Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Feb 16, 2020, 12:32 
Започната от supportpc - Последна публикация от 4096bits
Selenium и PhantomJS ги няма вградени в Python.
Трябва да се инсталират отделно.

[PhantomJS]
За PhantomJS отиваш на този адрес и сваляш нещото. После го пляскаш в някоя директория, която ти е в PATH или при скрипта.

Друг начин за инсталацията му е да инсталираш Node.js, после да изпълниш npm -g install phantomjs-prebuilt

[Selenium]
Най-лесно е, да използваш pip. Това е пакетен манажер точно както apt например, който инсталира пакети от Python Package Index ( PyPi ).

pip install Selenium


Впрочем, PhantomJS може да го има и в хранилищата на Debian

https://packages.debian.org/search?lang=it&searchon=names&keywords=phantomjs

Горния линк е на испански, щото си бях превключил клавиатурата и тъпата търсачка е задала някакви параметри. Ма го има и можеш през apt да си го инсталираш

 2 
 -: Feb 16, 2020, 11:36 
Започната от supportpc - Последна публикация от spec1a
   Преди време коментирахме проблемите с версиите на питона.
Като за начало,напиши какво ти дава командата:

ls -l /usr/bin/python*

 3 
 -: Feb 16, 2020, 11:04 
Започната от go_fire - Последна публикация от go_fire
Изгледах фимчето. От там се сетих за девета различна (имаше я в кадър от изложба). Това е „и“, тя трябва доста да наподобява латинското „u“.

Няма, как да не споменат бащата на българската традиция проф. Йончев. Но имам и забележка за тях. Проф. Йончев не е скочил на гола поляна да твори. Той старателно е изучавал средновековните ни книги и от там е взел нещата. Защото, ако българската кирилица тръгваше от проф. Йончев, щеше да е смешно да говорим за традиция. С което по никакъв начин не омаловажавам гениалността му, къртовския му труд и таланта.

Във филмчето говорят и за Font fabric. Това е българска шрифтоливница, работеща за световния пазар. Те са най-големия пропагандатор на българската кирилица. Сигурно над 80% от техните стотици шрифтове поддържат и българска кирилица.

Обаче има и един проблем. Те са малка, направо мъничка компания, работеща нишово единствено само за рекламния пазар (и др. части от маркетинга, като индефикация, но по-малко).

Те по никакъв начин не са Adobe, още по-малко са великаните Monotype или поне M$. Техни шрифтове никога няма да видите на работния си плот. Освен това, те могат да слагат в допълнение български начертания, но никак няма как да принудят рекламните отдели да ги ползват. Почти всичките им шрифтове живеят твърде кратък живот. Повечето от тях не изкарват и месец. Могат да живеят от седмица до няколко, докато завърши определената кампания. Един малък процент от шрифтовете им могат да имат доста дълъг живот, но тъй като той е вграден в неща като лого, то не могат да се използват вън от компанията, която го е поръчала.

Имат и още едни шрифтове с дълъг живот. Тях ги раздават безплатно с рекламна цел. И успяват, почти няма рекламен отдел на запад да не ги е ползвал поне веднъж. Но те не са под свободни договори за разпространение и няма как да бъдат включени в стандартна дистрибуция. А от Font fabric няма пък да си платят на комерчески софтуер да ги включи в състава си. Така, че извън рекламните отдели, няма да ги видите.

Но по-добре да има Font Fabric, отколкото да няма. Дори само с това, че БНТ са снимали филм за тях и някакви хора в тубата могат да научат, че има такова нещо.

 4 
 -: Feb 16, 2020, 10:02 
Започната от go_fire - Последна публикация от go_fire
Каква е логиката Т да е различна.
Виж в курсивната версия са уеднаквили и голямото Т и малкото т.

Когато са се правили азбуките, това не е ставало от случайни хора. Всеки знак носи някакво сакрално значение. На всичкото отгоре, това е тайно значение. И макар да сме облагодетелствени да живеем в информационния век, пак не можем да знаем всичко. Това е защото тайната е на пластове. Зад една тайна се крие друга, зад нея трета и така до безкрай.

Ще дам пример с най-повърхностното значение на най-известния знак в света, а именно знака „+“ (плюс или равностранен кръст). Широко известно е, че означава пълно сливане в хармония на земята и небето (хоризонталната и вертикална черти). Зад това значение има и друго по-тайно, което не е чак толкова трудно да се намери. Зад него има трето знаещо се от малцина (далеч не съм от тях). Зад него пък четвърто, което почти никой не знае. И така нататък. Цикъла от тайни е безкраен.

Така е за всеки друг знак, измислян някога. Съответно никоя дума не е измислена случайно. Всяка дума може да бъде разтълкувана по знаците, с които се изписва. Това е една безкрайна, езотерична наука.

Защо руснаците са правили промени по кирилицата? Ами защото не са българи. Тяхната съдба е друга и изисква различни обстоятелства. Това чисто графично дори може да се проследи до някъде. Нашата азбука е по-свободна, а тяхната по-затворена. Демек ние сме повече индивидуалисти, а на тях трябва да им се налага повече дисциплина.

Но не може да бъде и безкрайно различно, защото те са продължители на нашата стара култура, която сме изгубили (за добро). Например, някога замисляли сте се, защо руснаците са толкова войнствени и обичат да се хвалят с оръжия? Ако ще е топ, ще е най-големия. Няма да стрелят с него, но ще го сложат на площада  в Петроград, та всички да продължават да го гледат няколко века по-късно. Ако ще е ракета, да е най-голямата лунгурица. Няма да я изтрелват по нещо различно от полигон в Камчатка, изтреляна от Каспийско море, но на всеки девети май ще я изкарват на Червения площад. И така нататък.

Ами защото нашата култура е била войнствена и сме им я предали. Били сме във военна демокрация и най-високо в обществото са били тези счупили повече чутури с боздуган. Военните ни титли всички са били на монголски език, най-войствената нация на планетата за много векове. Ние сме се гордели с войнствеността си. Предали сме го и на тях. Но докато нас робството ни е спряло за пет века да вършим глупости, то при тях си е цъфтяла тази култура през цялото време. И после защо имат най-голямата територия?

Територия се печели само по един начин. С меч. Е в по-ново време американците показаха, че това може да става и с пари. От петдесет щата, сигурно четиридесет са купени. Но американците са представители на следващата епоха, която ще дойде след нас. Затова американската култура произлиза от европейската. Всяка следваща цивилизация се ражда от руините на предишната.

п.п. Клипчето нощес е успяло да се изтегли даже с картинка (формати 139 и 160). Сега ще го гледам.

 5 
 -: Feb 16, 2020, 09:57 
Започната от supportpc - Последна публикация от supportpc
Здравей пробвах скрипта но не мога да го подкарам под Дебиан 9 казва ми да си заредя тези модули .PhantomJS selenium нo за дебиан нещо не става версията на питона е 3.7 и не става
да всичко съм изтрил защо не,  можах да го направя доста е сложно защо инфото е динамично в сайта на чез
Тази тема не е от вчера. Имаше и голяма разлика между последното ти питане и сега. Време да напишеш и пробваш нещо със сигурност си имал. Ако цениш нашето време, дето евентуално ще се помага, хубаво е някакво усилие да покажеш. Мога да ти пратя нещо работещо, но трябва да седна да го направя аз. И както казах, това е време, което точно в момента не мога да отделя.
Не зная, какво си изтрил, щото било сложно.
Според мен нищо не си опитал.

Ето колко е сложно всъщност - 10 реда код на Python, включително празните редове:
Код:
from selenium import webdriver


driver = webdriver.PhantomJS()
driver.get('http://www.cez.bg/bg/e-uslugi/avarii-remonti.html')
driver.switch_to.frame(driver.find_elements_by_tag_name('iframe')[0])
driver.find_element_by_id('searchField').send_keys('Перник')

for element in driver.find_elements_by_class_name('ui-btn'):
    print(element.text)


Изплюва това:

Код:
ЛЕСКОВЕЦ, ОБЩ. ПЕРНИК
ЛЮЛИН, ОБЩ. ПЕРНИК
ПЕРНИК
ПЛАНИНИЦА, ОБЩ. ПЕРНИК
СТУДЕНА, ОБЩ. ПЕРНИК
ЧЕРНА ГОРА, ОБЩ. ПЕРНИК

Предполагам, че това е достатъчно инфо, за да продължиш.

 6 
 -: Feb 15, 2020, 22:14 
Започната от go_fire - Последна публикация от go_fire
Ще ми трябва някакво време да потегля клипа като аудио и да го изслушам. В общи линии различните букви са осем. В момента и аз не се сещам за всички. Освен споменатото „т“ и „М“ е някакво по-разкрачено. „К“ също е различна. Долната чертичка трябва да е извита. „Ч, ч“ трябва да прилича на четворка.

Но най-видни са „Л;л“ и „Д;д“, които трябва да приличат на колибка. Обикновено малкото, които правят и български вариант на кирилицата, се ограничават само до тези двете. Но нещо е по-добре от нищо.

п.п. Интересно е, че руснаците са по-„еманципирани“. По-независими един вид. Ние се придържаме по-близо до гръцката азбука;

п.п.п. Сетих се още нещо. Знаете ли, че буквата „Я“ е измислена от цар Петър (онзи от Петроград, а не сина на Симеон) и изработена в холандско ателие? Сигурно вече се досещате, какво са направили майсторите от наскоро прекръстената държава. Обърнали са огледално буквата „R“.

п.п.п.п. Благодаря Джет! Точно така. Последните две букви са „а“ и „г“. Малкото „а“ трябва да е „о“ с камшиче, а „г“ две обърнати скобички.

 7 
 -: Feb 15, 2020, 20:08 
Започната от go_fire - Последна публикация от 4096bits
...Каква е логиката Т да е различна.
...
Логиката е, че ръкописно, малко Т се изписва като m. Така учат в училище. Друга не виждам.

 8 
 -: Feb 15, 2020, 19:15 
Започната от go_fire - Последна публикация от aleximilian
Явно има логика да има различия, пример:
TOUCH -> touch
ТОШКО Е ПИЧ-> тошко е пич

На нещо интересно попаднах https://youtu.be/9bHlwtb_3gM?t=1179
От началото е интересно, защото се засяга и влиянието на други държави на кирилицата.
Реално до такава степен сме свикнали с неправилността на изписване, че не ни прави голямо впечатление. Като пример е факта, че на много хора им е неудобно да пишат на БДС. Преди колко години направиха промяна и на самата клавиатура. Мисля, че промяната е само горе по знаците.
1978 - 2006
след 2006
Хубавото е, че при нас латиницата се е настанила трайно в изписването на български думи, докато в други държави нещата са направо ошлякани от шльокавица  ;D

 9 
 -: Feb 15, 2020, 18:04 
Започната от go_fire - Последна публикация от jet
Да, но това е бъг в азбуката и покрай компютрите е оправен.
Всички малки букви си приличат със съответната голямата такава. Каква е логиката Т да е различна.
Виж в курсивната версия са уеднаквили и голямото Т и малкото т.
Очевидно бъгът е поправен. Оправен е и при Г г. Остава А / а да бъде оправен.

 10 
 -: Feb 15, 2020, 17:46 
Започната от go_fire - Последна публикация от aleximilian
Имам един приятел който се занимава с печат на някакви неща.
Та той ми е споделял, че много малко шрифтове, са правилни, особено в частта си кирилица при това на български.
Има разлика в изписването на "Т" голямо и малко в езика ни. В смисъл че малкото "т" правилно се изписва като латинско "m" и още за някой други букви.
Според мен важна е целта за която се използва даден шрифт. Останалото са второстепенни неща.

Страници: [1] 2 3 ... 10