Не си написал,каква дистрибуция си ползвал,каква графична среда и каква машина.
А защо ползвам линукс,а не комерсиалният продукт на Бил,причините са много:
1.Защото Линукс е свободен,и ме кара да се чувставам свободен(мразя да ми се инсталират програми,които не знам какво правят със системата ми),a и това че не трябва да плащам за софтуер не е малко.Не искам да ставам престъпник,ти дали си си купил всичкия софтуер който е инсталиран?
2.Един път настроена,системата(Debian) се държи зверски стабилно,докато не реша аз да оплескам нещата.
3.Отдавна минах възраста да играя игри,и това не ме вълнува,все пак съм на 43,а и на моята щайга Wista-та едва ли ще тръгне.
4.Не рестартирам когато нещо забие,просто "убивам" процеса.
5.За сега няма толкова зловреден код написан за линукса,така че не си товаря половината ресурси на ситемата да се ослушват дали някоя програма не се мъчи да направи нещо въпреки волята и.Ти кажи колко време ти стърже харда когато някоя антивирусна започне да сканира.
Мога да продължа още много дълго,но ще дойде Новата Година,така че спирам до тук.
Весели празници,и приятно прекарване.
Използвам Slackware, с KDE 3.5.10, понякога Gnome от GWARE, но чакам такъв за 12.2. Родителите ми няма да свикнат на KDE 4, за това за сега не ъпдейтвам.
Само да кажа, за хората, които се оплакват, че не могат да си пускат програмите от KDE3: има qt3/kdelibs3 пакети в kde3-compat директорията (testing/packages/kde4).
А за игри, мисля че няма голямо значение за възрастта. Аз играх преди година, вече съм на 14, и нямам много мерак да играя, освен ако искам да убивам време. Играя racer само. Игрите мога да си ги компенсирам като чатя или се събера с приятели/приятелки.
А това, че заблудените ползват Windows, а умните - Linux хич не ми хареса. Не е вярно. Може човека да е много интелигентен, но да няма време да се занимава с операционни системи. Обаче се възхищавам на уиндоус, защото е перфектно user-friendly, с някои изключения. Направен е с елементарни цели, които стигат за нормалните хора, и това е причината за успеха му.
Аз го мразя именно заради това, но все пак трябва да кажа истината.
Митовете, че има операционни системи, които са застраховани от вируси са тотално грешни. Има просто операционни системи, в които вируса ще се промъкне трудно, заради добрия системен дизайн, като UNIX-подобните.
Много хора споменаха това, че примерно когато крашне нещо, само убиваш процеса. Да, така трябва да са всичките операционни системи. Windows има само една графична среда и крашне ли тя, рестарт. Ужасно шибано.
Също, малко грешно е да кажеш "бъгава дистирибуция" и "небъгава дистрибуция". Има дистрибуции, създаващи повече проблеми (Ubuntu/Mandriva/Fedora може би (не съм тествал)/openSUSE), защото много често се ъпдейтват и се експериментира в тях, и разчитат прекалено много на инструменти на конфигурация, които лесно могат да се провалят.
Има и дистрибуции, създаващи по-малко проблеми, действащи на по-"ръчния" принцип. Slackware е пример. За Debian също може да се каже, нямам много опит с него, но от това, което съм чел за него, правя заключението. И каква е разликата между такава дистрибуция и онакава? Да прочетеш 2-3 страници Linux основи и вече можеш да я ползваш
Митовете, че Linux не забива са от части грешни. Няма OS, която да не забива пр някои обстоятелства. Linux е стабилен, но драйвери като тези на NVIDIA, инсталирани на по-старички ядра, могат да го направят да забива, ако се компилират ваобще

Нямам нищо против драйверите на NVIDIA все пак. Хубаво, че поне имат (що-годе) добри драйвери за Linux.
Важното е, че има операционна система, която е свободна, предлага голяма гъвкавост и разбира се, учи на полезни неща. Който иска - да я ползва и да е доволен. Който няма възможност да се занимава - да избере Windows. Все пак ме е яд, че такава нефункционална, лошо направена операционна система, превзема маркета.
Ако Linux има по-голяма реклама, има къде да се изучава, и производителите на хардуер не го пренебрегват толкова, смятам, че много повече хора ще могат и ще искат да го ползват. Ако искат да ползват по-UNIX-подобни дистрибуции, достатъчни знания няма да отнемат голяма част от паметта им.
Microsoft играят мръсно в някои случаи, и за това ги мразя. Наскоро прочетох една новина, която казваше, че ученик е наказан за ползването на линукс, и учителката е казала, че е нелегален. То пък егати учителката, с извинение.
Познавам един тип, който от толкова време се мъчи да мигрира на линукс, и все вика "ама тоя път сериозно", само и само да се прави на гъзар, но буквално не му стига ума да научи нещо. Такива хора са много малко, и не бива да се смята, че са тъпи. Вероятно имат талант в друга посока

И хич не съм съгласен, че линукс не е добър за десктоп. Има толкова добри десктоп програми, а инсталирането на софтуер едва ли пречи толкова.
ПП Честита нова година

редакция: а, да. senser е прав с долния пост. Ваобще сравнение между Linux и windows не бива да се прави. Това са 2 различни категории операционни системи. Сравнение може да се прави например между FreeBSD и Slackware Linux.