_С_М_И_С_Л_Е_Н С_Ъ_В_Е_Т_
Абсолютно малоумно е да се водиш по акъла на някой - убунту е лесно, сусе е готино, федора рулира, слака кърти. Няма как някой да прецени ти кой си, какво искаш, какво не искаш, какво можеш, за да ти даде съвет. Повечето хора ти дават акъл за дистрибуция. Дистротат не са нищо повече от наблъскани програми, най-грубо казано, има и някой други разлики, които сега няма да разбереш. Както каза и тониточев и аз преди него, убунту просто е уиндоус потребителите, които не им пука за самата система, чули са за акерската операционна система и като част от стадото са решили да си я сложат. В това няма нищо нередно, тези хора след първата седмица махат линукса, защото няма намерение да се учат и да попиват нова информация. Тук не говоря за учене като програмиране, диазйн на софтуер, мрежи и други. А за това да изучиш нещо, нещо ново, което не познаваш и силно те интересува.
Повярвай ми, ако горните не са твои намерения, много бързо ще се разочароваш от т.н. юзърфрендли дистрибуции, те ща са много по-сложни за теб отколкото изглеждат на пръв поглед или някой друг ти промива мозъка, че са. Ще разбереш, че си сбъркал, че си си губил времето да я изучаваш.
Препоръчвам ти slackware или bsd. Трябва да имаш едно на ум, че това не е уиндоус или имитация, каквато се стреми да бъде убунту поне на външен вид. С убунту ще запалиш от първия път и ще си кликаш, но това не е смисалът на линукс, това е десктопа, може да си го имаш и на уиндоус.
Посети сайта на slackware и прочети документацията. Тя е много лесна, но докато четеш не се самозаблуждавай, че е трудно, няма да разбереш нещата от първия път, прочети пак и експериментирай. Няма какво да изгубиш, най-много да спечелиш.
Ако нямаш толкова време или пасваш в началото на поста ми, инсталирай си убунту и ще "спечелиш" веднага, доколко това е било печелившо, ще видиш сам с времето, най-много да изгубиш време, да преминеш на второ дистро и да изучиш и него и така, ще загубиш много повече. Ако веднъж се занимаваш със слакуер, ще ти даде доста стабилна основа, която се повтаря в другите дистора, но ще те научи да мислиш, а не само да повтаряш команди с апт.
Пак казвам, абсолютно тъпо е да очакваш някой да ти даде акъл, това ще е в твой ущърб и няма да ти помогне. Опитах се да ти обясня разликата, според мен, а не да вербувам slackware, защото това е разликата наистина.
Малко дълго стана, но дано да помогне и занапред.