев 21, 2019, 16:51 
Започната от GermanecaBG - Последна публикация от go_fire
Рей, с теб сме писали заедно. Обвиняваш администрацията в глупост и това е така. Макар за конкретния случай единствената им глупост да беше, че не успяха да се справят с кризисната пропаганда. Май не очакваха да има съпротива. Но пък и тя си беше безсмислена. Щом държавата реши да стори нещо, никой не може да я спре.

Аз обаче гледам по-философски на нещата. И си имам цели две неща за казване.

Първото. Според теб възможно ли е администрацията да е съставена от нещо, различно от пълни олигофрени? Според мен не е. И ще ти кажа защо, като ти задам въпрос. Ти би ли работил за държавата? Според теб, кой би работил за нея?

Твърдя, че е същото в целия свят.

Второто. Добре е, че местната ни администрация съдържа само некомпетентни идиоти.  Добре е, че те са по-немощни от обичайното. Защо?

Защото представи си в такова авторитарно, балканско място, като нашата родина, какво би било, ако тия хора бяха умни. Биха ни ебали по три пъти на ден без извинение. Тук би било ад под небето. С безграничната власт, която притежават, биха могли да очернят всеки един живот по отделно и по няколко пъти.

Така, че колкото по-малко могат и колкото по-малко правят е по-добре за всеки един от нас. Ако можеха изобщо нищо да не правят, щеше да е най-добре.

Страници: [1] 2 3 ... 10