Автор Тема: Защо , linux?  (Прочетена 23068 пъти)

WindowsVista

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
Защо , linux?
« -: Mar 21, 2008, 11:01 »
От много време съм Windows потребител.От извесно време съм си сложил и Linux на компа.

Честно да ви кажа не съм доволен от Linux.Ще изложа доводите си , защо избирам Windows Vista.Може някой да даде информация и да променя решението си , а може и някой да промени своето решение и да се завърне към Windows.

1.Основите на двете ОС.
Колкото и автоматично да са направени Линукс дитрибуцийте в един момент ти се налага да се върнеш към основите.Командния ред и конфигурациони файлове.Това е основата на Линукс.За да се справи човек там трябва да чете док. , да търси, да експериментира.А това е непосилна задача , за потребителя.
От другата страна основите на Windows са "Add/Remove programs" , Control Panel-a и инсталиране на драйвер.Драйвер лесно се намира.

2.Игрите
Тук темата е дълга ,ще говоря за комерсиалните игри.
В Линукс имаме Wine , Cedega за пускане на игри.Но и с тях игри не се пускат лесно.Игри като Crysis , не могат да тръгрна в пълния си потенциал.В Windows имаме инсталация с двоен клик.Игрите тръгват с пълния потенциял , който ти позволява машината.
Но това не е най-големия проблем.Проблемът е , че няма алтернатива на DirectX.Не говоря за имплементация на API-то на DirectX , говоря за алтернатива.Тази алтернатива може да има различно API и същите и по-добри възможности.Ако имаше разработчиците на игри , щяха да потдържат и двата снадарта.

3.Графичната среда.
Графичните среди за Линукс имат много бъгове и периодично забиват.След един автоматичен ъбдейт графичната ми среда представляваше само един бял екран.Не се оправи след рестарт.Четох , търсих , накрая преинсталирах.В Windows рестарта оправя всичко.Когато Линукс забие , нещата не се оправят рестарт.Самият факт , че след атоматичния ъпдайт(системата да е up-to-date e един от принципите на линукс) , ми казва , че това може да се случи отново.Ако трябваше да свърша важна работа на компютъра си и нямах Windows , това щеше да е голям проблем.За щастие имам Windows.За мен Windows e по-стабилен от графичните среди за Линукс.

4.Eclipse
Аз съм програмист на Java и Eclipse е наистина грозен.Под Windows изглежда много по добре.

Това е.Аз избрах Windows(за сега).
Защо вие избрахте Linux?
С какво Linux е по - добър от Windows?

Активен

gomax

• Участници
  • Публикации: 11
  • Distribution: ubuntu 8.4
  • Window Manager: kde 4, gnome
    • Профил
Re: Защо , linux?
« Отговор #1 -: Dec 31, 2008, 15:44 »
ас я карам с кубунту и  няма проблем за сега даже графичната среда е малко по добра от на windows не забива и няма нужда да се преинсталва на 3 месеца не се скапва толкова лесно колкото windows има много предимства а най-голямото е че кода на системата е отворен и можеш да си правиш каквото искаш докато Microsoft не си дават кода на
системата и трябва да чакаш сп1 сп2 и т.н докато тук нещо което не харесваш си го променяш. а с всеки упдейт на microsoft windows се прецаква.
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 31, 2008, 16:45 »
Е то и уиндоуса като го сринеш от вируси и не знам още какво и там почваш от "основите".Интерено как ти се чупи графичната среда.Аз съм нямал такива проблеми досега,а не пропускам ъпдейт.Има някои дистрибуции,които имат по-специфични изисквания преди да ъпдейтваш(sidux например),но ако спазиш всичко няма проблеми ;)
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

/dev/null

• Напреднали
  • Публикации: 181
  • Distribution: Ubuntu Current LTS
  • Window Manager: Unity
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 31, 2008, 17:08 »
Смятам да посоча само три причини да не ползвам Windows:
1. Не ми се дефрагментира дисково пространство, което надминава 1024 гигабайта;
2. Производителността на хардуера не може да се почувства под Windows;
3. Документацията за Windows е оскъдна и не е качествена;

ПП: Относно игрите, виж точка 2.  ;D
« Последна редакция: Dec 31, 2008, 17:09 от /dev/null »
Активен

CPU: AMD Phenom II 1100T Black Edition @ 3,3GHz, Cooler: Cooler Master v10, RAM: Corsair VS2GB1333D3 x4, MB: GA-890XA-UD3, PSU: SS-1250XM, GPU: AMD HD 6850x2 (CrossfireX), Sound card: ASUS Xonar D2X, SSD: Kingston SVP200S37A/60G, HDD: Hitachi HDS721010KLA330 (1TB), HDS723030ALA640 (3TB), WD RED(4TB)

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 31, 2008, 17:41 »
Аз в началото ползвах Linux само защото Windows-а беше бъкан с вируси и беше нестабилен заради това. Имах някакъв ужасен вирус, заради който през 5 минути ми забиваше всичко. Обаче странното е, че под нов акаунт се оправи.

И в момента Linux ми харесва (по-специално Slackware) заради опростената пакетна система, и заради цялостния UNIX-подобен дизайн на системата (като цяло в Linux). Определено за мен е по-удобната среда за разработка на програми :)
Активен

ico36

• Напреднали
  • Публикации: 52
  • Distribution: Linux Mint Debian Edition (LMDE)
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 31, 2008, 17:49 »
Не си написал,каква дистрибуция си ползвал,каква графична среда и каква машина.
А защо ползвам линукс,а не комерсиалният продукт на Бил,причините са много:
1.Защото Линукс е свободен,и ме кара да се чувставам свободен(мразя да ми се инсталират програми,които не знам какво правят със системата ми),a и това че не трябва да плащам за софтуер не е малко.Не искам да ставам престъпник,ти дали си си купил всичкия софтуер който е инсталиран?
2.Един път настроена,системата(Debian) се държи зверски стабилно,докато не реша аз да оплескам нещата.
3.Отдавна минах възраста да играя игри,и това не ме вълнува,все пак съм на 43,а и на моята щайга Wista-та едва ли ще тръгне.
4.Не рестартирам когато нещо забие,просто "убивам" процеса.
5.За сега няма толкова зловреден код написан за линукса,така че не си товаря половината ресурси на ситемата да се ослушват дали някоя програма не се мъчи да направи нещо въпреки волята и.Ти кажи колко време ти стърже харда когато някоя антивирусна започне да сканира.
Мога да продължа още много дълго,но ще дойде Новата Година,така че спирам до тук.
Весели празници,и приятно прекарване.
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 31, 2008, 18:28 »
Аз използвам Линукс и Уиндоус. Последният почти не ползвам, но си седи на машината. И мога да кажа, че трите ти довода да оставаш на Уиндоус, са пълна глупост и непознаване на GNU/Linux. Да започна по ред:
1.Основите на двете ОС
На Линукс това му е хубавото и предимството - можеш, ако искаш всичко да си настроиваш ръчно, пишейки в прости текстови файлове, или пък да оставиш всичко в ръцете на разработчиците. Освен това, в зависимост от знанията ти, мерака ти и свободното ти време, да си компилираш своето си дистро, което отговаря точно на твоите нужди. Или да не пипаш нищо и да си го ползваш така, както си е. То и тук имаш огромен избор - стотици дистрибуции, множество графични среди и т.н.
Относно инсталирането на програмите. Пич, нещо не си разбрал явно. В Линукс програмите се инсталират съвсем по-лесно:
Отваряш пакетен мениджър на дистрибуцията, избираш си софтуера и кликаш на "Изпълни". Няма търсене по сайтове, няма търсене на "лекарства", няма опасност от вируси и т.н.
Относно това, че Уиндоус е основан на клик,клик,клик. Да, почти така е, но това не е баш така. Ами ако трябва да направиш нещо по-сложно, и нямаш такава функция, кво правиш? А, уиндоус е за такива, дето не разбират нищо...Добре, разбрахме се, само че тия дето не разбират нищо обикновено бързо падат жертви на вируси, троянски коне, компютрите им зомбясват и въобще трагедия. Виждал съм ги много такива.
2Игри.
Темата не е дълга. Игрите са за децата с много свободно време, дето се чудят по-цял ден кво да правят. И харчат парите на горките си родители за супер скъпи видеокарти и супер тунинговани машини, само и само да си осигурят един виртуален свят, в който да бъдат такива, каквито не са и не биха били в реалният живот. За жалост, каквито и технологии да се пръкват, тоя виртуален свят все още не е с хубаво приближение като графика. А да не говорим за игрите, които стават все по-тежки и изискващи ресурси, за сметка на глупаво съдържание. Признавам си без бой, и аз играя от време на време. Даже чакам кога ще излезе Диабло 3. Но не бих дал 1000 лева за супер видео карта, честно. А и ако седнеш да играеш, просто няма как да правиш нещо друго.
3.Графичните среди.
Не знам кое дистро си захапал, че такъв тремор те е хванал. Ако е Убунту последният модел, или последната федора - да съгласен съм. Там има тонове бъгове, но софта е последният писък. Все едно да сравняваш Виста с Уиндоус 7.
Аз винаги съм ползвал КДЕ и никога не съм имал проблеми с бъгове. Но пробвам примерно КДЕ4 и там бъгове има, да, ама то се разработва. Нормално е.
Ти не си си направил труда да пробваш други дистрибуции, а си правиш некви изводи. Да, ама света на GNU/Linux е огромен, ти още нищо не си видял. Не си пробвал стабилни дистрибуции ( Mandriva 2008.1, Slackware, Mepis, Debian stable, PCLinuxOS и още много други ...). Ако твоето мнение го ограничиш само до точно това дистро, дето си пробвал, ще се съглася с теб. Но да правиш генерални изводи за неща, дето не познаваш ... по-добре земи се гръмни.
За мен лично, не стои въпросът дали Линукс е по-добър от Уиндоус или обратното. Просто си ги ползвам всяка по-предназначение. Уиндолсът за игри и нищо друго, за всичко останало - Дебиан с КДе. Така:
-не дефрагментирам
-не пускам излишни програми (антивирусни например)
-ползвам интернет без страх и не мисля къде ходя, опасно ли е или не
-върша си работата максимално удобно (браузване, филми, музика, енкодинг, поддържам си сайтовете, пиша си вестника)
-ползвам красива и удобна работна среда (КДЕ 3.5.10 с compiz - сега например по един от десктопите ми вали снежец ...)
-имам пълен контрол над машината ми, удобни графични инструменти за това.
-свобода на избора - ако нещо ми писне, за две минути го сменям с нещо друго (Гнома все го пробвам става ли нещо от него, но ...бързо го махам погнусен).
-системата ми не ме притеснява по повод и без повод. Когато реша, ъпдейтвам ако искам.Дебиана не съм преинсталирал от 3 години, но винаги е с почти последните версии на програмите. Достатъчно стабилен е и нямам проблеми никакви.
Накрая ще кажа, говедото си е говедо. Има потребители на Уиндоус, от които и чеп за зеле не става. Обаче някой им е инсталирал Уиндоса, направил им е някакви настройки, инсталирал им е некви програми и ги е пуснал на акулите. Такива са ми много смешни, като ги гледам как се шашкат да не натиснат грешен клавиш, че недай си боже да не им умре компютъра. Такива са си направо абонирани за разни тарикати, дето им преинсталират комповете за по 10 лева на всеки 2 месеца ...
На такива кво да им обясняваш ...
Аз на един такъв му инсталирах Мандрива миналата година и ми побеля главата - ела ми пусни музиката, ела ми я спри (много е зле човека - не знае какво е програма или сайт, не прихваща кво е торент, не знае как да си намери файл или да се регистрира на торент сайт. Е, те такива проблеми. Иначе Мандривата си работи без проблем.)
Други пък може би могат, но не смеят. Не им стиска, мислейки си, че за да пробваш друга операционна система, непременно трябва да затриеш старата. Невежи са горките...
Не знам, искрено  се надявам, умните и можещи потребители да направят своят свободен избор какво да ползват, пък невежите нека си седят на Уиндоус, все пак хранят много хора с невежеството си.
Весели празници.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 31, 2008, 18:51 »
Чудя се защо реши,че като си опитал една дистрибуция и нещо не е станало ние трябва да слушаме словесната ти диария?Не схващам защо реши да публикуваш тук темата си.А защо уиндоус?
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Emooo

• Гост
« Отговор #8 -: Dec 31, 2008, 18:53 »
Хехе като видях тази тема и очаквах някой много интелигентен като tonitochnev да дойде да напише много неистини, и да заключи че умните и надарените ползват Линукс, а заблудените Уиндовс. Докога ще съществуват хора които да се заблуждават че това каква ОС ползваш има някаква връзка с умствените способности на човека.
Някой хора тук не са по различни от футболните ултраси или фанатичните феновете на дадена марка автобил. Кога по дялволите ненормалниците защитаващи фанатично която и да е ОС не разберат че всичко е въпрос на личен избор, както е избора на марка автомобил. Всеки намира това което му върши най-добре работа, с което е свикнал или покрива очакванията му.

И малко за убидите по адрес на хората които не могат да работят с компютър или с Линукс. Много често по техен адрес се говорят убиди включително и от tonitochnev че са тесногръди и не изкат да седнат с книга да научат Линукс а предпочитат да цъкат с мишката. Тони майка ми е един от тези хора която е лекар хирург и ако и легнеш на масата да ти рови из червата ще се молиш един от тези "глупави" хора да е чел в свободното си време за това как да ти изреже карантията отколкото как да компилира ядрото на линукс. Незнам дали ще разбереш какво изкам да ти кажа защото по мисленето ти смятам че не си излязъл от пуберитета още.

Активен

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 31, 2008, 19:28 »
@Emooo: Аз лично мисля,че трябва първо да се научиш на елементарен правопис,пък тогава да нападаш или да съдиш другите.

Такъв пост като горния е достоен само за едно - за изтриване.
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

Emooo

• Гост
« Отговор #10 -: Dec 31, 2008, 19:38 »
Не виждам защо като не мога да пиша на български (което е факт) не мога да съдя другите? А ти прочети това което съм написъл (по горе) колкото и да е грешно граматически, защото се отнася точно за такива като тебе.
« Последна редакция: Dec 31, 2008, 19:40 от Emooo »
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 31, 2008, 19:40 »
Пак започнахте да си мерите ... операционните системи.

Използвам Линукс където е най-подходящ. За десктоп все още е доста зле, но се свиква. След като не го използвах 2 години на десктоп за няколко седмици много ме дразнеха недомислията му, но се примирих. За Windows не мога да коментирам, защото не го използвам, но съм сигурен, че за доста хора (и начини за използване на компютъра) е много по-подходящ от Линукс.

Иначе много са ми забавни някои от феновете на свободния софтуер, които обичат да се хвалят как всичкия им софтуер е легален, и това докато компютъра им сваля нелегални филмчета и музика от торентите :)

И още нещо... Ничие мнение не заслужава триене, поне това си мислех че феновете на отворения код са разбрали :)
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #12 -: Dec 31, 2008, 19:45 »
Не си написал,каква дистрибуция си ползвал,каква графична среда и каква машина.
А защо ползвам линукс,а не комерсиалният продукт на Бил,причините са много:
1.Защото Линукс е свободен,и ме кара да се чувставам свободен(мразя да ми се инсталират програми,които не знам какво правят със системата ми),a и това че не трябва да плащам за софтуер не е малко.Не искам да ставам престъпник,ти дали си си купил всичкия софтуер който е инсталиран?
2.Един път настроена,системата(Debian) се държи зверски стабилно,докато не реша аз да оплескам нещата.
3.Отдавна минах възраста да играя игри,и това не ме вълнува,все пак съм на 43,а и на моята щайга Wista-та едва ли ще тръгне.
4.Не рестартирам когато нещо забие,просто "убивам" процеса.
5.За сега няма толкова зловреден код написан за линукса,така че не си товаря половината ресурси на ситемата да се ослушват дали някоя програма не се мъчи да направи нещо въпреки волята и.Ти кажи колко време ти стърже харда когато някоя антивирусна започне да сканира.
Мога да продължа още много дълго,но ще дойде Новата Година,така че спирам до тук.
Весели празници,и приятно прекарване.
Използвам Slackware, с KDE 3.5.10, понякога Gnome от GWARE, но чакам такъв за 12.2. Родителите ми няма да свикнат на KDE 4, за това за сега не ъпдейтвам.
Само да кажа, за хората, които се оплакват, че не могат да си пускат програмите от KDE3: има qt3/kdelibs3 пакети в kde3-compat директорията (testing/packages/kde4).
А за игри, мисля че няма голямо значение за възрастта. Аз играх преди година, вече съм на 14, и нямам много мерак да играя, освен ако искам да убивам време. Играя racer само. Игрите мога да си ги компенсирам като чатя или се събера с приятели/приятелки.

А това, че заблудените ползват Windows, а умните - Linux хич не ми хареса. Не е вярно. Може човека да е много интелигентен, но да няма време да се занимава с операционни системи. Обаче се възхищавам на уиндоус, защото е перфектно user-friendly, с някои изключения. Направен е с елементарни цели, които стигат за нормалните хора, и това е причината за успеха му.
Аз го мразя именно заради това, но все пак трябва да кажа истината.

Митовете, че има операционни системи, които са застраховани от вируси са тотално грешни. Има просто операционни системи, в които вируса ще се промъкне трудно, заради добрия системен дизайн, като UNIX-подобните.

Много хора споменаха това, че примерно когато крашне нещо, само убиваш процеса. Да, така трябва да са всичките операционни системи. Windows има само една графична среда и крашне ли тя, рестарт. Ужасно шибано.

Също, малко грешно е да кажеш "бъгава дистирибуция" и "небъгава дистрибуция". Има дистрибуции, създаващи повече проблеми (Ubuntu/Mandriva/Fedora може би (не съм тествал)/openSUSE), защото много често се ъпдейтват и се експериментира в тях, и разчитат прекалено много на инструменти на конфигурация, които лесно могат да се провалят.
Има и дистрибуции, създаващи по-малко проблеми, действащи на по-"ръчния" принцип. Slackware е пример. За Debian също може да се каже, нямам много опит с него, но от това, което съм чел за него, правя заключението. И каква е разликата между такава дистрибуция и онакава? Да прочетеш 2-3 страници Linux основи и вече можеш да я ползваш :)

Митовете, че Linux не забива са от части грешни. Няма OS, която да не забива пр някои обстоятелства. Linux е стабилен, но драйвери като тези на NVIDIA, инсталирани на по-старички ядра, могат да го направят да забива, ако се компилират ваобще :) Нямам нищо против драйверите на NVIDIA все пак. Хубаво, че поне имат (що-годе) добри драйвери за Linux.

Важното е, че има операционна система, която е свободна, предлага голяма гъвкавост и разбира се, учи на полезни неща. Който иска - да я ползва и да е доволен. Който няма възможност да се занимава - да избере Windows. Все пак ме е яд, че такава нефункционална, лошо направена операционна система, превзема маркета.

Ако Linux има по-голяма реклама, има къде да се изучава, и производителите на хардуер не го пренебрегват толкова, смятам, че много повече хора ще могат и ще искат да го ползват. Ако искат да ползват по-UNIX-подобни дистрибуции, достатъчни знания няма да отнемат голяма част от паметта им.

Microsoft играят мръсно в някои случаи, и за това ги мразя. Наскоро прочетох една новина, която казваше, че ученик е наказан за ползването на линукс, и учителката е казала, че е нелегален. То пък егати учителката, с извинение.

Познавам един тип, който от толкова време се мъчи да мигрира на линукс, и все вика "ама тоя път сериозно", само и само да се прави на гъзар, но буквално не му стига ума да научи нещо. Такива хора са много малко, и не бива да се смята, че са тъпи. Вероятно имат талант в друга посока :)

И хич не съм съгласен, че линукс не е добър за десктоп. Има толкова добри десктоп програми,  а инсталирането на софтуер едва ли пречи толкова. 

ПП Честита нова година :)

редакция: а, да. senser е прав с долния пост. Ваобще сравнение между Linux и windows не бива да се прави. Това са 2 различни категории операционни системи. Сравнение може да се прави например между FreeBSD и Slackware Linux.
« Последна редакция: Dec 31, 2008, 20:00 от Ivshti »
Активен

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 31, 2008, 19:55 »
Чудно ми е как мине-не-мине време и "някой" реши да пусне тема от рода на уиндоус<-->линукс........ всъщност не ми е толкова чудно, колкото това, че все още има хора дето да отговарят в такива теми. Да не говорим, че започващите подобни теми освен първия си пост не си правят труда след това да пишат, обсъдят или коментират - просто палят фитила и изобщо не ги интересува кое и защо е по-добро, така че въобще не смятам да пиша какво мисля по темата.

Весели празници на всички  [_]3
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #14 -: Dec 31, 2008, 20:38 »
Да поясня, че някой ме обвиниха, че бръщолевя глупости.
Не съм казал, че всеки, който ползва Уиндоус, е тъп и ограничен. Смятайте, че съм казал, че всеки, който смята, че компютър = Уиндоус е тъп и ограничен. Аз също ползвам Уиндоус на работата , щото няма друг начин - софтуера за автомобилна диагностика бачка на Уиндоус. И затова мога да го псувам. Щото точно там ми трови нервите.
Така, чсно е, че лекарите например, щат, не щат, ще ползват Уиндоус. И са оправдани в това, да не се интересуват от реалностите, отнасящи се до нещата относно софтуер. Обаче, да ми казва някой, че не иска да губи време ( от порядъка на 2-3 часа), за да се запознае с нещо ново за него и при това безплатно и легално ...Да не говорим, че болшинството в къщи не си ползват комповете за професионални дейности, а за ровене по мрежата и гледане на филми.... И за това ползват Уиндоус, който иначе струва пари, но те не плащат стотинка. И имат наглостта и вътрешното задоволство да сравняват една платена операционна система със безплатна и свободна операционна система. Която впрочем не е създавана като заместител на първата, а безплатна алтернатива на UNIX операционните системи, които са поне десетократно по-скъпи от Скапаният Уиндоус. Който, между другото, за парите си, трябва да бъде много по-добър от това, което е сега.
Та така, да си пием пиенето и да си говорим глупости, не е лошо в навечерието на новата година...
Наздраве на всички..
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/