Автор Тема: За първи път Линукс  (Прочетена 8991 пъти)

kristophers

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
Re: За първи път Линукс
« Отговор #30 -: Nov 15, 2008, 15:09 »
Има едно меню Hardware Drivers, но там е празно. Защо така?
« Последна редакция: Nov 15, 2008, 15:11 от kristophers »
Активен

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #31 -: Nov 15, 2008, 15:48 »
И още един въпрос, свалих си Doom3(моя компютър отговаря на изискванията и) и като щракна с десния бутон върху Doom.exe ми дава най-отгоре да стартирам чрез Wine и я стартирам. Първия път тръгна нормално, не съм играл, а само в менюто влязох. След това обаче като я пусках менюто не се четеше беше на правоъгълници, там дето имаше букви, а останалото горе долу беше бял екран. Инсталирал съм всичко което беше Wine в Sunaptic Packege Manager. Нещо директх да не би да трябва да се прави?
Активен

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #32 -: Nov 15, 2008, 18:56 »
Относно темата (интересно как ме принуждавате да го пиша за да може човекът да го прочете.)

Цитат
Има едно меню Hardware Drivers, но там е празно. Защо така?
Това меню е за така наречените собственически драйвери, или по точно драйверите който идват от даденият производител на хардуер и не са свободни. Тъй като предполагам, че всички драйвери и така нататък са ти качени значи е логично менюто да е празно. Така че не го мисли.

Цитат
И още един въпрос, свалих си Doom3(моя компютър отговаря на изискванията и) и като щракна с десния бутон върху Doom.exe ми дава най-отгоре да стартирам чрез Wine и я стартирам. Първия път тръгна нормално, не съм играл, а само в менюто влязох. След това обаче като я пусках менюто не се четеше беше на правоъгълници, там дето имаше букви, а останалото горе долу беше бял екран. Инсталирал съм всичко което беше Wine в Sunaptic Packege Manager. Нещо директх да не би да трябва да се прави?

Тук може би трябва да попитам след като си пуснал първият път доом-а дали си правил някакви промени по wine. Така или иначе често се случват такива неща. Аз лично бих ти препоръчал за игри да ползваш така наречената Cedega. За жалост тя е платена, но съм сигурен, че и сам може да я намериш за без пари (начини много). Cedega представлява wine, но специализиран за игри така, че той е логичният избор.

Поздрави  [_]3

Ако имаш още питания питай :)

Offtopic: Абе не мога да разбере кви сте вие. Постоянно почвате да спорите и да излизате извън темите. Темата се напълни с 3 страници пълен боклук за това дали убунту бил подходящ или не за начинаещ. Много ясно че е по-подходящ. Проблеми и решенията към тях по убунту има абсолютно на всякаде по нет-а и не е нужно да си google факир за да намериш това което те интересува. За човек не свикнал още с концепцията за дистрибуцийте е адски трудно да се ориентира в целият безсмислен боклук в нет-а.
Що не се съберете някой път и не хванете да му ударите един хубав бой да ви мине напрежението. Често казано започва да ми писва от такива като вас, прокарали сте си черните пръсти в почити всяка тема.  СТИГА >:(
« Последна редакция: Nov 15, 2008, 19:06 от m0rph »
Активен

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #33 -: Nov 16, 2008, 00:01 »
/off
Айде стига де, спрете да пълните темата с безмислените си постове. По-добре му дайте смислен съвет на човека отколкото да се дърлите на кой му е по-голям........

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #34 -: Nov 16, 2008, 01:01 »
_С_М_И_С_Л_Е_Н С_Ъ_В_Е_Т_
Абсолютно малоумно е да се водиш по акъла на някой - убунту е лесно, сусе е готино, федора рулира, слака кърти. Няма как някой да прецени ти кой си, какво искаш, какво не искаш, какво можеш, за да ти даде съвет. Повечето хора ти дават акъл за дистрибуция. Дистротат не са нищо повече от наблъскани програми, най-грубо казано, има и някой други разлики, които сега няма да разбереш. Както каза и тониточев и аз преди него, убунту просто е уиндоус потребителите, които не им пука за самата система, чули са за акерската операционна система и като част от стадото са решили да си я сложат. В това няма нищо нередно, тези хора след първата седмица махат линукса, защото няма намерение да се учат и да попиват нова информация. Тук не говоря за учене като програмиране, диазйн на софтуер, мрежи и други. А за това да изучиш нещо, нещо ново, което не познаваш и силно те интересува.
Повярвай ми, ако горните не са твои намерения, много бързо ще се разочароваш от т.н. юзърфрендли дистрибуции, те ща са много по-сложни за теб отколкото изглеждат на пръв поглед или някой друг ти промива мозъка, че са. Ще разбереш, че си сбъркал, че си си губил времето да я изучаваш.
Препоръчвам ти slackware или bsd. Трябва да имаш едно на ум, че това не е уиндоус или имитация, каквато се стреми да бъде убунту поне на външен вид. С убунту ще запалиш от първия път и ще си кликаш, но това не е смисалът на линукс, това е десктопа, може да си го имаш и на уиндоус.
Посети сайта на slackware и прочети документацията. Тя е много лесна, но докато четеш не се самозаблуждавай, че е трудно, няма да разбереш нещата от първия път, прочети пак и експериментирай. Няма какво да изгубиш, най-много да спечелиш.
Ако нямаш толкова време или пасваш в началото на поста ми, инсталирай си убунту и ще "спечелиш" веднага, доколко това е било печелившо, ще видиш сам с времето, най-много да изгубиш време, да преминеш на второ дистро и да изучиш и него и така, ще загубиш много повече. Ако веднъж се занимаваш със слакуер, ще ти даде доста стабилна основа, която се повтаря в другите дистора, но ще те научи да мислиш, а не само да повтаряш команди с апт.
Пак казвам, абсолютно тъпо е да очакваш някой да ти даде акъл, това ще е в твой ущърб и няма да ти помогне. Опитах се да ти обясня разликата, според мен, а не да вербувам slackware, защото това е разликата наистина.
Малко дълго стана, но дано да помогне и занапред. ;D
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #35 -: Nov 16, 2008, 01:10 »
И още нещо, което ми е абсолютно нелогично - какво значи дистрибуция за начинаещи? Вие да не очаквате като си сложат убунту, например, и да научат линуск от раз? ;D Е тва е голяма тъпня според мен, дистро за начинаещи. При абсолютно всяко дистро, ще си пуснеш десктоп среда от раз. Ако имаш камерка или няква подобна екзотика и при убунту ще трябва да се поразровиш, т.е. няма такъв филм всичко да ти се напълни в мозъка като си дръпнеш диск от някъде.
Съжалявам за правописните грешки, но съм изморен и ще си лягам :(
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #36 -: Nov 16, 2008, 07:33 »
от февруари съм на линукс/убунту/ и още уча.... , но не разбирам, защо требе да е трудно? защо? за да преодоляваме трудности и да се тупаме после у гърдите?! кво лошо видехте че е лесно? пич/ към автора/ убунто си е много яка дистрибуция, ползвах сусе и се отчаях, за да подкараш компиз например требе си скъсаш трътката да инсталираш библиотеки и неща... при убунто става с инсталирането на неколко пакета... ку искаш у конзола ку искаш със синаптика.. как ти е кеф...
п.с. другия път като инсталираш си пусни нета предварително... ще ти го открие и нема да се налага, да го настройваш допълнително!
Активен

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #37 -: Nov 16, 2008, 14:03 »
Установих, с огромната помощ на viv1111, че нямам инсталиран драйвър за видеокартата. Както предполагах по държането на компютъра още отначало. Някой може ли да каже как мога да си намеря драйвъра? Също така аз си свалих от нета убунту 8.10, което е 699 мбайта, а имало и някакво, което е по-голямо. Каква е разликата?
Активен

liktion

• Напреднали
  • Публикации: 158
  • Distribution: Mandriva
  • Window Manager: KDE4.2
    • Профил
« Отговор #38 -: Nov 16, 2008, 14:31 »
По-голямото (DVD най-вероятно) съдържа много приложения, които се инсталират заедно с дистрибуцията. Добър вариант е, ако нямаш интернет, а също така да видиш, че има много и разнообразни приложения за Линукс.

Активен

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #39 -: Nov 16, 2008, 14:45 »
А как се тегли то? Като разглеждах в менюто на linux.com ми дава да си изтегля само сд. Или да прегледам по обстойно и ще го намеря из менютата?
Активен

liktion

• Напреднали
  • Публикации: 158
  • Distribution: Mandriva
  • Window Manager: KDE4.2
    • Профил
« Отговор #40 -: Nov 16, 2008, 14:58 »
Това май...

Това е комюнити версия -- затова я няма на официалния сайт. Иначе си е Убунту като Убунту  ;D

Скрииншоти...
« Последна редакция: Nov 16, 2008, 15:00 от liktion »
Активен

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #41 -: Nov 17, 2008, 13:00 »
Дайте да се включа още малко в темата

kristophers - така и така започваш сега да се занимаваш и си успял да си пуснеш нета препоръчвам следното (защото не знам как се справя убунтуто следо това) започни инсталацията от начало, като преди да си инсталираш Убунтото си пусни интернета, след като зададеш българия, български и т.н. всички ще ти се настрои към българският локал (аз имах проблеми, след кота се опитах това да го направя след инсталация).

Относно всичките ефекти които са включват: въртящ се десктоп, взривяващи и изгарящи прозорци се пускаха с няколко кликания, трябва просто да го намериш в менютата, НО ПРЕДИ ТОВА ИНТЕРНЕТА  :D . Би трябвало да нямаш проблеми и с настройката на драйвера в Убунту излиза едно съобщение и ти казва че има драйвер за инсталиране , НО ПРЕДИ ТОВА ИНТЕРНЕТА  :D

Не си инсталирай Кубунту 8.10 ще си имаш много проблеми.

Относно опита ти да си пуснеш Doom - той нямаше ли си версия за Линукс?
Активен

Йордан

• Напреднали
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
« Отговор #42 -: Nov 17, 2008, 22:49 »
Линукс не е БозаОС. Може да се инсталира и от няколко дискети ако искаш. За видео картата се слага следния пакет: linux-restricted-modules. В него има прословутите драйвъри на АТi /все едно си ги свалил от сайта им/. Съответно се зареждат така:
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI
Просто, ясно и точно.

Моля всички ТАПАНАРИ дето си мерят МАЛКИТЕ пишлета да пишат в някой друг форум. Тук дискутираме проблема на Кристиян, а не малките ви комплексирани душички!
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

Йордан

• Напреднали
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
« Отговор #43 -: Nov 17, 2008, 22:51 »
Ако това решение на проблема с картата не помогне пиши, за да ти го оправя  [_]3
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #44 -: Nov 22, 2008, 13:34 »
днес Gigavolt ми каза че има бъг във убунтото точно за моята карта ati 9200 и затова имам проблеми
Активен